Mai putini studenti pe locurile de la buget, taxe mai mari pentru locurile nesubventionate care sa ajunga pina la 5.000 de euro pe an.

Acestea sint propunerile Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala pentru reabilitarea invatamintului superior. Mai multi profesori universitari recunoscuti propun un proiect de modificare a finantarii universitatilor. "Finantarea invatamintului universitar superior romanesc". Atit Constantin Balaceanu Stolnici, cit si Valeriu Stoica au sustinut ca invatamintul superior inregistreaza o scadere a nivelului calitatii. "In Romania, ne mintim pe noi insine ignorind criza invatamintului superior", a spus Stoica. Acesta a adaugat ca daca nu se rezolva aceasta criza a finantarii, "o sa asistam la o totala degradare a acestui sistem".

Jumatate dintre locurile finantate vor disparea

Adrian Miroiu, profesor la SNSPA, cel care a coordonat acest proiect, a prezentat cele trei politici de finantare menite "sa modifice radical actualul sistem de finantare a universitatilor publice".

Prima politica este introducerea unor burse integrale sau partiale, al caror numar sa stabileasca de fapt cifra de scolarizare, prin care studentii pot primi de la 0% la 100% din costul scolarizarii, in functie de meritele sau situatia lor sociala.

A doua modificare propusa de CADI este injumatatirea numarului de locuri pe care statul le finanteaza anual la 30.000. Acest fapt va avea ca efect, in 2008, cresterea taxelor la locurile nesubventionate pina la 5.000 de euro anual si a alocatiei date de la stat pentru fiecare student la 1.700 de euro anual.

Ministerul Educatiei: "Nu sintem competitivi"

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Jozsef Koto, a admis ca "nu sintem competitivi si ca sistemul trebuie regindit". Acesta a adaugat ca, in prezent, se analizeaza aceste probleme, dar nu au gasit inca metodele concrete de reformare a sistemului de finantare. De asemenea, secretarul de stat pentru invatamintul superior, Dumitru Miron, a spus ca unele dintre propunerile CADI fac parte din proiectele ministerului, ca cea a burselor pe baza de "indicatorii de performanta" si chiar ca a existat o incercare de stabilire a granturilor pentru studenti, dar "este foarte dificil sa motivezi bancile sa deschida granturi pentru studenti". Miron insa nu a fost de accord cu injumatatirea numarului studentilor la buget si ca prefera "sa creasca finantarea pentru invatamintul superior ca sa poata mari alocatia pentru studenti".

Rectorii potrivnici

Rectorii din tara au atit pareri pro, cit si contra in ceea ce priveste propunerile celor de la CADI. Cei mai multi nu sint de acord cu reducerea numarului de studenti finantati de la stat. "La buget este acelasi numar de studenti de ani de zile si nu mi se pare corect sa-i injumatatim, mai ales ca sintem intr-o scadere demografica. Statul trebuie sa faca un efort si sa sustina studiile universitare", a spus Nicolae Bocsan, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.