Incepand cu 1 noiembrie, doar cei mai saraci dintre romani vor mai putea ramane abonati cu tarif social la energia electrica. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, consumatorii casnici vor trebui sa indeplineasca, cumulativ, doua conditii, respectiv sa aiba un venit mediu lunar cel mult egal cu salariul minim pe economie, iar locul de consum pentru care solicita aplicarea acestui tarif sa fie obligatoriu domiciliul stabil.

Miza unei astfel de masuri este mare, daca avem in vedere ca, in prezent, de tariful social beneficiaza circa 4 milioane de consumatori casnici, jumatate din numarul total de clienti ai Electrica. Acestia nu consuma mai mult de 80 kWh/luna. Majoritatea sunt pensionari. Dupa aplicarea acestor noi reglementari, numarul persoanelor care platesc tariful social la energia electrica se va reduce la jumatate.

31 octombrie, termen pentru documentatie

Potrivit unui ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, incepand cu data de 1 noiembrie 2005, tariful social se va acorda numai pentru consumul realizat la domiciliul stabil, in conditiile in care beneficiarul solicita in scris aplicarea acestuia si declara pe propria raspundere ca venitul mediu pe membru de familie este mai mic ori egal cu salariul minim pe economie. Furnizorii de energie vor trimite consumatorilor casnici care beneficiaza de tariful social, pana pe data de 15 octombrie, formularele de cerere de acordare a tarifului amintit precum si pe cele de declaratie pe propria raspundere privind venitul realizat.

De retinut ca data de 31 octombrie este termenul-limita pana la care cei care vor sa obtina tariful social si care indeplinesc conditiile amintite trebuie sa trimita furnizorului, prin posta si cu confirmare de primire, o serie de documente. Este vorba de copiile de pe actul de identitate din care sa rezulte adresa domiciliului stabil, cererea tip de acordare a tarifului social si declaratia pe propria raspundere. Electrica va trimite solicitantilor raspunsurile in termen de 30 de zile de la primirea cererii in cazul celor care au documentatia incompleta sau de 60 de zile pentru cei pentru care se constata ca nu indeplinesc conditiile pentru tariful social.

Facturare automata

Cei care nu depun documentele solicitate sau nu opteaza pentru un anume tip de tarif vor fi facturati automat la tariful CR-monom cu rezervare. In cazul in care documentele sus-mentionate vor fi depuse dupa data de 31 octombrie 2005, tariful social se va acorda incepand cu perioada urmatoare celei in care a fost depusa cererea.

Declaratia privind veniturile realizate este destul de consistenta, fiind prevazute rubrici precum pensiile, alocatiile, bursele, indemnizatiile primite de solicitanti si de catre membrii familiei acestora. Prin membri de familie in sensul reglementarilor ANRE se intelege si persoanele care locuiesc impreuna, fiind trecute la intretinere, chiar daca nu sunt rude. Este bine de stiut ca declaratiile neconforme cu realitatea constituie infractiune.

Reamintim ca presedintele ANRE, Nicolae Opris, declara acum cateva luni ca, incepand din 2006, abonamentul social va fi eliminat si va fi introdusa o noua categorie, cea de consumator vulnerabil. Urmeaza ca persoanele defavorizate sa beneficieze de ajutoare din partea statului.

De la 1 iulie a.c., tarifele majorate pentru abonamentul social sunt de 1.840 lei /kWh daca se incadreaza in prima transa de consum (n.r. - pana la 60 kW/luna) si 4.333 lei/Kw/h, daca sunt in cea de-a doua transa de consum (n.r. - intre 60 si 90 kW/luna). Cei care intra in transa a treia de consum, de peste 90 kW/luna, vor plati 8.413 lei/kW/h.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.