Dupa ce filmul, care a avut succes in SUA, a rulat in cinematografele romanesti, cartea „Charlie si fabrica de ciocolata“ a aparut in librarii luna aceasta. Pe astfel de titluri mizeaza editurile care publica literatura pentru copii.

Deoarece "Charlie si fabrica de ciocolata", de Roald Dahl, este una dintre cele mai cunoscute carti pentru copii in Occident, a si fost ecranizata de doua ori pina acum: in 1971, muzicalul "Willy Wonka si fabrica de ciocolata", cu Gene Wilder, si pelicula cu Johnny Depp de anul acesta.

Daca ultima a avut succes in cinematografe, cartea are toate motivele sa se bucure de popularitate. Publicind-o, RAO a aplicat formula de succes "filmul si cartea", cu care grupul international Egmont, prin romanele cu Harry Potter, a facut vilva la noi. Dar RAO nu este singura editura autohtona care are vinzari bune cu astfel de carti. Corint Junior, care s-a desprins anul trecut de editura-mama, scoate numai literatura pentru cei mici.

Povesti importate din Occident

Literatura si enciclopediile pentru copii asigura peste 40% din vinzarile Editurii RAO. Reteta folosita e simpla - titluri care au avut un succes international, plus conditii grafice foarte bune. Majoritatea acestor carti, scrise de autori straini contemporani, apar in aceeasi forma ca la editurile de unde au fost preluate. Astfel, "Charlie si fabrica de ciocolata" pastreaza ilustratiile originare ale graficianului Quentin Blake.

Editorii spun ca au ales sa publice asa pentru ca in Romania lipsesc ilustratorii cu experienta celor din Occident. Printre titlurile de la RAO se numara "Eragon", de Christopher Paolini, si primele doua aparitii din seria "Fetita celei de-a sasea luni", de Moony Witcher, care au convins publicul la noi. Din pacate, preturile pentru unele dintre aceste carti sint mai piperate pentru ca sint tiparite chiar in Occident.

Clasicii se vind bine

Editura Corint Junior se lauda cu peste 30.000 de exemplare vindute din "Copiii capitanului Grant", de Jules Verne, sau peste 17.000 din "Ultimul mohican", de J.F. Cooper. Sint carti de notorietate in literatura universala si, cum parintii le stiu, le vor cumpara. In plus, multe dintre ele sint incluse in bibliografia scolara obligatorie. Si colectia "Micul Print" de la Editura All propune povesti clasice, cum ar fi "Fat-Frumos-din-Lacrima", de Mihai Eminescu, "Greuceanu", de Petre Ispirescu, si "Soacra cu trei nurori", de Ion Creanga.

Titlurile si autorii sint o garantie pentru Corint si All, care nu publica in aceeasi masura scriitori romani contemporani. Daca ne intrebam cum de titlurile romanesti noi sint atit de putine, editorii au un raspuns - nu au primit multe oferte serioase. Cu alte cuvinte, editurile afirma ca autorii romani nu se aventureaza sa scrie pentru copii sau, cind o fac, nu reusesc sa convinga.

Concurenta bate traditia

Pe linga povestile lui Ion Creanga si prelucrarile folclorice, facute de autori ca Petre Ispirescu, literatura romaneasca pentru copii a avut si alte titluri de succes. Cartile de aventuri ale lui Radu Tudoran, cele cu "Ciresarii" lui Constantin Chirita, intimplarile cu simpaticul pinguin Apolodor al lui Gellu Naum au fost citite si rascitite de generatii intregi. "Stiam cartile cu Apolodor pe de rost, si acum le stiu", marturiseste criticul literar Mircea Mihaies.

"Ele ofereau fie o lume care ne era la indemina, astfel ca toti ne identificam cu 'ciresarii>>, fie o evadare din cotidianul tern al lumii comuniste". Traditia aceasta pierde insa in competitia cu produsele literare preluate din Occident. "Multe dintre cartile venite din strainatate sint scrise in urma unor studii de psihologie infantila si concepute ca o marfa de la bun inceput. Publicarea cartii e urmata de ecranizare, apoi de jocuri si jucarii cu personajele ei. Aici, concurenta e foarte grea si am cam pierdut terenul", conchide criticul.

Criza povestilor romanesti

Mircea Mihaies crede ca exista o criza reala pentru ca "in literatura romana, s-a sarit direct din folclor, de la povestile lui Creanga sau Ispirescu, la cartile moralizatoare, cu substrat ideologic. Probabil ca autorii acestora nu s-au putut adapta la fantezia fara margini din textele pentru copii publicate in Occident. Cei care puteau sa faca saltul, cum ar fi Mircea Sintimbreanu, au disparut".

Criticul literar Ion Bogdan Lefter considera ca nici inainte de ’89 lucrurile nu erau cu mult diferite: "Atunci se infiintase si o sectie speciala de literatura pentru copii si tineret in Uniunea Scriitorilor, exista Editura Ion Creanga, cu acest profil, dar scrierile memorabile pentru copii erau putine si au apartinut mai degraba unor scriitori nespecializati in materie - Gellu Naum, Ana Blandiana si altii".

Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor, afirma insa ca autorii romani de literatura pentru copii nu sint putini si nici lipsiti de importanta. In viziunea lui, problema ar fi alta: "Nu exista o piata critica pentru acesti scriitori. Pentru ca nu sint promovati ca editurile sa-i publice, acestea nu risca sau nu stiu sa-i descopere".

Cit costa cartile pentru copii

Grupul editorial Egmont:

• "Harry Potter si piatra filozofala", de J.K.Rowling - 14.5 RON

• "Harry Potter si piatra filozofala", de J.K. Rowling - 26.5 RON (editie de lux)

Editura Rao

• "Fetita celei de-a sasea luni", de Moony Witcher - 29.9 RON

• "Eragon", de Christopher Paolini - 37.9 RON

Editura Corint Junior:

• "Copiii capitanului Grant", de Jules Vernes - 27.5 RON (editie noua)

• "Singur pe lume", de Hector Malot - 9.9 RON

• "Print si cersetor", de Mark Twain - 14.9 RON (editie noua)

• "Ultimul mohican", de J.F.Cooper - 5.5 RON

Editura All

• "Party Girls: Aniversare cu bucluc" si "Petrecere la discoteca" - 12.9 RON

• Volumele din seria "Micul Print" - 4.9 RON

Best-seller-uri pentru copii

Grupul editorial Egmont:

"Harry Potter si piatra filozofala", de J.K. Rowling (peste 80.000 de exemplare)

Seria Harry Potter, de J.K. Rowling (peste 280.000 de exemplare in cinci ani)

Editura RAO:

"Fetita celei de-a sasea luni", de Moony Witcher (4000 de exemplare)

"Eragon", de Christopher Paolini (4000 de exemplare in trei luni)

Editura Corint Junior:

"Copiii capitanului Grant", de Jules Verne (peste 30.000 de exemplare)

"Singur pe lume", de Hector Malot (peste 20.000 de exemplare)

"Print si cersetor", de Mark Twain (peste 18.000 de exemplare)

"Ultimul mohican", de J.F.Cooper (peste 17.000 de exemplare)

Editura All

Seria "Party Girls" - 3 volume (peste 1.500 de exemplare in cinci luni)

Seria "Micul Print" - 8 volume cu povesti romanesti (peste 5.200 de exemplare in cinci luni)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.