Unii nu-si insotesc CV-ul de o scrisoare de intentie, altii o fac doar de dragul de-a o face si trimit unul si acelasi exemplar, cu o serie de date modificate, tuturor companiilor de care sunt interesati.

Scrisoarea de intentie e un instrument care va ajuta sa va prezentati, si nu o corvoada! Personalizata si realizata cu grija, ea permite iesirea din cadrul formal al CV-ului si il poate convinge pe angajator ca sunteti persoana potrivita pentru job. Nu exista un model ideal de scrisoare de intentie, o formula magica, gen ,Sesam deschide-te!", care sa atraga dupa sine angajarea imediata. Din orice scrisoare de intentie trebuie sa reiasa insa mai multe categorii de informatii: ce abilitati aveti si unde le-ati dezvoltat, de ce anume va intereseaza postul respectiv, care va sunt planurile, cat priveste dezvoltarea carierei.

Componentele scrisorii de intentie

* Formula de adresare - nu face greseala comuna de a trimite o scrisoare de intentie nepersonalizata, gen ,Stimata doamna/stimat domn". Trimite scrisoarea exact persoanei care trebuie. De obicei, numele persoanei de contact este specificat in anunturile companiilor. Sau afla numele si adreseaza-te directorului de Resurse Umane, in cazul in care e vorba de o scrisoare de intentie spontana, si nu de una care ,raspunde" unui anunt de angajare.

* Primul paragraf - ex-pli-ca, in cateva propozitii, scopul scrisorii: aplici pentru pozitia x, din cadrul firmei. Nu uita sa spui cum ai aflat de acest job. Daca anuntul de angajare continea si un cod caracteristic postului, include-l si pe acesta. Nu-l lasa pe angajator sa ghiceasca pentru ce post aplici, usureaza-i munca si va fi mai atent atunci cand va citi scrisoarea ta. Si daca nu ai informatii exacte despre un eventual post disponibil, arata-ti interesul pentru un anumit domeniu de activitate din cadrul companiei.

* Corpul scrisorii - infor-matiile oferite de tine trebuie sa raspunda unor intrebari precum: ,de ce consideri tu ca esti pregatit si calificat pentru postul respectiv?", ,de ce esti tu cel mai bun?", ,cum poti tu sa ajuti compania respectiva?" Concret, nu incerca sa-l convingi pe cel care citeste folosind argumente puerile, gen ,am nevoie de bani", ,trebuie sa capat experienta" etc. Pentru angajator nu e important ce poate face compania respectiva pentru nevoile tale, ci ce poti face tu pentru ei.

Adu mingea in terenul tau: fa legatura intre nevoile lor si abilitatile tale, dobandite pe parcursul timpului. Nu repeta informatiile din CV, ci detaliaza aspecte ale activitatii tale pe care nu le-ai putut introduce in formatul riguros al unui Curriculum Vitae. Evidentiaza lucrurile de care esti mandru: ,cresterea vanzarilor cu 35%..." Arata ca esti interesat de activitatea companiei pe care o ,curtezi", dovedeste ca esti documentat: ,sunt interesat de noul proiect la care lucrati...", mentioneaza chestiuni specifice companiei. Adu in prim-plan punctele forte: lauda-te, dar nu exagera!

Nu uita de talentele ascunse: vorbesti cinci limbi straine, ai lucrat ca voluntar intr-un ONG, in conditiile in care aceste date sunt relevante pentru postul pentru care aplici. Prea multa sinceritate strica: nu include in scrisoarea de intentie aspecte negative ale activitatii tale, conflicte cu fostii sefi, chiar daca simti ca ai fost nedreptatit. Nu uita, nu te confesezi psihologului, ci incerci sa obtii un job mai bun. Scrisoarea de intentie nu va contine pretentii salariale, acestea vor putea fi negociate in cadrul unui viitor interviu.

* Paragraful final - arata ca esti o persoana deschisa dialogului si ca esti disponibil pentru un eventual interviu (solicita concret acest lucru). Pune pe hartie datele de contact, informeaza-l pe cel care citeste cum anume poate lua legatura cu tine. Precizeaza ca poti fi sunat oricand pentru detalii suplimentare. Specifica in ce mod vei reveni pentru un raspuns (mail, telefon de urmarire). De obicei, te poti interesa ce reactii a starnit scrisoarea ta, cam dupa o saptamana. Formula de incheiere poate fi: ,Cu respect/Cu consideratie, numele tau".

Ponturi utile:

* personalizeaza scrisoarea de intentie, in functie de caracteristicile firmei careia ii este destinata;

* o scrisoare de intentie trebuie sa fie corect scrisa, arata ca esti serios verificand si rasverificand ortografia si punctuatia documentului care te reprezinta;

* evita hartia colorata, alege un font lizibil, exprima-te in fraze scurte si concise;

* foloseste propriile cuvinte, nu lasa senzatia ca ai copiat scrisoarea dintr-o carte;

* nu te folosi prea mult de pronumele personal ,eu";

* foloseste verbe de actiune;

* dateaza scrisoarea;

* nu scrie mai mult de trei sferturi de pagina;

* multumeste persoanei care citeste pentru timpul si atentia acordate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.