Jumatate dintre cetateni cred ca in Romania era mai bine in vremea comunismului decat in prezent, in timp ce doar mai putin de un sfert considera ca in comunism a fost mai rau decat este astazi, releva rezultatele unui studiu realizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

"Trecutul comunist este vazut pozitiv prin comparatie cu prezentul marcat de criza economica: 50 la suta dintre cei chestionati afirma ca inainte de decembrie 1989 era mai bine in Romania, in vreme ce 23 la suta considera ca era mai rau iar 14 la suta considera ca era la fel", se arata intr-un comunicat de presa al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Paradoxal, tot aproape jumatate dintre respondenti - 47 la suta - spun despre comunism ca a fost "o idee buna prost aplicata", in timp ce pentru 27 la suta ideologia a fost una proasta. Totusi, 14 la suta dintre romani cred si astazi ca ideea care a stat la baza regimului comunist a fost una buna.

  • Dictatorul Nicolae Ceausescu este bine vazut de mai multi romani decat cei care considera ca a facut un rau tarii.

Astfel, conform studiului, unul din patru romani sustine ca Nicolae Ceausescu "a facut bine Romaniei", in vreme ce doar 15 la suta spun ca acesta a facut rau tarii.

"Imaginea relativ pozitiva a unor lideri ca Nicolae Ceausescu se explica prin faptul ca populatia nu a avut si nu are decat un acces limitat la acele informatii de natura sa clarifice responsabilitatile oficialilor comunisti in deciziile care au dus la crimele si abuzurile comise in perioada comunista. Asadar, se poate afirma ca este datoria atat a institutiilor statului cat si a mass-media din Romania sa promoveze un tip de discurs complex, nuantat si responsabil care sa reflecte si sa analizeze dilemele, provocarile si problemele presupuse de asumarea trecutului comunist"
, motiveaza, in comunicatul citat, oficialii IICCMER o parte din rezultatele sondajului, scrie MEDIAFAX.

In ciuda parerii mai degraba bune despre Ceausescu si comunism, 42 la suta dintre romani cred ca regimul comunist a fost ilegitim iar 41 la suta il catalogheaza drept "criminal".

Mai mult, trei romani din patru considera ca cei care au colaborat cu Securitatea "nu trebuie sa aiba functii publice sau, daca au, sa fie demisi ori sa isi dea demisia".

Conform studiului, 27 la suta dintre respondenti considera ca fostii colaboratori ai Securitatii trebuie demisi, 21 la suta opineaza ca ar trebui ca acestia sa se retraga iar 11 la suta propun chiar ca acestia sa primeasca o interdictie de a candida, pentru un timp, la functii publice.

Totodata, 16 la suta dintre romani vad oportuna condamnarea fostilor colaboratori ai Securitatii care ocupa functii publice, pentru "declaratii false" cu privire la colaborationismul lor.

In ciuda viziunii pozitive asupra trecutului comunist, studiul releva ca jumatate dintre romani confirma existenta actelor de represiune in regimul comunist. In aceste conditi, chiar mai mult de jumatate dintre respondenti afirma ca este necesar un Muzeu National al Dictaturii Comuniste din Romania si vad oportuna instituirea unei zile nationale de comemorare a victimelor regimului comunist.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

"Existenta unor traume colective si individuale pe intreaga durata a regimului comunist este sugerata de faptul ca majoritatea respondentilor se pronunta in favoarea comemorarii si memorializarii intervalului istoric marcat de dictatura comunista in Romania", se arata in incheierea comunicatului de presa care insoteste sondajul realizat de CSOP si IICCMER.

Sondajul a fost realizat in perioada 27 august - 2 septembrie 2010, pe un esantion national reprezentativ de 1.133 de persoane. Rezultatele au o eroare de cel mult 2,9 la suta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.