57% dintre romanii cu virsta mai mare de 15 ani lucreaza. Media este mai mica decit cea inregistrata in statele UE, dar peste cea consemnata in Bulgaria. Romania are, de asemenea, si cei mai putini angajati pe perioade limitate de timp.

Potrivit unui studiu Eurostat, la nivelul anului trecut, in Romania lucrau 57,7% dintre persoanele cu virste intre 15 si 64 de ani. Romania se plaseaza astfel inaintea Bulgariei si a Croatiei, unde numarul persoanelor care si-au gasit un loc de munca este mai mic, gradul de ocupare al fortei de munca fiind in cele doua state de 54,2% si respectiv 54,9%. In medie, gradul de ocupare a fortei de munca in cele 25 de state ale Uniunii Europene este de 63,3%, in vreme ce in UE lucreaza 64,7% dintre cetatenii cu virste intre 15 si 64 de ani.

Cei mai putini someri se inregistreaza in Danemarca, unde 75,7% din populatia activa are un loc de munca. Urmeaza Olanda, cu un grad de ocupare de 73,1%, Suedia cu 72,1% si Marea Britanie cu 71,6%. La polul opus, cu cel mai mic numar de persoane ocupate, se afla Polonia, unde doar 51,7% din populatia activa are un loc de munca.

In ceea ce priveste gradul de ocupare in rindul persoanele care au intre 55 si 64 de ani, in tara noastra 36,9% dintre cei care fac parte din aceasta categorie au un loc de munca. In medie, 41% dintre locuitorii statelor membre UE care au peste 55 de ani sint angajati. De asemenea, tarile unde s-au inregistrat cei mai multi angajati aflati in aceasta categorie de virsta sint Suedia si Danemarca. 69,1% dintre suedezii de peste 55 de ani si 60,3% dintre danezii cu virste similare lucreaza.

Romania, tara contractelor nedeterminate

In Romania doar 2,5% din populatia care are peste 15 ani lucreaza pe baza unui contract de munca pe o perioada determinata. Procentul este cu mult sub media statelor membre ale UE, unde 13,7% dintre angajati au contracte limitate. Tara unde cei mai multi angajatori prefera contractele determinate este Spania, unde 32,5% dintre persoanele active au semnat un astfel de contract.

In schimb, in Estonia doar 2,6% dintre persoanele cu un loc de munca sint in ipostaza de a semna un nou contract la o anumita perioada de timp. In Bulgaria, 7,7% dintre persoanele care detin un loc de munca au semnat contracte pe perioade determinate.

Barbatii, mai muncitori decit femeile

Pe sexe, atit in Romania, cit si in statele UE se observa un grad mai mare de ocupare in rindul barbatilor. In tara noastra, diferenta dintre barbati si femei este de la 63,4% la 52,1%. In statele UE, lucreaza 70,9% dintre barbati fata de 55,7% dintre femei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.