Doar 4,1% dintre bucuresteni au imunitate pe viata la infectia cu virusul West Nile, dupa epidemia din 1996, a declarat marti secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

"Cei care au trecut prin epidemia de acum 14 ani au capatat imunitate pe viata. Studiile facute de specialistii Institutul «Matei Bals» in 1997, la un an de la epidemie,impreuna cu experti ai CDC Atlanta, arata ca 4,1 la suta dintre bucuresteni au imunitate dupa epidemia din 1996. Boala din acest sezon este sporadica, cele mai afectate categori de varsta fiind cele de peste 50 de ani si cu suferinte cronice", a declarat profesorul Streinu-Cercel.

  • Tantarul Culex, "vinovat" de infectia West Nille


Imunizarea in celelalte zone afectate de epidemia din 1996 a fost de 0,9 la suta, a precizat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

"De aceea, in acest moment nu putem vorbi de riscul unei epidemii. Infectia cu West Nile este in Romania endemica si nu adusa din alte tari. Dupa infectia din 1996, Romania a pus in functiune un sistem-santinela care supravegheaza continuu bolile cu simptomatologie specifica infectiei transmise de tantarul Culex. De aceea, putem vorbi de 80 de suspecti care au fost investigati in luna august", a mai spus secretarul de stat.

Infectia este transmisa numai de tantarul Culex. Acesti tantari se infecteaza de la pasarile migratoare, iar boala nu se transmite intre oameni. Mai mult, daca un tantar sanatos inteapa un om bolnav, insecta nu se va imbolnavi, a adaugat Adrian Streinu-Cercel.

  • Nu exista vaccin pentru combaterea West Nille

Acesta a precizat ca nu exista un vaccin impotriva infectiei cu West Nile, medicii tratand simptomele bolii. Astfel, daca boala are aspectul unei viroze, medicii vor acorda tratament specific virozelor. Daca boala are manifestare neurologica, tratamentul va fi dat in functie de aceste suferinte, a adaugat medicul specialist.

"In acest moment nu exista un riscul aparitiei unei epidemii", a subliniat Streinu-Cercel.

[VIDEO] Alerta in Romania: Doua persoane ucise de virusul West Nile

In Romania au fost confirmate sapte cazuri de infectare cu virusul West Nile, iar doua peroane au decedat. Acestea aveau peste 70 de ani si boli cronice preexistente.

Citeste si:
Tratamente pentru combaterea şobolanilor, ţânţarilor şi căpuşelor...
Primăria Capitalei aplică...

In plus, virusul a fost confirmat in cazul a altor doua persoane, urmand ca un alt test sa ofere un diagnostic de precizie. O a treia persoana este in curs de evaluare. Maladia a fost inregistrata in Bucuresti si judetele Alba, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Mures, Sibiu si Teleorman. Toti bolnavii au varste peste 30 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.