Gripa aviara, denumita boala secolului, a determinat Guvernul Romaniei sa ia masuri urgente, de prevenire si control, astfel incat eventuala aparitie a ei pe teritoriul tarii sa nu faca ravagii. O data la 40 ani apare o maladie care face 40-50 milioane de morti, iar la 37 ani de la ultima, au murit 63 persoane din pricina "gripei aviare".

Ieri, s-a intrunit pentru prima data nou-infiintatul Comandament National Antiepizootic, care are sarcina sa urmareasca, sa previna si sa intervina in cazul in care apare primul caz pe teritoriul Romaniei din cauza teribilei maladii, codificata H5N1. Concret, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, seful Comandamentului, a convocat, ieri, reprezentantii Ministerelor Sanatatii, Administratiei si Internelor, Mediului, Transporturilor, Apararii Nationale, Justitiei si Telecomunicatiilor, pentru stabilirea de masuri urgente si concrete.

Alerta a fost declansata de faptul ca pasarile migratoare din nordul Asiei, din Rusia si Kazahstan au inceput sa migreze spre Delta Dunarii si, se stie, acestea sunt purtatoarele teribilului virus. Primele masuri concrete, care vor fi luate imediat, sunt recoltarea de probe de la pasarile gasite deja moarte in Delta, identificarea zonelor de risc si inceperea unei campanii de vaccinare a persoanelor care pot intra in contact cu pasarile, dar si cu porci si cai. Ministerele Justitiei, Apararii s.a. au in proprietate ferme de pasari, porci si cai, motiv pentru care vor fi printre primele care vor supraveghea luarea de masuri.

"Se stie ca nu se poate lupta cu aceasta boala, de aceea e foarte important sa depistam din timp eventuale cazuri, iar pe o raza de 3-10 km trebuie distruse toate pasarile pentru a nu se raspandi boala. Este necesara o organizare si supraveghere stricte, pentru ca nu intotdeauna oamenii respecta normele sanitar-veterinare. Zonele de risc se afla in estul tarii, in Dobrogea si Delta Dunarii, unde vor veni pasarile calatoare, dar sunt si alte zone unde vor fi prezente acestea", a declarat ieri Gheorghe Flutur.

Vaccinarea persoanelor care ar putea intra in contact cu pasarile infectate cu gripa aviara vor fi vaccinate gratuit, incepand cu 1 octombrie. Un motiv real de ingrijorare il reprezinta coloniile de pasari salbatice care prefera Delta Dunarii, pentru ca este foarte greu de identificat si de controlat, a mai spus Flutur. Granitele tarii intra, de asemenea, in regim de alerta, importurile si exporturile de animale vor fi atent controlate, iar la aparitia primului caz se intra in carantina de gradul I, cu reguli stricte si pedepse aspre.

Porcii mor pe capete din cauza ciumei

Un alt motiv de ingrijorare e numarul mare de focare de porci bolnavi de ciuma, "pesta porcina". Ministrul Flutur a anuntat ieri ca acum s-au inregistrat peste 280 de locuri unde porcii au aceasta maladie si trebuie distrusi imediat. Toate cazurile inregistrate sunt in gospodariile taranilor, dar sunt suspectati si mistretii din zona". Numarul focarelor a crescut in ultimii ani, iar in 2006 se va interzice cu desavarsire vaccinarea porcilor, ceea ce va duce la o despagubire a proprietarilor estimata la 2.000 miliarde lei. Am solicitat Comisiei Europene sa ne ajute cu experti si solutii", a spus ieri ministrul Flutur.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.