Disputele dintre Ministerul Transporturilor si Primaria Generala a Capitalei, privitoare la subordonarea viitoarei Autoritati Metropolitane de Transport a Bucurestiului, au determinat Banca Europeana de Investitii sa amane acordarea unui imprumut de peste 100 milioane euro, destinat dezvoltarii retelei de transport subteran. Aceasta a conditionat acordarea imprumutului de infiintarea autoritatii, insa miza acestor bani a intarziat incheierea intelegerii intre cele doua institutii.

Razboiul, care este pe sfarsite, se pare ca a fost castigat de Primaria Generala, care, odata cu Metrorex, va primi de anul viitor si finantarile masive pe care aceasta societate le atrage de la institutiile internationale. Desi a fost luata la nivel oficial decizia infiintarii autoritatii in subordinea primariei, exista voci sceptice in Ministerul Transporturilor care spun ca administratia locala este interesata doar de imprumuturile care ar putea fi obtinute suplimentar. Mai mult, oficiali ai Metrorex spun ca primaria nu are specialistii necesari pentru a gestiona transportul din subteran.

"Sunt interesati de banii de investitii ai Metrorex. Ganditi-va ca nu este vorba de cateva zeci de milioane de euro, ci de sute de milioane, daca nu cumva peste un miliard de euro", ne-a declarat un oficial din Metrorex. De cealalta parte, Primaria Capitalei spune ca, in general, institutiile care administreaza transportul in comun sunt subordonate administratiilor locale in cel putin 31 de capitale ale lumii. In Bucuresti, autoritatea ar urma sa fie functionala cel tarziu in luna august a anului viitor, ne-a declarat Gheorghe Udriste, director in cadrul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti.

"E logic sa fie in subordinea primariei", spune acesta, adaugand ca exista si sustinerea politica necesara. "Nu au incotro, caci avem sustinere totala". Odata infiintata autoritatea, se asteapta sa fie deblocate si discutiile cu BEI privitoare la acordarea unui credit de cel putin 100 milioane euro, necesar pentru realizarea magistralei de metrou Drumul Taberei - Eroilor. "Obtinerea fondurilor de la BEI este conditionata si de infiintarea unei autoritati responsabile de gestionarea transportului urban din Capitala", a declarat fostul director general al Metrorex, Marius Lapadat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.