EVZ va prezinta incepand de maine un serial cu si despre profesionisti

Evenimentul zilei" lanseaza, incepand de maine, o noua provocare. Dupa clasamentul celor mai puternici romani, va propunem incursiuni in diverse medii profesionale, dar si in agitata lume sclipitoare a show-bizz-ului autohton. Vi-i vom prezenta in zilele urmatoare pe cei mai buni medici, avocati, primari, oameni de afaceri, dar si pe cele mai apreciate vedete din diverse domenii. Topurile "Evenimentului zilei" au fost realizate dupa "cernerea" a zeci de nume din fiecare domeniu si prin consultarea unor specialisti recunoscuti din fiecare domeniu. Dincolo de profesionalism si de calitatile native (in cazul topurilor legate de show-bizz), in rezultatul final au contat si aspectele tinand de latura morala si de implicarea sociala a personalitatilor din diverse domenii. Poate tocmai de aceea surprizele nu vor lipsi si, evident, nici comentariile si polemicile.

> Cei mai buni medici
> Cei mai buni avocati
> Cei mai buni primari
> Cele mai valoroase vedete TV
> Cei mai buni oameni de afaceri
> Cei mai buni manageri
> Cele mai valoroase staruri muzicale
> Cele mai importante femei de afaceri
> Cei mai frumosi barbati
> Cele mai frumoase femei
> Cei mai buni oameni de litere, de film, de teatru si cei mai buni artisti plastici

Cei mai buni 10 medici - Alesi cu bisturiul

Sa alcatuiesti si sa-ti asumi un top extrem de restrans al celor mai buni medici din Romania e la fel de riscant ca traversarea unui teren minat. Prima problema pe care am intampinat-o, dupa consultarea jurnalistilor care se ocupa de sanatate si a medicilor pe care i-am abordat, a fost numarul foarte mare de nume propuse si numarul foarte mic de medici asupra carora consultantii nostri au cazut de acord. Specialistii din provincie au fost net dezavantajati, pentru ca, in comparatie cu cei din Capitala, isi duc activitatea aproape in anonimat. Asta nu inseamna ca, printre ei, nu sunt profesionisti, motiv pentru care ne-am straduit sa gasim doctori foarte buni si din alte orase.

In clasamentul final nu exista locurile 1, 2, 3 etc., ci cate un medic dintr-o specializare, acela despre care cei mai multi dintre cei interogati au spus ca ar fi cel mai bun profesionist in domeniul sau si nu conditioneaza financiar actul medical. Si ne-a fost cu atat mai greu sa alegem, cu cat in topurile spagilor medicii ies, de fiecare data, printre primii.

Cei mai buni 10 avocati - Numai de bine la bara

Dupa 1989, s-a vazut clar ca Romania este tara cotcariilor, a mitei, a micii coruptii si a celei mari. Ce poate fi mai necesar, inclusiv pentru omul cinstit, decat un avocat bun, intr-o tara unde justitia e subiect de ingrijorare a Uniunii Europene, iar legile sunt, cum spunea Balzac, o panza de paianjen prin care trec mustele mari si in care cele mici se prind?
Avocatii de dupa 1989 nu sunt doar cei care-i scot basma curata pe marii infractori. De numele lor se leaga si procese in care au tinut partea celor napastuiti de soarta. Dar, mai ales, avocatura nu inseamna doar pledoarii mai mult sau mai putin sincere, ci si consultanta in afaceri. Si aici Romania este o tara in care ei isi merita banii, pentru ca legile sunt atat de incurcate si de schimbatoare incat nici un intreprinzator onest, roman sau strain, nu se poate descurca fara un sprijin de specialitate.
De aceea ni s-a parut ca o ierarhie a "maestrilor maestrilor" din avocatura este nu numai interesanta, ci si utila pentru cititorii EVZ.

Cei mai buni 10 afaceristi - Manuitorii de bani

De cativa zeci de ani, puterea diferitelor tari se masoara in rezultate economice. Iar rotitele din motoarele economiei sunt invartite de firme. Este important ca si in Romania, unde sectorul privat a luat-o de la zero acum 15 ani, cei mai buni oameni de afaceri sa iasa din umbra. Povestile de succes nu sunt putine. Oameni de afaceri romani au reusit sa creeze firme a caror valoare se masoara in sute de milioane de euro. In unele cazuri muncind de dimineata pana seara si pariind toata agoniseala de-o viata pe o idee.

Astfel de povesti sunt modele demne de urmat. Pentru ca ne arata unde putem sa ajungem in urmatorii cinci-zece ani.

In topurile EVZ puteti intra in culisele afacerilor de succes: cine sunt cei mai buni manageri si intreprinzatori, cum gandesc.

Cei mai buni oameni de afaceri din Romania vor fi selectati in functie de marimea firmelor pe care le conduc, precum si de succesul acestora (profit, cifra de afaceri). Insa vom trece dincolo de cifre, incercand sa va prezentam persoane care au reusit sa faca diferenta, dar in acelasi timp sa nu incalce legea si principiile etice. Evaluarea candidatilor va fi facuta in functie de criterii obiective, precum si in functie de notele date de ziaristi si analisti economici.

Cei mai buni 10 primari - O complicata misiune simpla

"Rolul primarului este sa-si faca localitatea mai locuibila." Ken Livingstone, primarul Londrei, a surprins in aceasta fraza simpla misiunea edilului din orice colt al lumii. In Romania, institutia primarului abia incearca sa-si revina din incorsetarile celor cinci decenii de comunism care au transformat-o intr-un simplu brat al puterii politice. Cei care au demonstrat ca pot sa faca mai mult decat atat sunt prezenti in "Topul celor mai buni primari din Romania", realizat de "Evenimentul zilei". Fara indoiala ca mai pot fi gasiti si altii, unii poate cu mai multe merite; modificarea continua a sistemului administrativ sub presiunea aderarii la Uniunea Europeana, in sensul asimilarii principiului subsidiaritatii, poate da si altora sansa de a ocupa, la o editie viitoare, un loc cat mai sus in ierarhia celor mai buni alesi locali.

Prin aceasta ierarhie, "Evenimentul zilei" nu a incercat sa evidentieze cateva nume, ci sa prezinte o serie de modele, cu calitatile si defectele lor inerente, care reprezinta in anul 2005 imaginea primarului in Romania.

Cele mai bune 10 vedete - Actorii si salbaticii

"Vedeta" este un cuvant care provine din franceza secolului al XVIII-lea si insemna, la origine, o santinela avansata de calarie. Astazi, in Romania, el se refera la o categorie de oameni frumosi si de succes, mai mult sau mai putin legati de profesiile din sfera artisticului pe care le-au imbratisat.

Exista un moment zero al aparitiei vedetei la noi. El este 1 decembrie 1995, cand, odata cu intrarea in emisie a Pro TV si a ideilor de marketing marca Sarbu, a inceput sa se impuna un nou tip de notorietate: cel al oamenilor care prezinta stiri la televizor. Dupa ei, in audiovizual au venit alte nume, ale unor persoane din ce in ce mai cunoscatoare in ale meseriei.

Tocmai valoarea a fost preocuparea EVZ in topurile de vedete TV, dar si de muzicieni, pe care vi le propune. Cu subiectivitate asumata, ca si in alte cazuri, ne-am propus sa realizam ierarhii ale profesionalismului si nu ale popularitatii.

Lor li se adauga doua topuri ale "celor mai frumosi". Romania este o tara in care se nasc femei superbe precum Elena Baguci sau Diana Dondoe, admirate mai mult de straini decat de noi. (Iulian Comanescu)

Topuri celebre in romania - Putere, bogatie si popularitate

Succesul de care s-au bucurat clasamentele "generaliste", intocmite in Romania in ultimii ani, arata ca nevoia de astfel de ierarhii e reala.

"Capital Top 300"

Cel mai rasunator proiect de acest fel se desfasoara din 2002, dupa metodologia "Forbes". Iosif Constantin Dragan, Ion Tiriac, fratii Micula si ceilalti posesori ai unui total de 13 miliarde de dolari au iesit la iveala ca forte sociale, politice si economice redutabile.

"Top 100 femei de succes in Romania"

O alta initiativa "Capital". Anca Vlad, patroana lantului Sensi Blu, s-a clasat pe primul loc intr-un top care n-a luat in considerare numai averea, ci si implicarea sociala, reusitele din timpul anului si altele. In top au intrat femei de succes din toate zonele.

Premiile "TVmania"

Singurele premii de televiziune relevante din Romania, decernate pe baza optiunilor cititorilor.
Castigatorii de anul trecut - printre care se numara Teo Trandafir, Stirile Pro TV, Monica Barladeanu... - se regasesc in mare parte printre nominalizarile din acest an.

"Cei mai puternici 10 romani ai momentului"

Harta puterii, asa cum a fost trasata de EVZ intre 2 si 16 septembrie, a oferit cateva surprize: prezenta lui Mugur Isarescu pe locul al doilea, imediat dupa Traian Basescu, pozitia importanta ocupata de Sorin Vantu (5) sau aparitia IPS Teoctist pe locul 10.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.