In urma unui studiu realizat de Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Sanatate in 14 judete din Romania, inclusiv in Bucuresti, pe un esantion de peste 1.200 de persoane, a reiesit ca varsta la momentul primului contact sexual a scazut constant in ultimii cinci ani in cazul ambelor sexe. Astfel, studiul a scos la iveala faptul ca fetele isi incep la ora actuala viata sexuala chiar si la 12 ani, iar in cazul baietilor, varsta este mai mica cu un an, respectiv de 11 ani.

Conform aceluiasi studiu, 15,3% din barbati au avut contact sexual cu partenerele lor de la prima intalnire, in timp ce numai 3,4% din femei au fost in aceeasi situatie. In schimb, 34,9% din reprezentantii sexului masculin si 7% din cei ai sexului feminin au declarat ca la momentul respectiv aveau o relatie ce dura de cateva zile sau saptamani cu partenera/partenerul din acel moment.

Majoritatea femeilor, 57,9% si un procent semnificativ din barbati, 37,3%, au declarat ca initierea in viata sexuala s-a petrecut alaturi de partenerul sau partenera de care erau alaturi de cateva luni, iar un sfert din femei si 7% din barbati aveau o relatie de cativa ani.

De asemenea, s-a constatat un procentaj destul de ridicat, 26%, al tinerilor de ambele sexe care au relatii sexuale cu persoane pe care abia le-au cunoscut sau pe care le cunosteau de cateva zile, iar in cazul unui sfert din respondenti, primul contact sexual a fost neprevazut. Potrivit specialistilor din domeniu, acest element constituie un factor important in scaderea utilizarii mijlocelor de protectie si de crestere a numarului de persoane afectate de bolile cu transmitere sexuala.

In Romania, numai in ultimii 13 ani, incidenta sifilisului s-a triplat, atingand in anul 2003 un numar de 45 de cazuri la 100.000 de locuitori, de aproape 20 de ori mai mare decat media europeana. Totodata, la finele aceluiasi an, s-a inregistrat oficial in cazul Romaniei o incidenta a sifilisului congenital de 15 ori mai mare decat media europeana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.