Femeile educate sint mai stresate, motiv pentru care la multe dintre ele semnele menopauzei apar mult mai devreme decit la celelalte. In plus, stresul poate cauza si lipsa dorintei sexuale sau aparitia unor probleme endocrine.

Stresul apare atunci cind cererile nu pot fi indeplinite, cind nu avem timp sa ne relaxam si nu avem sentimentul implinirii. Academia Americana a Medicilor de Familie ofera o lista cu simptomele posibile ale stresului: anxietatea, durerile de spate, constipatia sau diareea, depresia, oboseala, durerile de cap, insomnia, problemele in relatia de cuplu, cresterile in greutate sau slabirile bruste.

Daca va recunoasteti printre cei care au astfel de probleme, poate ca este vremea s-o lasati mai moale si sa incercati sa faceti ceva pentru a reduce stresul. Spre exemplu, abandonati lucrurile pe care nu le puteti face si concentrati-va pe cele in care va puteti folosi capacitatile la maximum; fiti pregatiti atunci cind va asteptati ca lucrurile sa fie stresante, straduiti-va sa rezolvati conflictele cu alte persoane, nu va temeti sa cereti ajutor de la prieteni, familie sau colegi.

Educatia si stresul

Un motiv extrem de important de stres pentru femei este perioada de premenopauza si menopauza, care poate dura in varianta pesimista in jur de 10 ani. "Femeile educate, cu responsabilitati mai mari pe plan profesional, social si familial, sufera mai mult din cauza stresului si ajung sa treaca prin modificarile specifice perioadei de premenopauza mai devreme decit stim din datele din literatura de specialitate.

O serie de clinicieni remarca din ce in ce mai frecvent o legatura strinsa intre nivelul de stres intelectual si instalarea precoce a menopauzei. Adica intra in premenopauza la 40-45 de ani, cu cinci ani mai devreme decit ar fi normal", ne-a explicat Lucia Cornea, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Universitar Bucuresti.

Viata de calvar

Unele doamne mai norocoase trec mai usor prin aceasta perioada, la altele, schimbarile hormonale fac viata un calvar. "Nu sint doua femei la care modificarile hormonale sa se resimta la fel. Multe se pling ca nu mai pot dormi noaptea din cauza transpiratiei si bufeurilor. Trezirile de trei-patru ori pe noapte le marcheaza si le fac extrem de irascibile. Sint anxioase, usor agresive, intra in depresie frecvent (au ginduri negre), pe scurt, calitatea vietii lor este mult diminuata", completeaza medicul. In plus, apar depuneri adipoase dezagreabile, coloana vertebrala se curbeaza, pielea sufera, ridurile se accelereaza.

Tratamente: soia extracte si calciu

Tratamentele medicamentoase disponibile in acest moment, in special cele hormonale, sint controversate in ultimii ani, dupa ce un studiu realizat de specialistii americani, in urma cu doi ani, a aratat ca estrogenul, substanta de baza continuta de tratamentele cu hormoni pentru menopauza, poate cauza cancer de sin sau uterin.

Medicii recomanda doamnelor o modificare totala a alimentatiei: sa manince multe produse care contin calciu, soia sub forma de extracte (suplimenti alimentari), nu ca atare, si cit mai putine grasimi. Mai nou, pentru eliminarea bufeurilor si la noi se recomanda beta-alanina, sub forma de comprimate.

Dorinta si orgasmul se recapata la psihiatru

"Stresul blocheaza actul sexual la mai multe niveluri: in ceea ce priveste dorinta, dar si orgasmul. Ambele scad semnificativ la femeile stresate", afirma Dan Peretianu, medic primar endocrinolog, cu specializare in sexologie la Centrul Medical Povernei Bucuresti. Astfel de blocaje nu se pot depasi cu tratamente hormonale, ci mai degraba cu antidepresive. Si in primul rind, prin eliminarea pe cit posibil a cauzei care genereaza stresul.

Exista tratamente care se numesc "blocanti de recaptare", folosite si in cazul persoanelor care sufera de depresie. "Tratamentele ar trebui recomandate de specialisti psihiatri, insa si de alti medici care se pricep la asa ceva. Din pacate insa, foarte putine femei ajung la medic pentru a depasi problemele legate de sex. Li se pare ca este normal sa li se intimple asa ceva. Asta si pentru ca nu sintem la fel de 'conectati la sex>> cum sint americanii sau cetatenii din statele vestice", completeaza specialistul in sexologie.

Tiroida, blocata de stres

Stresul poate cauza femeilor probleme endocrine, cea mai raspindita fiind o afectiune in care tiroida se blocheaza. Se manifesta prin cresterea tiroidei, tremuraturi, scadere in greutate, insomnie. In astfel de situatii exista trei solutii de tratament, cu medicamente antitiroidiene, chirurgicala si radio-iodo-terapie (tiroida este iradiata in doze mici).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.