Romanii au inventat, in ultimii ani, o serie de metode de pacalit apometrele, care fac ca pierderile de retea sa creasca artificial. Astfel, pierderile se impart in mod egal la vecini.

Sefii regiei de termoficare din Iasi se plang ca aproape jumatate din locuitorii orasului incearca sa pacaleasca apometrele si sa fure astfel apa. In urma cercetarilor, specialistii UFET au ajuns la concluzia ca jumatate din apometrele controlate nu mai inregistreaza consumul real sau nu il mai inregistreaza deloc.

MANUAL DE FURAT APA

"Cea mai in voga metoda este masluirea apometrelor. Am descoperit cazuri in care acestea masurau doar consumul de la chiuveta si cada, nu si cel de la toaleta. In altele, am gasit apometre dereglate cu doi magneti, montati de o parte si de cealalta, care impiedica mecanismul de contorizare sa functioneze si astfel masurarea consumului este oprita", a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET.

CONTOARE MONTATE PE DOS

O alta metoda larg aplicata de ieseni este "metoda copiuta". "Am avut cazuri in care locatarii dezlipesc pur si simplu dispozitivul care inregistreaza consumul. In acest sens, introduc o foaie de plastic sau hartie, de exemplu, intre acest dispozitiv si partea metalica si, astfel, se blocheaza inregistrarea consumului. Altii le-au montat invers si, in loc sa adune, contorizeaza in minus. Am gasit mai multe apometre care prezentau dovezi ca au fost folosite in sens invers. Adica au fost scoase o vreme si remontate, dar invers, astfel incat in momentul cand ar fi trebuit sa contorizeze apa, ele mergeau de fapt in sens invers si scadeau consumul.", a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET.

TEAPA CU LOCATARII

O alta metoda des intalnita este declararea unui numar mai mic de locatari in apartament decat cei care stau intr-adevar acolo. In acest fel, factura la intretinere scade cu cel putin 20 la suta.

CAPRA VECINULUI

Din toata aceasta afacere, cei mai pagubiti ies vecinii care platesc si consumul necontorizat, dar trecut pe contorul de scara. "Doar politia poate lua masuri impotriva lor, dar numai la sesizarea asociatiei de locatari. Daca nimeni nu se prinde, acesti hoti consuma apa calda pe banii vecinilor", a avertizat Ciofu.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.