Studentul roman va invata trei ani de zile pentru a termina o facultate si la sfirsit va primi, in plus, suplimentul la diploma. Notele mari ii scutesc pe tineri de taxele anuale si ii plaseaza pe locurile de la buget.

Din acest an, studentii vor invata mai putin cu un an pentru a obtine diploma de licenta, insa tocmai de aceea, aceasta diploma nu va fi suficienta pentru a obtine un post dupa absolvire. Pentru asta, studentii vor avea nevoie de un master, care va dura doi ani. Iar cei care vor sa aiba si doctoratul, trebuie sa mai studieze inca trei ani. "De anul acesta, numarul domeniilor si specializarilor a fost redus. Astfel, studentul va simti nevoia sa-si aprofundeze cunostintele pe un domeniu, prin master", a explicat Dumitru Miron, secretar de stat pe invatamintul superior.

Apare suplimentul la diploma

Pe linga diploma de licenta, fiecare student roman va primi automat si suplimentul la diploma, emis intr-o limba de circulatie europeana, care asigura recunoasterea studiilor din Romania. "Suplimentul la diploma este si pentru strainatate, plus ca va usura procedura de traducere a diplomei", a spus Miron. Secretarul de stat a mentionat ca, "pe linga datele din foaia matricola de pina acum, vor fi adaugate mai multe informatii, cum ar fi: media minima si maxima a promotiei, participarile la diferite manifestari".

Acest supliment se va dovedi util, mai ales daca un student roman va dori sa mearga in Europa pentru a-si continua sau finaliza studiile din tara. Mai mult, pina in anul 2008, un absolvent din Romania va putea sa profeseze in strainatate pe baza diplomei obtinute in tara.

Notele mari scapa studentul de taxa

Pentru a asigura calitatea in educatie, rectorii incearca sa-i faca insa constienti pe studenti ca "universitatea nu e o scoala fara frecventa", cum a spus Ioan Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. "De anul acesta, lucrarile de examen vor fi secretizate. Astfel, studentii nu-si vor mai putea cumpara examenele, iar locurile la buget vor fi aranjate in functie de medie", a adaugat rectorul ASE.

Reusita reformei se decide la nivel local

Atit ministrul Educatiei, Mircea Miclea, cit si studentii sint increzatori in noul sistem care, "cu reglementarile legale in vigoare, da posibilitatea afirmarii personalitatii studentului, a cresterii raspunderii personale pentru pregatirea sa", potrivit ministrului Miclea. Insa "succesul masurilor luate de Ministerul Educatiei depinde de realitatea locala", a adaugat Viorel Proteasa, presedintele Asociatiei Nationale a Organizatiei Studentilor din Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.