Orasul Techirghiol si celebrul lac sarat din vecinatate, impreuna cu rezervele naturale de namol sapropelic si Sanatoriul Balnear, vor deveni curand amintiri, daca nu se va pune intr-un fel sau altul, piedica mafiei economice din zona, apreciaza primarul interimar al localitatii, Razvan Alberto Andrei.

Acesta a denuntat pentru "Averea" faptul ca una dintre firmele vicepremierului George Copos trage sforile pentru a i se concesiona Lacul Techirghiol. Miza este uriasa. Pe de o parte, vicepremierul vrea sa puna monopol pe namolul din Techirghiol, pe care sa-l exploateze si sa-l exporte si, totodata, sa inchida si batranul sanatoriu balnear care face concurenta hotelului sau de patru stele, "Europa". Pe de alta parte, Copos ar deveni gestionarul unor fonduri colosale pe care Uniunea Europeana este dispusa sa le aloce in cadrul unor proiecte de mediu in zona lacului. Primarul actual al Techirghiolului sustine ca astfel soarta statiunii este pecetluita.

Razvan Alberto Andrei a dezvaluit pentru "Averea" ca toate presiunile de ordin politic si economic care au fost facute timp de mai multe luni asupra fostului primar Romulus Bratu, l-ar fi determinat pe acesta sa isi prezinte demisia din functia de edil al orasului. Potrivit lui Andrei, orginea presiunilor se afla "in imediata apropiere a Techirghiolului", in statiunea Eforie Nord, acolo unde vicepremierul George Copos detine hotelul de patru stele Europa.

Situatia juridica destul de incalcita a Lacului Techirgiol a facut ca, in timp, aceasta bijuterie naturala sa ajunga in starea deplorabila de astazi. Lacul are practic doi proprietari, ambii reprezentand statul. Razvan Andrei ne-a explicat ca luciul apei - suprafata efectiva a lacului - este in administratia Apelor Romane, prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral. Pe de alta parte, si de fapt acolo unde, asa dupa cum afirma autoritatile locale, se da "bataia pestelui", cele doua zacaminte de namol sapropelic, care au facut lacul renumit, apartin Agentiei Resurselor Minerale.

Frica edililor locali, la aceasta ora, este ca patronul Complexului "Europa", din Eforie Nord, vicepremierul George Copos pregateste terenul pentru a primi luciul de apa al lacului in concesiune, de la Directia Apelor Romane Dobrogea-Litoral, al carei director este colegul sau de Alianta, Ioan Manufu. Prin aceasta miscare - afirma primarul interimar al Techirghioului - proprietarul lantului hotelier "Ana Hotels" din care face parte si Baza de tratament "Europa" va fi automat si stapanul zacamintelor de namol.

Acest lucru va insemna practic moartea economica a Complexului balnear Techirghiol care, in momentul de fata este singurul care extrage si distribuie namolul cu calitati recunoscute pe plan mondial. In plus, consilieri locali reclama faptul ca afacerea nu consta in faptul ca se extrag pana la 14 tone de namol sapropelic pe zi, pentru ca pretul de vanzare al acestuia este unul ridicol in comparatie cu volumul de munca depus de cei patru angajati ai Sanatoriului: 50 de euro/tona. "La un simplu calcul matematic inseamna ca noi castigam in jur de 700 de euro pe zi. La acest pret, este clar pentru toata lumea ca Sanatoriul Techirghiol nu are cum sa se imbogateasca, cu atat mai mult sa faca concurenta luxosului amplasement patronat de Copos in Eforie Nord, pe care de altfel il si alimenteaza cu namol sapropelic", marturiseste unul dintre alesii locali.

Dupa cum ne-a spus insa primarul interimar, problema cea mai mare este dincolo de costurile de extractie si productie care, nici n-ar n-ar trebui luate in calcul. Dupa aproape 14 ani lucrati in cadrul Sanatoriului Balnear de la Techirghiol, Razvan Andrei desluseste clar subterfugiile afacerii: "Aici nu e vorba de amaratii aia de 50 de euro pe tona. Nici macar de faptul ca oamenii nostri, de la sanatoriu trag zi si noapte pentru o paine si muncesc in ambarcatiuni nesigure, vara sau iarna, pe arsita sau ploi de gheata napraznice, cu unelte de acum 60 de ani. Nu! Aici e vorba de mult mai mult.

In primul rand de fonduri de sute de mii de euro, bani ai Comunitatii Europene, pentru protectia mediului. Bineinteles ca cel care va avea in administratie Lacul se va ocupa si de acesti bani. Care, repet, mai ales la capitolul mediu, cel la care Romania sta cel mai rau, vor fi prezenti in aceasta zona din ce in ce mai mult. Avem informatii ca oameni ai patronului de la "Europa" incearca mai mult sa intre in posesia mai multor terenuri din zona, in special cele situate intre Eforie Nord si Techirghiol, suprafete foarte valoroase avand in vederea proximitatea Lacului Techirghiol, dar si a Marii Negre.

Dar ca sa revenim la problema Sanatoriului Balnear Techirghiol: este clar pentru toata lumea ca nu se mai vrea ca aceasta unitate balneara sa mai functioneze si sa faca concurenta hotelului "Europa". Si nu mai este un secret ca aceeasi companie, Ana Hotels, prin unitatea sa din Eforie Nord, a contactat diferiti investitori japonezi pentru a pune la punct un sistem de ambalare vidata a namolului si exportul acestui aur negru, bineinteles la preturi occidentale. Tocmai de aceea, in momentul in care am luat la cunostinta de faptul ca un SRL din Bucuresti, despre care stiam ca este controlat de oamenii din imediata apropiere a vicepremierului Copos, intentioneaza sa isi depuna documentatia necesara preluarii exploatarilor de namol sapropelic si concesionarii lacului, am inaintat conducerii Directiei Apelor Romane Dobrogea-Litoral o intampinare prin care cerem sa nu fie de acord cu acest demers. Pana in momentul de fata am reusit sa stopam acest furt care se pune la cale, dar nu stim pentru cat timp", mai afirma primarul interimar al Techirghiolului, Razvan Alberto Andrei.

Frica diferitilor demnitari fata de afacerile dezvoltate de George Copos este una mult mai veche insa. Referitor la acelasi subiect, adica investitiile actualului vicepremier, ministrul de atunci al turismului, Dan Matei Aghaton, afirma in urma cu trei ani ca "Eforie Nord se dezvolta, si vine r?ndul. Am avut multe discutii cu domnul Copos privind aceasta statiune si i-am explicat ca noi nu venim cu investitiile acolo unde se duce domnul Copos cu hotelurile". Aceasta stare de fapt s-a perpetuat in decursul anilor, facand acum posibila tentativa de acaparare a zonei si orasului Techirghiol de catre o companie influenta pe piata, ca aceea in spatele careia se gaseste George Copos.

Marturii arheologice atesta existenta unei civilizatii inca din perioada neoliticului, pe o panta foarte lina, in apropierea lacului. In antichitate, in imediata vecinatate a lacului Techirghiol, trecea drumul imperial dintre Tomis si Callatis. Romanii, care cunosteau efectul terapeutic al namolului de Nil, se pare ca l-au descoperit si pe cel de la Techirghiol. Pentru prima oara, aceasta asezare a fost atestata documentar in 1560 sub numele de Tekfur-koy in doua firmane ale sultanului Magnificul catre domnitorul Moldovei. Numele de Tekfur sugereaza culoarea pestrita, vargata a suprafetei lucioase a lacului.

Ulterior, istoria acestei asezari se contopeste cu cea a Imperiului Otoman pana in 1878, cand a urmat Congresul de la Berlin, prin care Dobrogea era redata Romaniei. "Ghiolul este medicul nostru" - se spunea in folclorul populatiei musulmane. Aceasta a ramas o legenda vie a acestor locuri. Din multitudinea de legende, cea mai populara este cea a lui Tekir, cel olog, orb si vlaguit purtat de magarul sau intr-o apa sarata unde amandoi "si gasesc alinarea suferintelor.

De atunci, zeci de generatii s-au indreptat cu speranta sau scepticism spre acest lac. Cum miracolul era confirmat de tot mai multi, chimistii si-au aplecat atentia asupra compozitiei apei sarate din acest lac. Asa se face ca la 4 iulie 1899 a avut loc inaugurarea stabilimentului Eforia Spitalelor Civile de la Techirghiol, iar medic al Sanatoriului a fost numit Dr. Nicolae Marinescu Sadoveanu. Sanatoriul dispunea de doua sali cu cate 20 de paturi. La 8 iulie 1920 se inaugureaza Sanatoriul "Clement Popescu". Baile Techirghiol-Movila devin vestite, afluenta de pacienti-turisti creste, ceea ce face ca, paralel, sa se dezvolte o activitate turistica cu stabilimente pentru toate buzunarele.

In 28 iunie 1973, se deschide noul Sanatoriu Balnear Techirghiol, stabiliment modern care, cel putin pana acum a incercat sa tina pasul cu tot ce este nou, revolut in specialitatea de balneofizioterapie si de recuperare medicala.

Replica: "Primarul bate campii!"

Referitor la acuzatiile primarului interimar al Techirghiol, Razvan Andrei, vicepremierul ne-a declarat ca toate acestea sunt pure inventii, si ca nimic din toate cele spuse nu au un suport real. "Exclus!" a fost cuvantul de ordine al lui George Copos (foto) la toate cele declarate de primar si de consilierii locali. Vicepremierul a reamintit faptul ca de aproape un an, a renuntat la afaceri odata cu preluarea functiei in Guvernul Tariceanu. Legat de intentia sa de a prelua Lacul Techirghiol si exploatarile de namol intr-un viitor apropiat, Copos a adaugat ca n-ar exista asa ceva in planurile managerilor societatii Ana Hotels. "Eu nu am vrut si nici nu vreau sa ma ocup de Lacul Techirghiol. Asta este treaba celor de acolo si ar trebui sa faca ceva pentru ca, de cate ori survolez zona cu elicopterul, ma minunez de cat de murdar este lacul, in special in partea opusa Marii", a incheiat Copos.

"Bijuteria" lui Copos de la malul Marii

Cel care in cel mai scurt timp va lua practic definitiv locul celebrului Sanatoriu Balnear de la Techirghiol, Complexul "Europa" din Eforie Nord, al vicepremierului George Copos, a intrat in proprietatea retelei Ana Hotels si a fost modernizat cu 22 de milioane de euro, dotari care l-au propulsat in categoria unitatilor de patru stele. Conform datelor furnizate publicitatii, hotelul ar avea suta la suta grad de ocupare. Copos este de altfel extrem de mandru: "Imi place, de fapt, tot ce am realizat aici. Cred in Eforie Nord mai mult chiar decat in Mamaia si Neptun. Am facut si o strada pe care curge apa ca la Paris si vom face si mai mult daca vom fi sprijiniti.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.