Reprezentantul trustului WAZ a plecat, P.M. Bacanu se retrage victorios

Klaus Overbeck, reprezentantul trustului WAZ Balkan, a fost schimbat din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al publicatiei, deoarece grupul german a pierdut pozitia de actionar majoritar al Societatii "R" dupa ce a vindut o parte din actiuni unui cunoscut om de afaceri roman. Petre Mihai Bacanu nu mai este directorul cotidianului "Romania libera", dar va ramine pe frontispiciul ziarului ca director fondator si va scrie comentarii. Timp de patru ani, echipa lui Petre Mihai Bacanu va ramine in functie.

Consiliul de Administratie al "Romaniei libere" intrunit ieri si-a numit un nou presedinte in persoana lui Dan Adamescu, un om de afaceri aflat in Top 300 al celor mai bogati romani, iar Petre Mihai Bacanu si-a pierdut functia de director al publicatiei exact la 15 ani de la eliberarea din puscariile comuniste. "Este o formula pe care am negociat-o pentru ca ziarul sa nu-si piarda cititorii. Voi ramine pe frontispiciul ziarului ca Director fondator si voi putea sa scriu ce vreau eu", a precizat Petre Mihai Bacanu.

Klaus Overbeck paraseste functia de presedinte al Consiliului de Administratie deoarece grupul german WAZ si-a pierdut calitatea de actionar majoritar.
"Am fost rugat de domnul Bacanu si de cei de la WAZ ca, pentru aplanarea conflictului, sa cumpar o parte din actiuni, asa incit sa am un numar egal de actiuni cu cei de la WAZ. Ei au ajuns intr-o relatie care ar fi distrus ziarul si s-a apelat la aceasta modalitate pentru ca eu sint legat de "Romania libera" de foarte multi ani ca om de afaceri", precizeaza Dan Adamescu, noul presedinte al Consiliului de Administratie.

Patru ani fara disponibilizari

Se pare ca noua structura a "Romaniei libere" a fost indelung negociata pentru a fi obtinute citeva clauze care sa-i protejeze pe redactorii care au protestat la adresa schimbarii liniei editoriale pe care trustul german a incercat sa o impuna in luna septembrie a acestui an. Astfel, in "conventia" semnata de toate partile implicate se stipuleaza ca "politica redactionala a "Romaniei libere" se va mentine asa cum a fost definita prin consecventa in 15 ani. Timp de patru ani, disponibilizarile vor fi operate in redactie doar de catre redactorii-sefi si numai pe criterii profesionale. Redactorii-sefi pot fi revocati numai daca au adus prejudicii societatii". Liderul sindicatului "Initiativa R" al "Romaniei libere", Romulus Cristea, afirma ca cei doi redactori-sefi, Eliade Balan si Bogdan Ficeac, vor ramine in continuare la conducerea ziarului.
"Sindicatul este multumit pentru ca a plecat acest neamt cu care, orice s-ar fi intimplat, noi nu mai puteam colabora si pentru ca s-a hotarit concedierea acelei echipe paralele de spargatorii de redactie, condusa de Alexandru Bradut Ulmanu", adauga Romulus Cristea.

Noul presedinte, in top 12 al celor mai bogati romani. Dan Grigore Adamescu (54 de ani) se afla pe locul 12 in topul celor mai bogati 300 de romani, realizat de revista "Capital", cu o avere estimata de 200 de milioane de dolari.

Impreuna cu fiul sau Bogdan Alexandru, detine controlul asupra grupului de firme Nova Trade. Companiile din grupul familiei Adamescu activeaza in constructii (MegaConstruct), asigurari (compania Astra), imobiliare (Unirea Shopping Center). Centrul de afaceri Modern (fostul Hotel Modern) si cel din Nerva Traian (cunoscut sub denumirea de blocul Connex), plus magazinul Unirea sint citeva din activele importante pe care le are in proprietate grupul Nova Trade.
Bacanu: Se implinesc exact 15 ani de cind ieseam din inchisoare
Evz: De ce plecati de la conducerea "Romaniei libere" dupa 15 ani?
Petre Mihai Bacanu: Intelegerea a fost sa se retraga Overbeck. Ma retrag si eu intr-un fel, adica nu voi mai fi director executiv. Dar, ce este foarte important, redactia ramine integra la locul ei. Asta este victoria mea.
Plecati exect la 15 ani de cind ati parasit puscariile comuniste.
Da, formidabil, astazi (ieri, 22 decembrie - n.r.) se implinesc exact 15 ani de cind am iesit de la inchisoare. Am iesit in 22 decembrie la ora 14. N-am avut timp sa ma gindesc. S-a intimplat asa...
De ce a cedat actionarul majoritar WAZ acum?
Actionarul majoritar WAZ a agreat o intelegere pentru o cooperare cu un investitor roman in formula paritatii de actiuni. WAZ a cedat pentru ca nu le convenea sa continue un razboi care nu ducea nicaieri. Eu imi voi putea sustine liber, ca si pina acum, opiniile, dar esential este ca redactia nu se misca.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.