Sarbatoarea Iasiului (9-17 octombrie), prilejuita de celebrarea Sfintei Cuvioase Parascheva - considerata simbolul religios al Moldovei - va avea, anul acesta, ceva cu totul special. Moastele sfintei vor fi scoase, in premiera, intr-o procesiune pe strazile din centrul orasului. O alta surpriza: "Va fi adusa la Iasi si o particica din moastele Sfantului Apostol Pavel. Moastele celor doi importanti sfinti vor fi conduse intr-o procesiune comuna pe 13 octombrie, apoi vor fi depuse, conform traditiei, pe esplanada din fata Catedralei", ne-a declarat Constantin Sturzu, consilier al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

De doua ori mai multe trenuri

Se asteapta ca afluxul de pelerini sa fie chiar mai mare decat in alti ani si sa depaseasca serios cifra de un milion. Regionala de cai ferate a dublat numarul garniturilor care vor tranzita Iasiul luna viitoare. Si politia a pus la punct un plan special de actiune pentru sarbatori. "In mod deosebit, vom suplimenta numarul politistilor responsabili cu siguranta publica.

In acelasi timp, efectivele politiei vor fi intarite de cele ale jandarmilor", a spus Daniel Brujbu, inspector principal in cadrul Politiei Judetene Iasi. Cazarea turistilor intra in sarcina Mitropoliei, care infiinteaza special in aceasta perioada un Centru de Pelerinaj la care subscriu credinciosi ce se ofera sa puna la dispozitie spatii de locuit.

Pregatirile sunt la final. Sunt asteptati cantareti, actori, personalitati culturale din tara si din strainatate, dar si specialisti in domeniul medicinei sau mesteri culinari care se vor afla in centrul unor spectacole ori simpozioane. Municipalitatea a pus la dispozitia comerciantilor aproximativ 4.000 de metri patrati in diferite locatii din oras. Vor fi organizate targuri ale mesterilor populari sau ale mestesugarilor, precum si un Targ al toamnei. Vor fi organizate chiar turnee de streetball sau de fotbal.

Interdictie la kitsch

Primaria si-a propus ca anul acesta sa elimine, pe cat posibil, kitsch-ul din comertul stradal, infloritor in perioada sarbatorilor. "Comercializarea kitsch-urilor nu este o activitate emblematica pentru Iasi si dorim ca anul acesta sa evitam acest lucru", a declarat primarul Gheorghe Nichita, care a mai spus ca incearca in cadrul acestui eveniment sa sprijine adevaratii mesteri populari. In orice caz, municipalitatea a decis sa nu mai dea autorizatii de functionare comerciantilor de produse indoielnice.

Plimbare virtuala prin Iasiul de-acum 100 de ani

Cine si-a dorit sa viziteze Iasiul de-acum 100 de ani isi va vedea visul cu ochii. Chiar daca plimbarea va fi una virtuala, iubitorii orasului vor avea ce admira. Un grup de graficieni au reconstruit, in sistem tridimensional, vechea capitala a Moldovei. "Au fost folosite documente si fotografii ale vechilor imobile si cateva poze noi ale cladirilor care inca mai exista", explica Ionut Sumanu, unul dintre initiatorii proiectului. In total, s-au folosit peste 500 de fotografii vechi care creioneaza orasul cu cladirile de odinioara, cu tramvaie de epoca, domni cu joben si domnisoare imbracate dupa moda vremii.

Pentru "a calatori" prin vechiul oras cu un simplu mouse, graficienii au muncit aproape sapte luni, iar CD-ul urmeaza sa fie lansat in cadrul manifestarilor prilejuite de Sarbatorile Iasiului din acest an. Ideea acestei prezentarii virtuale a venit intamplator, in urma realizarii unei serii de fotografii care infatisau strazile orasului. Proiectul a costat peste 10.000 de euro si a fost finantat de artistii graficieni care au lucrat la realizarea lui, alaturi de un grup de oameni de cultura. Astfel, Iasiul se va putea mandri cu un CD de prezentare in genul acelora cu care se pot lauda numai marile orase ale lumii, cum ar fi Londra sau Parisul.

Cel mai popular sfant din Moldova Sfanta Parascheva este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei, sute de biserici purtand hramul acesteia. Este cunoscuta in scriptele bisericesti pentru curatenia spirituala si minunile pe care le-a facut in timpul vietii. Din aceste considerente, anual, la Iasi se aduna sute de mii de pelerini care se asaza la cozi interminabile pentru a putea atinge urna in care sunt pastrate moastele sfintei.

Societatea de salubritate Salubris SA, aflata in subordinea primariei Iasi, si-a facut o traditie din spalarea strazilor orasului cu un sampon dintr-o esenta speciala. Anul trecut, pelerinii au pasit inca de la iesirea din gara pe strazi mirosind a pin. Esenta folosita in acest an ramane inca o surpriza pentru toata lumea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.