800.000 de studenti intra de luni in amfiteatrele universitatilor. Dintre ei, 150.000 sunt inscrisi in anul I si reprezinta prima generatie care experimenteaza schimbarile pe care sistemul universitar romanesc, le-a suferit peste vara, urmand modelul european si nord-american. Astfel, "bobocii" de anul acesta isi vor obtine diploma de licenta dupa numai trei ani, si vor incheia studiile in 2008, o data cu cei care intra acum in anul al doilea de studii. Schimbarile introduse de anul acesta nu vizeaza doar durata ciclului universitar.

De-acum incolo, studentii vor avea dreptul sa-si aleaga profesorul cu care sa studieze o disciplina din curricula sau sa refuze profesorul numit la catedra. In plus, pe langa obisnuita diploma de licenta, din acest an absolventii vor primi si o diploma "supliment" care se va constitui intr-o adevarata carte de vizita.

Singurele universitati pentru care durata studiilor ramane neschimbata vor fi cele politehnice, unde studiile de licenta se intind in continuare pe durata a patru ani si cei care au fost admisi la universitatile de medicina si medicina veterinara, unde studiile de licenta raman de sase ani.

Toate aceste schimbari au fost introduse de Romania in urma semnarii in 1999 a Declaratiei de la Bologna, care prevede armonizarea studiilor universitare efectuate in diferite tari europene, inclusiv recunoasterea diplomelor si a calificarilor. Anul universitar 2005-2006 mai aduce o premiera. Potrivit unui ordin semnat de ministrul Mircea Miclea, din acest an, studentii au posibilitatea sa urmeze cursurile altor profesori decat cei care le-au fost repartizati de facultate.

Daca studentul doreste sa urmeze un curs cu un alt profesor, de la alta facultate sau chiar de la alta universitate, el poate face acest lucru, chiar daca disciplina respectiva este cuprinsa si in programul de studiu al propriei facultati. Promovarea respectivului curs ii poate fi recunoscuta de catre universitatea la care este inscris, prin sistemul creditelor transferabile, care din acest an s-a generalizat. Recunoasterea tine insa de autonomia universitara.

"In general, in cadrul aceleiasi universitati nu va fi o probema ca studentul sa se mute la un alt profesor, desi acest lucru nu trebuie sa devina un fenomen de masa. In cazul in care studentul prefera sa urmeze cursul unui profesor de la alta universitate, este necesara recunoasterea creditelor, iar acest lucru depinde de universitatea la care este inscris", ne-a declarat Mircea Muresan, director in MEC. La inceputul acestui an universitar, toate institutiile de invatamant superior au obligatia sa precizeze, pentru studenti, regulile in temeiul carora se poate permite transferul de credite.

Diploma suplimentara pentru absolventi

O alta noutate adusa de anul academic 2005-2006 este diploma "supliment" pe care absolventii o vor primi incepand din iulie 2006, impreuna cu diploma de licenta. Acest document va fi eliberat de universitati gratuit, va fi redactat bilingv, in romana si engleza, si va contine o descriere standardizata a studiilor universitare absolvite si a rezultatelor obtinute de catre titular.

Rolul este acela de a facilita angajatorului roman sau strain sau universitatilor la care absolventul aplica pentru continuarea studiilor, aprecierea corecta a calitatii si a nivelului pregatirii titularului. Diploma supliment va contine detalii privind durata studiilor, criteriul de admitere, disciplinele studiate, notele obtinute, sistemul de notare, dar si detalii privind sistemul national de invatamant. Vor fi incluse, de asemenea, informatii suplimentare in cazul in care o parte din studii au fost efectuate in alta universitate din tara sau strainatate.

Cat de necesar este masteratul?

Diploma de licenta are ca scop angajarea pe piata muncii in activitati de executie care presupun calificare superioara. Pentru cei care doresc sa se angajeze in activitati de conceptie, creativitate, in functii de analiza sau de decizie, este necesara continuarea studiilor la nivel de masterat, unde vor aprofunda studiile fie in domeniul in care si-au luat licenta, fie intr-un domeniu apropiat. Masteratul va avea de regula doi ani(120 de credite) si este obligatoriu pentru cei care vor sa acceada ulterior la doctorat.

275 de romani din tarile invecinate vor studia la noi

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a semnat ieri, un ordin privind scolarizarea in invatamantul universitar de stat din Romania a unui numar de 275 de tineri de origine romana din tarile invecinate, incepand cu anul de invatamant 2005 - 2006. Tinerii care fac obiectul ordinului provin din Albania, Bulgaria, Macedonia, Ungaria si Serbia-Muntenegru. Astfel, 230 dintre ei vor fi scolarizati pe locuri de studii cu bursa si fara plata taxelor de scolarizare, 31 pe locuri fara bursa si fara plata taxelor de scolarizare si 14 pe locuri cu taxa in lei de cuantum egal cu cel pentru cetatenii romani.

Studentii nu au suficiente locuri in camine

Batalia pentru un loc de cazare in caminele studentesti este acerba la inceputul acestui an. Universitatea din Bucuresti (UB) a primit 5.420 de cereri de repartitie in camin, in timp ce numarul de locuri disponibile este de numai 3.842. Potrivit reprezentantilor acestei institutii de invatamant, numarul cererilor nu le include si pe cele venite din partea studentilor din anul I, care, de altfel, sunt foarte putine, pentru ca UB nu asigura locuri in camine pentru studentii din aceasta categorie.

In acest an universitar vor fi inchise, pentru reabilitare, caminele C si D din complexul Grozavesti, care au in total 980 de locuri. La Iasi, principalele universitati au respins peste 10.000 de cereri de cazare. Universitatile "Al. I. Cuza" si "Gh. Asachi pot gazdui doar 13.000 dintre cei 23.000 de studenti care au solicitat cazare. Cel mai mare deficit de locuri s-a inregistrat la Universitatea "Al. I. Cuza", unde doar studentii cu medii mari au obtinut locuri in camin. Aceasta situatie se datoreaza si faptului ca, doua camine, cu o capacitate de cazare de peste 700 de locuri, se afla in reparatii capitale si nu vor fi disponibile in acest an universitar.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.