Desi in Romania sunt inregistrate oficial doar 40.000 de persoane afectate de Parkinson, presedintele Societatii Romane de Neurologie, Ovidiu Bajenaru (foto) sustine ca numarul acestora este cu mult mai mare, respectiv de 70.000. Incidenta acestei boli este de 300 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar un tratament care sa-i opreasca definitiv evolutia nu exista la ora actuala.

"La nivel international sunt afectate de Parkinson patru milioane de oameni, iar simptomele ei sunt putin cunoscute chiar si de profesionisti, poate si datorita faptului ca nu stim care este cauza bolii la majoritatea pacientilor", a declarat neurologul Bajenaru. In ceea ce priveste varsta la care pot aparea cele mai usoare simptome ale Parkinsonului, aceasta este de 30 de ani, insa in special dupa 50 de ani ele devin mai severe si au un impact nefavorabil asupra calitatii vietii bolnavului si a familiei acestuia.

Boala Parkinson se caracterizeaza prin tremur, rigiditate musculara si instabilitate postulara, iar tratamentul consta in prima instanta in cel medicamentos, iar in momentul in care nu mai are nici un efect, se apeleaza la o interventie neurochirurgicala de stimulare cerebrala profunda. O problema in tratarea pacientilor din Romania este reprezentata in opinia lui Bajenaru de numarul insuficient al neurologilor, si anume 800 de doctori care nu pot sa se specializeze intr-un domeniu ca cel al Parkinsonului tocmai datorita numarului mic al lor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.