Filarea ratata a lui Nicu Gheara a scos la iveala incompetenta si mancatoria care macina comunitatea informativa din Romania * SRI si UM 0962, serviciul secret al MAI condus de Virgil Ardelean , au negat oficial orice implicare in caz * SIE tace * Mai mult, masina folosita la filaj este a Serviciului de Informatii Externe * Daca se va dovedi ca actiunea a apartinut serviciului condus de Gheorghe Fulga atunci avem de-a face cu operatiune ilegala * Gheara este rezident in Spania si este posibil ca SIE sa-l fi avut in vizor in afara Romaniei * Dar odata intrat in tara, el trebuia predat, conform legii, serviciilor secrete interne * Cum Nicu Gheara nu a depus plangere, oficial sunt putine sanse sa aflam scopul si deznodamantul filajului * Intrebarea care se ridica este cat a fost incompetenta si cat s-au "lucrat" intre ei oamenii cu raspundere din serviciile secrete, la ceasul schimbarii Puterii

Chestorul Virgil Ardelean, aflat in fruntea UM 0962, s-a dovedit in ultima vreme unul dintre cei mai controversati, mediatizati si "longevivi" sefi de servicii secrete din Romania. Spre deosebire de directorii SIE si SRI, care se afla sub control parlamentar, "Vulpea" este sub control guvernamental. Ceea ce ar fi trebuit sa insemne un dezavantaj, pentru ca, de-a lungul timpului, s-au tot schimbat ministrii de la Interne si premierii. Cu toate acestea, sortii au fost de partea lui Ardelean, care si-a pastrat functia obtinuta inca de pe timpul regimului Constantinescu. Ca sa nu mai pomenim si faptul ca a avut o evolutie spectaculoasa, de la adjunct al sefului Politiei Municipiului Cluj-Napoca, direct in fruntea Directiei Generale de Politiei a Municipiului Bucuresti. Iar de aici, la serviciul secret al MAI, UM 0962.

Scandalul izbucnit recent in jurul omului de afaceri Nicu Gheara arunca din nou in aer situatia serviciilor de informatii din Romania, in ajunul unor schimbari iminente la varful acestora. De asemenea, este evident ca, in astfel de momente, anumite "bisericute" au inceput sa se agite si sa iasa in evidenta, eventual, pentru a-si promova favoritii. Este clar ca, datorita carcterului secret al acestor structuri, nu se va afla carui serviciu ii apartineau agentii "capturati"de Gheara, cum nu este exclusa nici varianta colaborarii unor grupuri de interese apartinand unor servicii diferite.

In momentul de fata, SRI si UM 0962 au negat orice implicare in "asa-zisa filare"a lui Nicu Gheara. Serviciul de Informatii Externe a tacut. Dar la fel a tacut de fiecare data. Singura dovada a implicarii sale ar fi o masina inregistrata la o unitate militara care i-ar apartine. In realitate, nu se poate vorbi de nici o dovada. Si, ca de fiecare data, la fel ca in cazul "Terasa Anda", serviciile secrete incearca sa manipuleze, interesul statului fiind mai presus de interesul cetateanului.

Nimic nu e sigur cand e vorba despre serviciile secrete si mai ales cand vine vorba de ale noastre. Distorsionarea faptelor, masluirea unor probe evidente si prezentarea unor situatii ireale drept certitudini sunt principalele mijloace ale serviciilor de informatii, zise "inteligente", pentru a-si disimula interesul sau activitatile. Cazul "Gheara" este elocvent din acest punct de vedere. Nu vom comenta nici cat de abili au fost agentii si nici de cata tactica au habar sefii lor. Acum SIE isi trimite o masina de serviciu, oficiala, intr-o actiune de filaj la vedere, iar agentii sunt expusi public intr-o ambuscada organizata de unul dintre cei mai controversati magnati ai Romaniei. Excludem prostia din acest scenariu. Dar nu omitem ca tocmai cand se fac jocurile pentru numirea sefilor serviciilor secrete, SIE se face de ras.

SIE a cazut in plasa

De ce Gheara? Pentru ca este asimilat lumii interlope! De ce acum? Pentru ca a sosit din Spania. De ce pe fata? Pentru ca asa s-a dorit! Iata insa cateva dintre considerentele pentru care ne-au determinat sa fim sceptici la orice "proba irefutabila" prezentata in acest caz.

Nicu Gheara poate fi considerat de autoritatile romane, spaniole sau de aiurea ca fiind traficant de droguri, de carne vie, implicat in spalarea de bani, in camata si crima organizata, in omoruri sau asasinate la comanda. Oricare dintre aceste banuieli ar fi atras implicit atentia autoritatilor romane cu ani in urma, atunci cand Nicu Gheara a devenit patronul complexului Europa, dupa decesul unui colonel de Politie pe nume Calistra. De atunci si pana acum, structurile informative ale Romaniei au putut aduna mii de date, dar niciodata nu au formulat vreo acuzatie in mod oficial impotriva fostului fotbalist al Rapidului. Nici acum nu l-au acuzat de nimic. In ciuda filajului demascat de Gheara. Acest filaj nu se putea institui fara aprobare. A cui? A oricarui personaj suficient de puternic in aceasta tara, investit daca se poate si cu o calitate oficiala in structura combaterii crimei organizate. Ascultarea telefonului, violarea vietii private si supravegherea permanenta sunt riscuri pe care Gheara si le-a asumat cu mult timp in urma si de care era constient.

Structura condusa de chestorul Virgil Ardelean, UM 0962, pretinde ca n-are amestec. SRI neaga implicarea. SIE a "cazut" in plasa pentru ca una dintre masinile de filaj le apartine. Dar toate acestea nu sunt certitudini. Nici macar documentele prezentate de "spionii" demascati nu pot fi certitudini. Toate structurile informative din Romania isi pot dota agentii cu fel de fel de documente de la instalator de gaze sau politist pana la oficial al vreunui stat african. Cu sau fara aprobare, agentii nostri sunt nevoiti sa-si atinga scopurile. E meseria lor si oricine stie ca in culegerea de informatii si in valorificarea spionilor nu legea conteaza, ci eficienta sistemului.

Cand Politia i-a legitimat pe cei prinsi de Gheara, acestia au oferit documente ale unei structuri operative. Dar cine stie sa le citeasca? Vazuse vreun agent de politie sau vreun ofiter de sectie o legitimatie de SIE pana atunci? Au verificat agentii sectiei elementele de securitate ale legitimatiilor, oricare ar fi ele? Putin probabil. Si in fond nici nu trebuie sa le falsifice. Ei sunt statul. E clar ca a sunat si telefonul. Cel gri de la ofiterul de serviciu. Agentii de supraveghere au plecat iar Politia a refuzat sa precizeze cui apartin acestia, incalcand astfel drepturile cetatenesti si protejand o institutie in dauna unui cetatean.

Dar lucrurile sunt mult mai complicate si nu vor un singur final, previzibil in astfel de situatii: coada de peste!

"Vulpea" se scutura

Pentru ca una dintre masini le apartine, SIE a dat de bucluc. Aceasta dovada este insa subtire. Conform unor cadre din MAI, fiecare dintre structurile operative pot lua cu imprumut masini sau aparatura de la celelalte structuri pentru diferite cauze: masini identificate de subiectii filajului sau inoperabile intr-un anume caz, lipsa aparaturii adecvate, formarea de grupe operative cu scopul disimularii actiunii etc. Nici oamenii nu sunt uitati. Anumiti agenti pot participa la misiuni colective chiar si in afara tarii, in ciuda faptului ca raza lor jurisdictionala este depasita. Prin urmare faptul ca masina apartine SIE nu reprezinta o certitudine ca aceasta structura l-a filat pe Gheara, ci mai degraba complica lucrurile.

Un alt aspect il reprezinta informatia potrivit careia oficialii unei alte tari au solicitat sprijinul autoritatilor noastre in supravegherea si strangerea de date in cazul Gheara. Ei bine, daca spaniolii ar fi aceia, in mod automat Interpolul ar fi fost avizat de acest caz. Iar Interpolul e al Politiei. Iar Politia este a MAI. Intr-un document oficial trimis redactiei de catre comandantul UM 0962 se arata: "expertii din Directia Generala de Informatii si Protectie Interna nu au fost implicati in perioada 20-21.12.2004 in asa-zisa actiune de filaj asupra lui Nicu Gheara, soldata cu deconspirarea invocata". In afara tonului zeflemitor al semnatarului, chestorul Virgil Ardelean, nu spune mai nimic. Surse din interiorul UM 0962 ne-au declarat ca activitatea lui Nicu Gheara a fost "documentata" intens timp de ani de zile, la fel ca cea a Camatarilor sau a oricaror altor grupuri sau lideri pozitionati in sfera lumii interlope.

Bucataria serviciilor

SIE tace. Sefii din SIE vor fi sanctionati pentru ca au incalcat legea, pentru ca urmeaza sa fie numita o noua conducere a acestei structuri. Daca insa SIE a facut filajul, Gheara este considerat spion cu legaturi ilegale in SIE si cu incidenta asupra sigurantei statului. Adica acelasi individ despre care Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie aduna probe, impreuna cu serviciile de informatii interne de ani de zile.

Mai mult de atat, conform manualelor, filajul de aproape nu se executa decat in anume situatii, atunci cand se doreste aplicarea presiunii asupra subiectului deja documentat suficient cu scopul de a-l face sa cedeze. Cei prinsi de Gheara nu sunt idioti. Le-a fost ordonata supraveghere la vedere. Unii au scapat, unii au fost prinsi. Nu capetele lor sunt insemnate. Ci ale celor care au ordonat prinderea lor.

Pentru ca Gheara nu ar fi riscat niciodata sa se puna rau cu vreun serviciu de informatii fara sa fie puternic sustinut in acest joc. Drept dovada este ca nu a depus plangere. Ar fi putut sa se duca cuminte acasa. N-a facut-o. A decis sa-i umileasca public! A sunat la televiziuni iar potera din spatele lui nici macar nu a stiut. Probabil ca au uitat sa-i asculte telefonul mobil!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.