Un loc sinistru si aproape pustiu. Atat a mai ramas din satul Vadu Rosca, unul dintre asezarile cele mai afectate de inundatiile din acest an. Putini dintre localnici au avut norocul sa-si mai gaseasca casele in picioare. Si chiar daca nu a fost distrusa in totalitate, nimic din ce era inauntru nu a mai putut fi recuperat. Autoritatile vorbesc deja despre stramutarea localitatii, fiind greu de crezut ca oamenii vor mai avea la ce sa se intoarca acolo. La cativa kilometri de satul devastat de ape, creste altul, ridicat de omul de afaceri Gigi Becali, iar oamenii spera sa ia cat mai repede viata de la capat.

O liniste desavarsita, gramezi de gunoi, lucruri aruncate de ape la voia intamplarii si obiecte de mobilier care oricum nu mai pot fi folosite, lasate la uscat pe marginea drumului. Toate acestea contribuie la peisajul dezolant care a pus stapanire pe ceea ce a fost paana nu demult localitatea Vadu Rosca. Putini oameni au mai ramas in sat, asa ca rar mai apare cate unul de dupa zidurile daramate. Altii, desi au plecat pe la rude, pentru ca nu mai aveau nici unde sa doarma, se intorc totusi din cand in cand la ruinele care au ramas.

Asa l-am gasit pe Dimofte Alexe, un batran de 64 de ani, care privea deznadajduit spre peretii daramati de ape. Noaptea "stau pe unde gasesc, pe unde apuc", iar ziua, pentru ca nu mai are pe nimeni, vine la nimicul care i-a mai ramas. Nu stie nici el de ce se tot intorce in fiecare zi acolo, dar are lacrimi in ochi cand iti spune ca a ramas cu ce are pe el. Singurul lucru care ii da putere sa mearga mai departe este faptul ca i s-a promis ca va primi si el una dintre casele ridicate de Gigi Becali in noul sat, dar "pana atunci e greu."

La cateva case distante, am intalnit familia Postolache, si ea lovita greu de inundatii. "Nu mai avem nimic. Doar o masa pe care tin oalele cu lapte si un pat facut din resturi", povesteste Catrina Postolache. Familia ei nu a avut norocul sa prinda o casa dintre cele care se construiesc acum, asa ca "dormim intr-un grajd de vite cu niste paturi si ne bate vantul." Alaturi de ea si sot, mai dorm si cei doi vitei, calul si opt gaini care nu au fost luate de apa. Femeia, cu mainile murdare pana la coate de lut, ne-a explicat ca "lipeam niste gauri ca e frig" si "tragem nadejde ca ne da si noua, ca daca nu... unde?".

Satul "Gigi Becali"

Pe terenul dat de Primaria Vulturu pentru sinistrati se inalta de la zi la zi casele promise. In doar trei saptamani, 70 de locuinte din cele 200 au fost ridicate. Peste 250 de oameni, cazati in aproximativ 30 de corturi de armata, lucreaza acolo de dimineata pana seara pentru a duce la indeplinire promisiunea facuta de Gigi Becali sinistratilor. E greu de crezut ca cele 200 de case vor putea fi gata la termenul stabilit initial, pentru ca "vremea nu ne ajuta", dupa cum ne-a declarat Mihai Geavela, unul dintre nepotii lui Becali. Cu toate acestea insa, el este convins ca in ritmul in care se lucreaza, "macar 100 tot ridicam pana la termen, daca nu pe toate. Depinde de timp. Daca ne mai lasa o luna si ceva, eu zic ca-s toate ridicate si cu acoperisul pus." Unii muncitori sunt ceva mai optimisti si spun ca pana pe 12 octombrie, data pana la care au incheiat contractul, vor reusi sa ridice 150 de case.

Fiecare locuinta este facuta din BCA si este prevazuta cu doua camere, un hol si o bucatarie, suprafata locuibila fiind de 50 de metri patrati. In fiecare zi, chiar si atunci cand ploua, se lucreaza de la ora 7.00 pana la 20.00, timp in care se ridica cinci-sase case de la fundatie pana la centura. E greu de precizat la ce suma se ajunge cu o astfel de investitie. Potrivit lui Mihai Geavela, costurile pentru o singura locuinta insumeaza aproximativ 15.000 de euro. Pe langa casa insa, va mai fi construita si o biserica. O firma a fost deja sa analizeze terenul si a luat proiectul.

Satenii nu contribuie cu nimic, dar vin la furat

Nici unul dintre cei care muncesc acolo nu se plang de nimic. Ei sunt cazati in corturi si in fiecare zi li se asigura hrana calda plus cate un pahar de vin sau bere la masa. In plus, ei au primit si haine, "care nu erau prevazute in contract", dupa cum a precizat unul dintre nepotii lui Becali, iar problema dusurilor de care s-au plans muncitorii dati afara, s-a rezolvat. Cei 250 de oameni care lucreaza acum in noul sat Vadu Rosca spun ca li se asigura absolut tot ce au nevoie si ca "daca nu era bine, plecam", a marturisit Florin Gheorghescu, venit de la Targu Jiu. Ei sunt constienti ca asa e viata la cort si prin urmare "cand e cald e bine, iar cand e frig... mai inghetam".

Mai nou, pentru ca temperaturile au scazut considerabil, corturile au fost dotate cu aeroterme si au fost izolate pe exterior ca sa nu intre apa inauntru, "si e chiar foarte cald". Exista totusi printre ei o nemultumire generala, care nu e legata nici de faptul ca nu ar fi bine cazati, nici de faptul ca nu s-ar respecta contractul. Cu totii se plang de nepasarea de care dau dovada taranii pentru care se construiesc aceste case. Desi cei mai multi dintre ei si-au ridicat cate un bordei pe langa corturile muncitorilor, nu le dau nici o mana de ajutor.

Oamenii pentru care se fac case vin la furat ciment si cherestea

Pe langa faptul ca nu contribuie in nici un fel la construirea caselor lor, unii sateni mai vin, dupa ce trec pe la carciuma, sa faca si reclamatii. Muncitorii povesteau suparati cum s-au trezit intr-o zi cu un cetatean turmentat care a venit sa faca scandal ca nu i-au turnat drept fundatia sau ca sunt casele prea mici. Mai mult de atat, Mihai Geavela ne-a declarat ca la inceputul saptamanii l-au prins pe unul dintre taranii pentru care se munceste acolo la furat de ciment si cherestea. Tipic romanului este si faptul ca multi dintre cei care figureaza pe lista beneficiarilor si-au pus corturi sau si-au construit bordeie in satul "Gigi Becali" doar de forma.

Potrivit lui Geavela, "multi si le-au facut ca sa zica ca nu au casa, dar nu stau aici, ca au vile. Doar sapte-opt stau aici. Nu poti sa stai sa pazesti doua sute si ceva de oameni." In schimb, presedintele consiliului judetean Vrancea, Marian Oprisan, ne-a asigurat ca "sub nici o forma nu vor fi repartizate acele case celor care au case sau apartamente in municipiul Focsani". Mai mult de atat, "se va face o analiza foarte clara si va fi studiat fiecare caz, familie cu familie, si se va proceda intr-un mod cat se poate de categoric."

"Becali merita aprinsa o lumanare din partea satenilor mei"

Printre corturile de pe izlaz l-am intalnit si pe Nicusor Craciun, un satean de 48 de ani, care mergea in carje. De 7 ani de zile are probleme cu piciorul stang, iar inundatiile din luna iulie l-au lasat doar in viata. Acum locuieste intr-un cort pe care i l-a facut cadou Gigi Becali. In afara de un fotoliu-pat, si acela primit, si cateva paturi, nu mai are nimic care sa-l apere de ploaie si vant. Dar nu de asta se plange. E fericit cu ce are, si cu lacrimi in ochi imi marturiseste ca "ma simt asa de neputincios". El este convins ca daca patronul Stelei nu se tinea de cuvant, "nu mai supravietuiam. Intr-un an-doi, muream." De asemenea, ne-a asigurat ca nu va uita niciodata gestul facut si ca "merita aprinsa o lumanare din partea satenilor mei". El insusi a promis ca "in fiecare duminica ma duc la biserica cu scaunul cu rotile pe care mi l-a adus si aprind o lumanare pentru el si familia lui."

Putini au fost cei care l-au luat in serios pe Gigi Becali atunci cand a anuntat ca va construi 200 de case pentru sinistrati. Insa in mai putin de o luna de zile, 70 de familii pot sa-si vada deja noile locuinte.

Marian Oprisan: "Un gest extraordinar facut de un roman"

"Este un gest extraordinar facut de un roman, si eu cred ca exemplul lui ar trebui sa-l urmeze multi altii, pentru ca sunt multi oameni extraordinar de bogati din Romania care ar putea sa se gandeasca in asemenea situatii si la conationalii lor", a declarat seful administratiei publice vrancene, Marian Oprisan.

Localnicii vorbesc deja despre pajistea pe care se construieste ca despre satul "Gigi Becali". Mai mult, ei au avut grija sa agate pe unul din stalpi o pancarta de lemn inscriptionata cu numele patronului de la Steaua, in semn de recunostinta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.