Sindicalistii organizeaza un miting in Capitala, pe 7 octombrie, de Ziua Internationala a Muncii Decente, nemultumiti de noul proiect al Legii salarizarii. Potrivit acestora, noile prevederi vor duce la salarii mai mici, de anul viitor, pentru toti bugetarii.

Comitetul Confederal a decis organizarea unui miting pe 7 octombrie, dupa 15 septembrie fiind luata in calcul declansarea unei greve generale in sistemul public pe termen nedeterminat, a declarat vicepresedintele "Cartel Alfa" Petru Dandea, relateaza MEDIAFAX.

  • O noua greva generala?

Acesta spune ca in luna septembrie va fi o presiune suplimentara pe totii angajatii din sistemul public, pe langa masurile de reducere a salariilor cu 25 la suta, ceea ce ii va determina sa participe in numar foarte mare la actiuni de protest mult mai dure decat cele organizate pana in prezent. "Va fi o greva generala de-adevaratelea de aceasta data, toti salariatii din sistemul public vor intrerupe activitatea pe termen nelimitat", a declarat acesta.

Sindicalistii spun ca Guvernul considera ca este in zadar tot dialogul cu sindicatele privind Legea salarizarii din 2009 si a prezentat doua proiecte de lege privind salarizarea bugetarilor care, in opinia sindicatelor, schimba in mare parte principiile Legii 330.

Pe de alta parte, sindicalistii nu sunt de acord cu cresterea raportului de la 1 la 12 la 1 la 15, propusa acum de Executiv, deoarece aceasta nu se justifica in conditiile in care Guvernul are in vedere un buget pentru 2011 limitat de 39 de miliarde de lei.

"Cerem cresterea salariului minim pe economie, masura care ar conduce implicit la stoparea evaziunii fiscale si a muncii la negru, deoarece crestere salariului minim pe economie este mai utila societatii decat cresterea salariilor oricum mari ale titularilor posturilor de conducere", spun reprezentantii sindicalistilor.

Astfel, Confederatia va solicita Guvernului ca salariul minim, care este si salariul de referinta pentru lucratorii din domeniul bugetar, sa fie in 2011 de cel putin 705 lei.

Reprezentantii Guvernului au facut, luni, o noua propunere privind salariul minim, de 650 de lei, pe care sindicalistii au refuzat-o, motivand ca aceasta este "gluma", care nu acopera nici macar inflatia. Sindicalistii au plecat nemultumiti de la intalnirea de luni, de la Ministerul Muncii, intrucat nu au primit niciuna dintre cele doua simulari cerute saptamana trecuta, pentru un nivel al salariului minim de 675 de lei si, respectiv, 705 lei.

Citeste si:
Peste 10.000 de angajați din domeniul sănătății protestează în...
Peste 10.000 de angajați din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.