Cetatenii romani care doresc sa plece in tari care nu fac parte din spatiul Schengen sau care au aderat la Uniunea Europeana la data de 1 mai 2004 nu mai trebuie sa prezinte la iesirea din tara acte care sa demonstreze scopul si conditiile calatoriei. Cu toate acestea, romanii sunt obligati, in continuare, sa dovedeasca politistilor de frontiera ca, fie au sejurul deja platit, fie au in buzunar cate 30 de euro pentru fiecare zi de sedere, dar nu mai putin de 150 de euro.

Drept urmare, romanii pot pleca fara probleme daca destinatia lor este Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Malta si Cipru, tari care au intrat in UE anul trecut, si in restul tarilor care nu fac parte din spatiul Schengen, printre care se numara si Marea Britanie sau Irlanda.

Politistii de frontiera au avertizat insa ca romanii nu pot intra in Schengen de pe teritoriul uneia dintre cele zece tari membre UE, fara documentele enumerate mai sus. Mai exact, ce verificau pana acum politistii romani, vor verifica autoritatile care pazesc granita Schengen.

"Masurile restrictive impuse pana acum de partea romana, erau aceleasi cu cele impuse de tarile din spatiul Schengen. Drept urmare, acum nu noi suntem cei care nu le permitem sa iasa din tara, ci autoritatile de frontiera europene care le vor bloca accesul in Schengen", ne-a declarat inspectorul Fabian Badila, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera.

Trebuie remarcat ca ministrul Vasile Blaga nu s-a apucat sa revizuiasca legea de mila miilor de compatrioti ai sai intorsi de la granta, ci la presiunile venite din partea maghiarilor. Astfel, luni, un oficial din cadrul Ministerului ungar de Externe a caracterizat noile reglementari impuse cetatenilor romani care calatoresc in Ungaria drept "nejustificate".

"Noile regulamente fac ca etnicilor maghiari care traiesc in Romania sa le fie mai greu sa pastreze legatura cu rudele lor din Ungaria, situatia fiind dificila si pentru romanii care se deplaseaza in Ungaria in interes de afaceri sau turistic", a explicat purtatorul de cuvant al ministerului, Viktor Polgar.In plus, Polgar i-a transmis lui Blaga un mesaj prin care l-a anuntat ca, pentru Ungaria, nu exista pericolul unui aflux de imigranti, motiv pentru care nu vede ratiunea impunerii unor restrictii la granita cu Romania.

Mai mult decat atat, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a intervenit si ea, sugerand autoritatilor de la Bucuresti sa aplice restrictiile doar pentru persoanele care calatoresc in tari din spatiul Schengen. Asa s-a si intamplat. Ieri dimineata, ministrul maghiar de interne, Monika Lamperth a discutat la telefon cu omologul ei Vasile Blaga. Monika Lamperth s-a facut clar inteleasa, drept pentru care ministrul roman a revizuit Ordinul (pe care tot el il daduse), l-a dat la redactat si, tot ieri, l-a publicat in Monitorul Oficial.

"Noile reguli vor simplifica mult formalitatile de trecere a frontierei pentru cetatenii care doresc sa calatoreasca in statele care au aderat la Uniunea Europeana in ultimul val", a apreciat ministrul Administratiei si Internelor, dupa discutia cu Monika Lamperth. Si premierul Calin Popescu Tariceanu s-a dovedit receptiv la sugestiile venite prin telefon de la Budapesta. Inca de ieri seara, acesta s-a grabit sa anunte ca, pentru a nu pune piedici inutile liberei circulatii a persoanelor, se va care ca documentele justificative sa fie prezentate doar de catre persoanele care vor sa intre in spatiul Schengen.

"Facem legi permisive, dar este necesar ca si cetatenii sa respecte regulile", a afirmat primul ministru.Curios este faptul ca, desi Tariceanu si Blaga nu au ezitat sa schimbe legea la cererea Ungariei, ministrul de Interne a mentionat ca, in ciuda scandalului, numarul cetatenilor carora nu li s-a permis trecerea frontierei in ultimele zile nu este mai mare decat in perioada anterioara intrarii in vigoare a mult-hulitului ordin.

Astfel, in ultimele patru zile,din totalul de 42.336 de cetateni romani care s-au prezentat la iesirea din tara, 5.433 au fost intorsi din drum ca urmare a nerespectarii prevederilor legale, in conditiile in care au existat zile in care numarul romanilor opriti la frontiera a fost mult mai mare, ajungand, in unele situatii, pana la sapte-opt mii de persoane.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.