O groapa ecologica a devenit jucaria disputata de doua grupuri de interese: PSD-UDMR si Funar-mafia italiana. Primii parteneri au reusit sa-l doboare pe primarul Clujului. Cu sprijinul Consiliului Judetean, prima echipa a cheltuit un credit de 5 milioane de euro pentru utilaje de colectare si depozitare a gunoaielor second-hand. Toata afacerea s-a desfasurat si sub nasul actualului sef al PNA, Daniel Morar, pe atunci la Cluj.

Afacerile cu deseuri facute la Cluj au ca punct de plecare groapa de gunoi a orasului, sugestiv denumita "Pata Rat". Groapa a devenit un punct de reper al orasului dupa ce comunitatea de rromi care traieste aici a ajuns subiect de reportaj pentru presa straina. In intervalul 2001-2002, atat Primaria Cluj, condusa de fostul primar Gheorghe Funar, cat si Consiliul Judetean, controlat de PSD si UDMR, planuiau sa rezolve chestiunea de la Pata Rat si, in general, problema deseurilor orasului.

Cum la nivel local Funar si reprezentantii PSD in Consiliul Local se aflau in plin razboi, cei doi poli de putere locali, CJ si Primaria Cluj, au dezvoltat doua proiecte paralele. In acest joc a intrat mai apoi si Guvernul Nastase, prin intermediul Ministerului Mediului, care a aprobat o strategie nationala privind deseurile in care se stipula clar ca autoritatile locale si cele judetene vor colabora la strategia pentru deseuri. Prioritate avand Consiliul Judetean, asta pentru ca PSD sa-i ia din mana "jucaria electorala" lui Funar, care declarase in repetate ocazii ca va rezolva problema gropii de gunoi.

INUTILITATEA PNA

Pana la acest ordin ministerial din anul 2003, Consiliul Judetean a trecut la fapte si, fara licitatie publica, a aprobat cumpararea unui sistem de colectare si depozitare a gunoaielor, numit "Power Pack". Banii necesari cumpararii sistemului au fost obtinuti printr-un credit bancar de la Banca Tiriac, circa 5 milioane de euro. La acea data au existat speculatii privind acest credit, operatiune facuta iarasi fara licitatie sau selectie de oferte. Se stia ca Ion Tiriac si Ioan Rus, pe atunci ministrul Administratiei si Internelor si liderul local al PSD, sunt prieteni si parteneri de afaceri. Firma prin care s-au cumparat utilajele se numeste XPO - Gesellschaft fur eXterne Projeckt Organosation, din Viena, si este o firma de consultanta, redenumita asa dupa ce firma initiala daduse faliment.

Utilajele cumparate s-au dovedit a fi second-hand si, dupa ce au fost duse in localitatile Turda, Dej si Cluj, au ruginit, la propriu, pentru ca sistemul "Power Pack" putea prelucra o cantitate mult mai mare de deseuri de cat se "producea". Mai mult, ambalarea deseurilor s-a facut fara sortarea lor, astfel ca balotii de deseuri care au fermentat au devenit veritabile bombe ecologice.

In prezent, sistemul "Power Pack" nu functioneaza, iar noua conducere a Consiliului Judetean se gandeste sa demareze un alt proiect. Afacerea "Power Pack" s-a finalizat cu un dosar PNA, care s-a stins de la sine. Inainte de acest dosar, o subcomisie parlamentara si alte institutii de control financiar au anchetat cazul, pentru ca in final acesta sa fie inchis. Vicepresedintii Consiliului Judetean care au parafat afacerea, Liviu Medrea, de la PSD, si Sandor Kerekes, de la UDMR, au scapat basma curata.

MAFIA, DOBORATA

In timp ce reprezentantii PSD ai Administratiei judetene aranjau afacerea "Power Pack", primarul Gheorghe Funar intentiona sa realizeze o asociere cu o firma privata care sa infiinteze o rampa ecologica a orasului, dupa ce vechea rampa urma sa fie inchisa. A fost aleasa societatea "Ro Sa To" Cluj, controlata de un fost senator italian, Maurozio Creuso. Daca asocierea s-ar fi realizat, "Ro Sa To" ar fi detinut monopolul pe depozitarea gunoaielor clujenilor. S-a ajuns pana la discutarea in sedinta de Consiliu Local a proiectului de asociere initiat de Funar. Reprezentantii "Ro Sa To" sustineau ca vor investi nu mai putin de 20 de milioane de euro in afacere.

Apoi, presa locala a relatat pasaje din trecutul ex-senatorului Creuso, care, potrivit presei italiene, facuse puscarie tocmai pentru afaceri cu deseuri. Numele lui Creuso mai apare vehiculat intr-un scandal de coruptie in care a fost implicat premierul Canadei, Alfonso Gagliano, de origine siciliana. Gagliano fusese in tinerete contabilul familiei mafiote siciliene Cuntrera. Creuso a reprezentat companii care au primit fonduri publice de la Ministerul Lucrarilor Publice canadian, condus de Gagliano. Afacerea judiciara nu este finalizata inca in Canada, Gagliano riscand trimiterea in judecata. Consilierii locali clujeni au respins in trei randuri asocierea cu firma lui Creuso, spre "disperarea" primarului Funar. Creuso a mai fost cercetat la Cluj intr-un dosar de spalare de bani, care nu a mai ajuns in instanta din motive obscure, desi centrul zonal de combatere a crimei organizate a definitivat un dosar extrem de stufos.

INOCENT

"Nu am fost informat de serviciile specializate despre italianul de la 'Ro Sa To>>. Nu aveam asadar de unde sa stiu cu ce fel de om am de-a face. Eu am primit foarte multe delegatii si am fost deschis la discutii in interesul comunitatii"

ACUZATII

"Pot sa va spun insa cum clujenii au fost jefuiti de cei de la Consiliul Judetean si Prefectura prin afacerea Power Pack. A fost un tun de peste 5 milioane de euro. Utilajele cumparate pentru Regia de Apa si Canal, care nu avea nici o legatura cu salubritatea, sunt ruginite si nu mai functioneaza. Si asa au fost luate la mana a doua. In schimb, clujenii s-au trezit ca pretul la apa a crescut. De ce? Tocmai pentru a acoperi gaura facuta in banii publici" - Gheorghe Funar, fost primar al Clujului


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.