De anul viitor, agentii de politie vor fi anuntati sa intervina in cazul unor infractiuni prin intermediul mesajelor pe telefonul mobil

Inspectorul General al Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, a declarat in urma cu doua zile, la Cluj-Napoca, ca in viitorul apropiat politistii vor fi anuntati de existenta unor situatii care presupun interventia lor prin intermediul mesajelor pe telefonul mobil. "Studiem problema ca, in viitorul apropiat, politistii de la Circulatie si Ordine Publica sa fie anuntati in teren prin trimiterea unor SMS-uri pe telefoanele mobile", a spus seful IGP. Acesta a precizat ca este vorba despre un sistem ultramodern, pus la punct pentru alertarea simultana a politistilor de catre un dispecer.

Intrebat de ce anume nu vor fi folosite statiile portabile aflate in dotarea politistilor, Dan Fatuloiu a spus ca acestea nu au intotdeauna semnal bun, in timp ce retelele de telefonie mobila au o arie de acoperire mult mai extinsa. "Pentru a acoperi si zona comunelor unde sistemul de radiocomunicatii nu functioneaza foarte bine, dispecerul de serviciu introduce grupul de numere de telefoane mobile ale sefilor de post si ale agentilor de ordine publica din zona si trimite mesajul. Astfel, toata lumea este alertata in timp util", a spus chestorul Fatuloiu.

"Nu vor da mesaje personale"

Prin aceste SMS-uri politistii nu pot comunica probleme de ordin personal. "Mesajele care vor fi trimise agentilor din teren sunt simple si vor fi grupate pe planuri de actiune. Fiecare mesaj are un cod (furt, crima, disparitie - n.r.), iar in functie de acesta politstul stie ce are de facut. De exemplu, SMS-ul poate suna in felul urmator: s-a furat autoturismul Dacia, de culoare rosie, cu numarul X, cautat in zona Y", a spus Dan Fatuloiu. In momentul in care agentul va primi acest mesaj pe telefonul mobil, continua seful IGP, el va sti ca trebuie sa iasa in strada, sa instaleze un filtru rutier, practic sa inchida zona respectiva.

Sistemul de SMS-uri al politiei va incepe sa functioneze incepand de anul viitor. "Deja toate dispeceratele sunt computerizate, iar in prezent specialistii de soft lucreaza pe acest domeniu, al SMS-urilor. Fiecare dintre agentii de la dispecerat trebuie sa fie foarte familiarizat cu tehnica informatica si este obligatoriu sa cunoasca o limba straina", a mai spus seful IGP.

GPS pe masina de politie

In momentul de fata, doar masinile de politie din Bucuresti au in dotare sisteme de urmarire GPS. "In perioada urmatoare vom instala pe toate masinile de politie din marile orase astfel de sisteme de urmarire prin satelit astfel incat, in orice moment, sa stim unde anume se afla o masina de politie. In plus, prin sistemul de detectie putem foarte usor sa stabilim un plan de actiune in timp real", a mai spus seful politiei romane. Fatuloiu sustine ca banii pentru GPS-urile de pe masinile de politie exista si sunt asigurati din fondurile Uniunii Europene.

Dupa model vest-european

"Este un sistem "importat" de la politiile din statele vest-europene. Spre exemplu, dispecerul primeste un apel de ajutor de la o persoana care a fost jefuita. Pe harta care o are in dispecerat, el poate vedea cum sunt dispuse echipajele de politie. Drept urmare, va trimite politistilor din zona in care s-a comis infractiunea un SMS cu toate datele pe care le-a adunat de la victima, inclusiv locul spre care se indreapta infractorii. Politistii vor primi mesajul simultan pe telefoanele mobile si vor sti cum si, mai ales, unde sa actioneze. Este mult mai simplu, mai ieftin si mai rapid sa trimiti un astfel de mesaj decat sa dai zece telefoane", ne-a explicat un angajat al Inspectoratului General al Politiei.

Acest sistem se adauga celui supranumit "Navodul" pe care politia il foloseste deja, desi o mare parte a patrulelor de ordine publica si a celor de politie rutiera incluse in program nu sunt inca dotate cu GPS, pentru a putea fi controlate si coordonate de catre dispecer.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.