Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a explicat, ieri, intr-o conferinta de presa, modul in care l-a cunoscut pe Omar Hayssam, ca urmare a publicarii in presa centrala a unui material referitor la acest subiect, material care, considera presedintele Rompetrol, reprezinta o continuare a hartuielii politice la care este supus grupul Rompetrol de un an si jumatate. Presedintele Rompetrol a precizat ca nu a facut afaceri cu Hayssam, pe care l-a calificat drept lipsit de orice incredere si avand o carte de vizita dubioasa.

Mai mult, Dinu Patriciu a furnizat numele celui care a incercat sa i-l bage pe gat pe Hayssam. Este vorba despre Vasile Kraila, un om de afaceri din Brasov, care s-a recomandat ca venind din partea directorului SIE Gheorghe Fulga. Kraila este consilier local din partea PSD la Primaria Brasov. Consilierul PSD neaga ca s-ar fi implicat in aceasta afacere, insa recunoaste, punctual, ca s-a intalnit cu Dinu Patriciu, ca il stie bine pe Omar Hayssam si ca este un om cu relatii foarte bune in randul tarilor arabe. Mai mult, Vasile Kraila sustine ca a fost implicat, de-a lungul timpului in actiuni de politica externa care au favorizat statul roman, dar a refuzat sa ofere amanunte despre natura acestor "servicii aduse Romaniei". Scandalul "Patriciu-Hayssam" s-a facut simtit si la Bursa. Actiunile Rompetrol au inregistrat ieri o corectie de 4,4%.

Dinu Patriciu a aratat ca, in 8 mai 2001, a avut o intalnire cu ambasadorul Sudanului la Bucuresti, la vremea respectiva Bashir Mohamed El Hassan, care i-a propus organizarea unei delegatii a companiei Rompetrol in aceasta tara pentru a studia eventuale oportunitati de investitii pentru compania Rompetrol. In acest sens, ambasadorul i-a recomandat o firma din Sudan - SMT, sugerand si modul de a contacta aceasta firma, si anume, prin intermediul firmei Lufar Ltd din Emiratele Arabe, firma care avea un birou la Brasov, fiind condusa de omul de afaceri Vasile Kraila.

Dinu Patriciu a spus ca a avut o intalnire cu Vasile Kraila care l-a informat "ca vine din partea domnului Fulga" si ca, date fiind relatiile sale comerciale cu firma sudaneza, se ofera sa sprijine calatoria. Totodata, Kraila a instat ca Dinu Patriciu sa se intalneasca cu Omar Hayssam, invocand relatiile pe care le-ar avea sirianul in mediile de afaceri din Sudan. Referitor la recomandarea prezentata de Kraila, presedintele Rompetrol i-a replicat: "Pentru mine, asta nu-i o recomandare, noi ne ocupam de altceva, de afaceri. "A ramas putin descumpanit si am continuat discutia".

Presedintele Rompetrol a explicat ca nu a avut incredere in propunerile lui Kraila si in Omar Hayssam. Rompetrol a transmis o scrisoare societatii sudaneze SMT prin care preciza ca nu are nici un fel de reprezentant in Sudan si nici un fel de companie angajata in aceasta tara. "Noi, oamenii de afaceri, mai suntem si informati. Stiam despre el (Hayssam - n.r.) ca nu este un om de incredere. Nu e un om cu care trebuie sa stai de vorba, nu e un om cu care trebuie sa faci afaceri. Avusesem stiinta de tot felul de nazdravanii".

Insa Patriciu s-a declarat surprins in momentul in care l-a intalnit pe Hayssam in Sudan, la Khartoum, alaturi de reprezentantul Lufar, si, mai tarziu, la intalnirile pe care conducerea Rompetrol le-a avut cu presedintele firmei SMT, respectiv cu ministrul Energiei din Sudan. Hayssam nu a participat insa si la restul intalnirilor pe care oficialii Rompetrol le-au mai avut in acest stat.In toate aceste ocazii, Hayssam a sustinut ca este reprezentant al Lufar si si-a oferit serviciile de intermediere catre Rompetrol.

"In ultima zi a delegatiei, reprezentantii Rompetrol au avut o discutie extrem de neplacuta cu reprezentantul firmei Lufar si cu Omar Hayssam, aratandu-le ca nu intentioneaza nici un fel de colaborare cu ei, nici in Sudan si nici in alta parte a lumii arabe", a mai spus Patriciu, care a mentionat ca Hayssam ar fi propus un comision, insa "nu a fost luat in serios nici o clipa". "Oi fi si matale turist pe la Khartoum, dar eu am venit cu treaba aici", l-a expediat pe Hayssam presedintele Rompetrol. "Nu avea rost sa angajam un intermediar in conditiile in care in Sudan sunt peste sase mii de absolventi de facultati din Romania, majoritatea fiind angajati in toate ministerele din Sudan, unde, de altfel, poti vorbi romaneste cu toata lumea", a precizat Dinu Patriciu.

Presedintele Rompetrol spune ca grupul a renuntat la ideea de a mai face afaceri in Sudan din cauza instabilitatii politice si a mediului economic nefavorabil din acest stat.

Patriciu susutine, de asemenea, ca informatiile apatura in presa legate de acest subiect nu sunt o coincidenta: "Toate acuzatiile aduse ulterior judiciar au inceput asa, prin articole in presa care au fost folosite ca suport pentru a inventa tot felul de acuzatii, pe care noi, apoi, trebuie sa dovedim ca suntem nevinovati, fara a exista prezumtia de nevinovatie". "Am spus de multe ori de unde vin aceste atacuri si nu doresc sa ma repet, pentru ca nu acesta este este rolul sefului unei companii - sa se amestece in politica", a conchis Patriciu.

"Omul de legatura" neaga cu jumatate de gura

Vasile Kraila, "omul de legatura" , este un om de afaceri cunoscut in Brasov. Este actionar la mai multe publicatii locale, iar in zona sa de interes figureaza si FC Brasov. Insa, cartea lui de vizita ar trebui inceputa cu faptul ca este consiler local din partea PSD in cadrul Primariei Brasov. Aceeasi filiala in care a activat si Gheorghe Fulga pana in momentul in care a fost promovat de Ion Iliescu in fruntea Serviciului de Informatii Externe. Din capul locului, Vasile Kraila a negat ca ar fi fost implicat in intermedierea unei afaceri pentru Rompetrol in Sudan.

"Probabil, domnul Patriciu se inseala. Nu am participat la nici un fel de negocieri de acest fel. In plus, eu nu m-am implicat in afaceri cu petrol". Cu toate acestea, Vasile Kraila recunoaste ca s-a intalnit cu Dinu Patriciu, insa nu-si mai aminteste cu ce ocazie. Mai mult, Vasile Kraila recunoaste si faptul ca il cunoaste bine pe Omar Hayssam.

"Sigur ca il cunosc pe Omar Hayssam. Cu ceva ani in urma, s-a infiintat un fel de liga de prietenie romano-araba. Hayssam cred ca era un fel de presedinte. Liga a fost infiintata la initiativa lui Dorel Onaca. Insa, nici cu Hayssam n-am facut afaceri. Si chiar daca as fi facut nu vad ce ar fi fost rau in asta". Vasile Kraila a explodat cand a auzit de acuzatia ca ar fi invocat numele lui Gheorghe Fulga la intalnirea cu Dinu Patriciu.

"Il cunosc pe domnul Fulga de peste 25 de ani. Este o minciuna faptul ca as fi folosit numele domniei sale. Domnul Fulga nu este implicat in afaceri". Vasile Kraila neaga, totodata, si faptul ca ar fi fost reprezentant in Romania pentru firma Luafar din Emiratele Arabe Unite. Insa, el recunoaste ca are relatii de afaceri "si nu numai" in multe tari din Golf.

"Am fost de mii de ori in Emirate. Si nu numai. Relatiile pe care le am eu in Golf au fost extrem de folositoare Romaniei. Sunt lucruri care sunt foarte bine cunoscute si la MAE, si la SIE, si la SRI", ne-a declarat Kraila. Omul de legatura indicat de Patriciu a recunoscut, totodata, ca ii stie pe majoritatea ambasadorilor la Bucuresti ai statelor arabe. "Am fost de foarte multe ori la Cotroceni, atat in timpul lui Iliescu, dar si in timpul lui Constantinescu. Ei stiu foarte bine care sunt lucrurile importante pe care le-am facut. Dar sunt lucruri pe care nu vreau sa le discut in mod public. Nu-mi place publicitatea, desi sunt actionar la mai multe societati din domeniul mass media".

In concluzie, Vasile Kraila, neaga tot, dar recunoaste ca ii cunoaste pe toti cei implicati in negocierile Rompetrol din Sudan: pe Dinu Patriciu, pe Omar Hayssam, ba chiar si pe ambasadorul Sudanului la Bucuresti.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.