Secretarul de stat Florin Sandu, din Ministerul de Interne, fostii deputati PSD Carmen Dumitriu si Nicolae Gradinaru si fostul consilier prezidential Marius Amzulescu au primit drept de libera practica fara examen

Rodica Stanoiu si Cristian Diaconescu, fosti ministri ai justitiei in guvernul Adrian Nastase, au emis 11 ordine ilegale de numire pentru tot atatia notari publici. Informatia se regaseste in Raportul de guvernare pe 2001-2004 al Ministerului Justitiei, iar acum face obiectul unei verificari la nivelul aceluiasi minister.

Chestorul Florin Sandu, fostul sef al Politiei Romane si actual secretar de stat in Ministerul de Interne, mostenit din aparatul fostului ministru PSD Marian Saniuta, Carmen Dumitriu si Nicolae Gradinaru, fosti deputati PSD, sau Marius Amzulescu, fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu, sunt numai cativa dintre cei care au primit dreptul de libera practica pentru notar public fara sa sustina examen. Lor li se adauga Manuela Mitrea, deputat PSD si sotia fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea, facuta notar intr-o maniera total ilegala de Rodica Stanoiu.

Ministerul Justitiei verifica in acest moment toate cazurile de numire ilegala si urmeaza sa decida daca va revoca ordinele de numire si in ce conditii. "Ministerul Justitiei a extins cercetarea asupra tuturor ordinelor emise de fostii ministri, prin care s-au numit notari publici fara concurs", ne-a declarat Marilena Stancu, purtator de cuvant al Ministerului Justitiei.

"Imi asum ce e de asumat"

Rodica Stanoiu, fost ministru PSD al justitiei, a emis cel putin sase ordine notariale fara sa tina cont de faptul ca pretendentii nu sustinusera examen. Rodica Stanoiu afirma ca, la inceputul mandatului sau, a emis mai multe astfel de dispozitii. "Sigur ca Manuela Mitrea nu e un caz singular. Aveam dreptul sa dau numiri fara examen. De fiecare data am discutat cu Uniunea Notarilor si au fost cazuri cand mi s-a zis categoric nu la anumite propuneri. Cand nu au facut obiectii, am inteles ca se poate semna ordinul. Eu imi asum ce este de asumat", ne-a declarat Stanoiu.

Florin Sandu. A fost numit notar de ministrul Cristian Diaconescu pe 28 decembrie 2004! Este doctor in drept, a fost sef al Politiei Romane (2001-2003), acum fiind secretar de stat pentru integrare in MAI.

Marius Amzulescu. Numit notar de Cristian Diaconescu pe 6 decembrie 2004. A fost consilier juridic al presedintelui Ion Iliescu si portavocea acestuia in momentul gratierii lui Miron Cozma.

Carmen Dumitriu. Deputata PSD de Vrancea in 2000-2004. Anterior a fost jurisconsult, director FPP III Transilvania, sef Serviciu administratie de stat si sef de birou senatorial. A fost numita notar de Rodica Stanoiu in 2001.

Ana Boar. Presedinte al Curtii de Apel Timisoara si, din 1999, secretar general al Consiliului Suprem al Magistraturii. A fost numita notar de Rodica Stanoiu in 2001.

Nicolae Gradinaru. Prefect de Olt, senator PSD (1992-1996), deputat PSD (1996-2003) si PRM (2003-2004), avocat. Gradinaru a fost numit notar de Rodica Stanoiu in 2003, insa ordinul i-a fost retras in instanta.

Doinel Dinuica. General-magistrat, fost sef al Directiei Instantelor Militare si fost consilier al ministrului Cristian Diaconescu, a primit numirea ca notar de la Rodica Stanoiu in 2004. Ordinul face obiectul unui proces, fiind contestat in instanta.
Petruta Popa. Numita notar de Rodica Stanoiu in 2001.

Aurelia Madis Albu. A fost numita notar pe 22 decembrie 2004, de Cristian Diaconescu.
Manuela Mitrea. Numita notar de ziua ei, de Rodica Stanoiu, pe 28 noiembrie 2003. Este deputat PSD si sotia lui Miron Mitrea.

Florin Sandu, patalama de la Cristian Diaconescu

Chestorul Florin Sandu, fostul sef al Politiei Romane si actual secretar de stat in Ministerul de Interne, mostenit din aparatul fostilor ministri PSD Ioan Rus si Marian Saniuta, este cea mai surprinzatoare prezenta pe lista notarilor ilegali. Chestorul Sandu ne-a declarat ca el nu trebuia sa dea examen pentru a primi dreptul de libera practica pentru ca este doctor in drept.

Afirmatiile lui sunt insa contrazise de Legea 36/1995, a notarilor publici, in care se specifica clar ca si un doctor in drept trebuie sa treaca de concurs. Florin Sandu ne-a mai declarat ca nu si-a deschis inca un cabinet notarial, dar o va face cand isi va incheia activitatea in Ministerul de Interne.

Ordinul sau de numire a fost emis de Cristian Diaconescu, fost minstru al justitiei, actual purtator de cuvant al PSD. "De chestor imi amintesc, e posibil sa fi semnat eu. Cei care au inaintat ordinul catre mine au incalcat legea daca nu s-au respectat procedurile legale. Ministrul justitiei semneaza la tot felul de functionari din subordine, dar nu primeste niciodata un dosar", a spus Cristian Diaconescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.