Daca macar acum, in al doisprezecelea ceas, se va face o investigatie serioasa a afacerilor lui Nicolae Bogdan Buzaianu, se va afla poate de unde provine o parte din uriasa avere a lui Dan Ioan Popescu.

Prezentat de acesta din urma ca om de incredere, Buzaianu, ca reprezentant al firmei VA Tech, a obtinut prin incredintare directa retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier. Acelasi Buzaianu este actionar la firma de avocatura Bostina&Associates. Reprezentanta din Romania a acestei firme a incheiat un contract de consiliere pentru retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier. Curtea de Conturi a descoperit ca in aceasta afacere au fost facute plati nejustificate de peste un miliard de euro: 400 miliarde lei catre VA Tech Romania, 200 miliarde lei catre VA Tech Elvetia si 3.000 miliarde lei avansuri catre furnizori.

Ajuns cu sacii in caruta, Buzaianu a trecut la partea a doua a planului, spalarea de bani. Uriasa suma de bani trebuia scoasa din tara, dar pentru a nu bate la ochi s-a apelat la politica pasilor marunti. Au fost efectuate mai multe plati catre parteneri de incredere, umflandu-se costurile.

Platile au fost facute prin intermediul Energy Holding SRL, firma care cu voia lui Dan Ioan Popescu intermediaza vanzarile Hidroelectrica SA si care-iS are ca asociati pe Buzaianu si Energy Consult SA din Elvetia. Am intrat in posesia extraselor de cont ale operatiunilor bancare externe ale Energy Holding SRL efectuate in perioada noiembrie 2003-mai 2004.

O singura data au intrat bani in conturile firmei, in schimb s-au efectuat 72 de operatiuni bancare prin care au fost scosi din tara 9.704.511 euro. De trei ori au fost trimisi bani catre Energy Consult SA: de doua ori in Germania, 400.000 euro la 7 noiembrie 2003 si 300.000 euro la 12 martie 2004 si o data in Elvetia, 300.000 euro la 4 februarie 2004, aceasta plata neavand completat pe extrasul de cont nici macar scopul operatiunii. Foarte multi bani au fost trimisi la o banca din SUA in contul unei firme sarbesti, Javno Preduzece Hidroelektrana.

Declarand ca scop al operatiunilor bancare avansuri si plati anticipate pentru marfuri de export-import, o denumire generica numai buna pentru a se putea umfla in voie sumele. Buzaianu a trimis de sapte ori bani in SUA, suma totala fiind de 2.195.430 dolari.
Dar nu numai Buzaianu a facut plati dubioase dupa ce a intrat in posesia banilor aruncati pentru retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier. Chiar si firma Bostina si Asociatii a virat la 1 martie 2004 in contul lui Jean Stancovici, partener cu Buzaianu, 900.000 euro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.