Moloz pe scari, dusuri lipsa, paturi rupte si gandaci, asta ii asteapta pe cei care stau la coada la cazari pentru un loc in campus

Cu sau fara fonduri de la stat, universitatiloe incep cursurile pe 1 octombrie. Si tot atunci studentii care stau in camin trebuie sa aiba in mana cheia unei camere cat de cat locuibile. Cand am intrat in camera de camin, primul lucru pe care l-am vazut a fost un morman de saltele rupte care trona in mijlocul incaperii. Doua rame metalice, cu cateva sarme rupte pe post de arcuri, asezate fiecare pe cate un perete, tineau loc de pat.

"Asa-i in fiecare an. M-am obisnuit deja", spune Alina N., studenta in anul III la una din facultatile Universitatii Politehnica din Bucuresti. "La Iasi era putin mai bine. Acolo cel putin aveam mobila". Alina a facut anul I la Universitatea Tehnica din Iasi si s-a transferat apoi in Bucuresti. La fel ca anul trecut, si anul acesta va sta in Regie. Nu stia exact camera in care va sta, pentru ca inca nu se facusera repartitiile cand stateam de vorba, dar era sigura in ceea ce priveste caminul.

Cu exceptia catorva care au intrat in reparatii capitale, caminele din cel mai mare campus din tara, Regie, arata toate la fel: mobilier vechi si stricat, acolo unde exista, pereti scorojiti sau murdari, linoleum rupt si imbacsit, usi care mai mult se sprijina decat se inchid, geamuri prin care suflavantul, bai, in cazul caminelor cu grup sanitar comun, murdare, vechi, cu instalatii sanitare stricate sau distruse. Pentru starea in care se afla caminele studentesti din majoritatea campusurilor din tara, de vina este lipsa banilor. Sau o proasta gestiune a acestora.

Nevoi prea mari pentru posibilitati

Ministerul Educatiei si Cercetarii anunta in vara acestui an, in plina vacanta ca a alocat 57 miliarde ROL pentru renovarea caminelor studentesti. Suma a fost suplimentata cu inca 20 de miliarde de lei vechi. Din acest total, Universitatea Politehnica din Bucuresti a primit 400 milioane ROL, spune directorul general administrativ al UPB, Mihnea Costoiu. In 2004 universitatea a primit 2.5 miliarde de lei pentru reparatii capitale in caminul P19, camin care a fost inchis pentru a se efectua aceste reparatii.

Insa, reabilitarea caminelor studentesti nu este doar responsabilitatea ministerului. Universitatea a alocat din fonduri proprii 10 miliarde de lei pentru reabilitarea a preti camine. Alte doua camine au fost reabilitate cu bani de la Banca Mondiala de Investitii si Banca Europenaa pentru Reconstructie si Dezvoltare. In plus, printr-un contract incheiat cu Universitatea Dimitrie Cantemir, aceasta a finatat renovarea unui camin intreg, primind dreptul de a locui un etaj din acesta. Contractul are la baza faptul ca cele doua universitati au format un consortiu, in baza Legii consortiilor universitare.

Solutiile externe sunt solutia pentru a putea caza decent studentii. Banii de la minister nu ajung. Pe Mihnea Costoiu il bufneste rasul cand il intreb pentru ce ajung fondurile pe care MedC le-a repartizat UPB anul acesta. Impartind cele 400 milioane primite la cele 12.000 de locuri de cazare, ii ies putin peste 33.000 lei pentru fiecare student. "Nu stiu cat costa o placa de faianta, dar nu cred ca ajung", spune el cinic.

Reabilitarea unui camin nu inseamna doar o mana de var si una de vopse, explica directorul general administrativ al complexului studentesc. Investitia inseamna schimbarea tuturor finisajelor, pana la structura de rezistenta, schimbarea instalatiilor sanitare, a celei electrice, a tevilor etc. Mobilierul, o alta problema. Potrivit Legii bugetului de stat, universitatile nu putea achizitiona mobilier. Nici macar pentru campusuri. Modificarera recenta a acesteia le da voie sa achizitioneze mobilier, dar procedura este greoiae. La 1 octombrie, doar in caminele renovate si reabilitate va mirosi a nou. Cine va fi cazat acolo, depinde de comisiile ce se organizeaza in fiecare din facultati.

Prea putini bani

La Universitate Bucuresti, banii de la minister au ajuns pentru schimbarea catorva tevi in caminele din Fundeni si refacerea unei terase. In rest, din 14 camine cat are universitatea, trei sunt in reparatii capitale. Ceea ce inseamna ca din 4.700 de locuri de cazare cat a avut anul trecut universitatea, anul acesta are 960 de locri nedisponibile, prin inchiderea celor trei camine aflate in reparatii.

Cu toate ca nu sunt renovate, sau daca sunt renovate nu sunt accesibile, caminele sunt foarte vanate de studenti. Nu doar atmosfera de campus conteaza, ci si cheltuielile mici pe care viata de caminist le presupune. 700.000 lei vechi pe luna, sau putin peste 1.000.000 in caminele cu pretentii si ai platit tot ce inseamna intretinere. Pentru cei care nu au prins un loc in camin, anul acetsa statul a stabilit o subventie de 300.000 ROL, care sa acopere diferenta de costuri pe care statul in gazda o presupune. Cu sigurnata insa, gazda sau chiria sunt cu mult mai mult decat 300.000 lei peste nivelul regiei de camin.

Unde se duc banii MedC

Universitatea Subventii medii alocate universitatilor (RON) Suplimentare subventie (RON)

UPB 300.000 237.185
Universitatea Bucuresti 300.000 100.026
Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti 250.000 43.299
Universitatea Babes-Boyali Cluj 550.000 110.976
Universitatea Iasi 0 140.029
Universitatea de Vest Timisoara 100.000 44.149


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.