Agentiile imobiliare profita din plin de faptul ca studentii nu au locuri in camine, iar apartamentele pentru inchiriat sint foarte putine. Astfel, au ajuns sa organizeze licitatii speciale pentru studenti.

Daca anul trecut Clujul a adapostit aproximativ 70-80.000 de studenti, anul acesta se pregateste sa intimpine 100.000 de studenti sau chiar mai multi. Din pacate, majoritatea celor veniti din alte orase nu au unde sa stea. Capacitatea caminelor din campusurile universitare clujene este redusa, astfel ca nici un sfert dintre studenti nu incap aici. Nici conditiile oferite de camine nu sint ideale, asadar majoritatea cauta gazda sau chirie.

Cererea de pe piata imobiliara clujeana este insa mult mai mare decit oferta, iar proprietarii clujeni de imobile s-au invatat sa isi scoata oferta pe piata exact cind sosesc studentii in Cluj. Astfel, ei obtin un pret mult mai mare decit cel pe care l-ar fi obtinut in timpul verii. O modalitate de obtinere a acestui pret este licitatia. Daca, in urma cu citiva ani, cazurile de licitare pentru obtinerea unei chirii erau rare, acum vorbim despre un fenomen.

De la 150 la 200 de euro

Proprietarul unui apartament fi-xeaza, fie direct, fie prin agentii imobiliare, o intilnire cu toti cei intere-sati si ofera chiria celui care da mai multi bani. Astfel, suma initial ceruta, de 150 de euro, spre exemplu, pentru un apartament cu doua camere situat intr-un cartier clujean, poate ajunge la 180 de euro sau chiar 200. Pe linga chiria de inceput, se mai cere si o garantie, care poate ajunge in urma licitatiei, si la 400-500 de euro pentru un apartament. Studentii care au participat la astfel de licitatii spun ca unii agenti imobiliari sint "intelesi" cu proprietarii in privinta licitatiei, ilegale de altfel, pentru ca astfel obtin un comision mai mare. Exista agenti imobiliari clujeni care evita sa lucreze cu chirii tocmai pentru ca se ajunge la licitatii, dar si pentru ca apartamentele pe care le scot la oferta sint, de multe ori, in stare jalnica.

950.000 de lei pentru chiria studentilor

In urma intilnirii de ieri a organizatiilor studentesti cu ministrul Educatiei, s-a hotarit ca din anul universitar 2005-2006 subventiile pentru chiriile studentilor care nu si-au gasit un loc la camin sa creasca de la 600.000 de lei la 950.000 de lei pe luna. "Subventia va acoperi cheltuielile studentilor, mai ales ca in ultimul timp au crescut costurile energiei electrice cu aproape 50%", a spus Florin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.