Presedintelui Traian Basescu nu prea i-a placut cartea. Cel putin asa reiese din fisa sa scolara, aflata la liceul-internat "Costache Negruzzi" din Iasi.

Pe vremea cand era in clasa a V-a, Basescu avea mari probleme cu romana, matematica, rusa, geografia si istoria. In schimb, era mare "talent" la muzica, desen si... purtare.

SINCERITATE

La deschiderea anului scolar 2005-2006, la Colegiul "A.D. Xenopol" din Bucuresti, actualul presedinte al Romaniei a declarat cu sinceritate ca: "Aveti un presedinte care nu a fost premiat niciodata pana in clasa a XII-a. Si acum, cand vad un profesor, cred ca o sa-mi puna un patru". Lucru perfect demonstrat si de fisa sa scolara, din 1962-1963, cand a fost elev in clasa a V-a, la colegiul iesean, Costache Negruzzi". Basescu venise la Iasi cu familia si asta pentru ca tatal sau era ofiter de armata si isi schimba des domiciliu. Asadar, cat a fost elev la Iasi, Traian Basescu n-a excelat la invatatura.

5 CU MILA LA GEOGRAFIE

Cele mai mari probleme le-a avut cu geografia, unde a obtinut media 5,67, la toate cele trei teze abia reusind sa ia nota 5. Elevul Traian Basescu a avut mari probleme si cu limba romana unde a primit media 6,33. Fostul sau profesor de romana, Ioan Manolache, i-a dat chiar si nota 4, iar la teze nu a luat mai mult de 5. "Recunosc ca eram un profesor sever. Imi tineam elevii numai in 4 si 5, insa doar pentru a-i stimula, pentru a-i face sa invete mai mult. Pe Basescu l-am vazut in timpul unei conferinte, discutand liber. Vorbeste cursiv si nu face greseli grosolane. Mai face greseli gramaticale, dar nu grave", a declarat profesorul, actualmente pensionar.

TARE LA MUZICA SI DESEN

Elevul Basescu a avut mari probleme si cu matematica, unde s-a ales in primul trimestru cu nota 3, dar si cu limba rusa si stiintele naturii. In schimb, a excelat la atelier si desen - unde a primit media 9, dar si la muzica, unde a avut chiar 10, fiind primit si in corul scolii. La sport, nu si-a demonstrat talentul si asta pentru ca a fost scutit medical. Pe intregul an a studiat la "Negruzzi", Basescu D. Traian a avut media generala 7,40. "Actualul presedinte era pe atunci destul de mic ca sa-si dea seama de valoarea prezentei la scoala sau a notelor", l-a scuzat Florin Iancu, directorul Liceului "Negruzzi", care vrea acum sa il invite pe presedinte sa participe la Zilele Negruzzi.

DRAMA ROMANILOR

"Asta a fost si drama, si nesansa natiunii romane. Dupa '90, clasa politica de dinainte de Revolutie n-a avut cu ce sa fie inlocuita. Si a fost inlocuita cu foarte multi amatori, printre care si eu. Ce nu stia nimeni atunci - politica in democratie."

PEDEAPSA

Eugenia Voda: Pe dvs v-am auzit ca cereati unui muncitor de pe nava sa va duca in spate.
Traian Basescu: Era seful electrician, coleg de promotie cu mine, care, cand nu-i mergeau lifturile, trebuia sa ma duca in spate. Era pedeapsa lui, declarata public, nu i se intampla tot timpul. Eram colegi de facultate si mecanici...

NOTELE ADEVARATE TI LE DA VIATA

"Copiii trebuie sa stie ca orice note ar avea in scoala, cele mai importante note si notele adevarate ti le da viata. Profesorii iti pot da zece pe linie; depinde ce note iti da viata. Profesorii iti pot da note de 5, 6, 7... S-ar putea viata sa-ti dea note mai mari. Copiii de 10 sunt putini totusi. Premiantii, intr-o clasa, sunt trei, plus unul cu mentiune. Ce facem cu ceilalti?"

EROAREA COMANDANTULUI

"Imi mai place un lucru care functioneaza in sistemul marinei civile: eroarea comandantului este considerata voia Domnului. Niciodata un comandant, daca nu este baut in momentul in care face o eroare de navigatie si pune nava pe uscat, generand o coliziune, nu este judecat. Eroarea comandantului este voia Domnului."


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.