Romanii care vor sa calatoreasca in afara Romaniei vor avea nevoie de mai putini bani ca pana acum, iar pentru oamenii de afaceri conditiile de obtinere a vizelor s-au simplificat

Romanii care vor sa calatoreasca in afara Romaniei vor avea nevoie de mai putini bani ca pana acum, iar pentru oamenii de afaceri conditiile de obtinere a vizelor s-au simplificat ca urmare a noilor decizii luate de Ministerul Administratiei si Internelor.

Potrivit ordinului ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, suma minima necesara pentru intrarea in tarile spatiului Schengen se reduce de la o suta de euro pe zi la 30 de euro pe zi. La aceasta suma se adauga suma fixa de 150 de euro, necesara pentru a acoperi cheltuielile de transport pana la destinatie si inapoi in Romania. In plus, ordinul, care va intra in vigoare de la 1 octombrie, prevede si alternative la prezentarea la frontiera a sumelor mentionate.

Ministrul Administratiei si Internelor a declarat ieri, intr-o conferinta de presa organizata pe tema noilor conditii de calatorie, ca romanilor nu le vor mai fi confiscate pasapoartele, potrivit ultimelor reglementari, ci se va aplica o stampila de catre autoritatile din tara in care se afla. Prin urmare, ridicarea de catre autoritati a pasaportului nu va mai fi posibila decat in urma decizie, unei instante de judecata.

Blaga: "Proiect aprobat in proportie de 99,99%"

Ministrul Blaga, insotit de mai multi juristi din minister, a prezentat, ieri, organizatiilor nonguvernamentale si asociatiilor patronale interesate, proiectul de modificare a Ordinului de Ministru ce completeaza Ordonanta de Urgenta 144/2001 referitoare la conditiile ce ar trebui indeplinite de romani pentru a calatori in strainatate. In acest sens, Blaga a precizat ca au fost revizuite solicitarile tarilor din spatiul Schengen pentru cetatenii altor tari care doresc sa calatoreasca pe teritoriul lor.

Potrivit ministrului, suma trebuie sa contina doua componente: transportul si costurile de intretinere, estimate, in majoritatea cazurilor, la maximum 30 de euro pe zi. Mai precis este vorba despre suma de 20 de euro pentru fiecare zi de calatorie, dar nu mai putin de cinci zile, in statele foste socialiste si de 30 de euro pentru tarile din Uniunea Europeana.

In ordinul emis de ministrul Administratiei si Internelor a ramas valabila prevederea referitoare la minimum cinci zile de sedere si la suma de 150 de euro astfel calculata pentru a acoperi cheltuielile de transport dus-intors din Romania pana in tara de destinatie.

Ministrul a dat drept exemplu situatia unui roman care vrea sa calatoreasca in Franta, precizand ca acesta poate pleca fie aratand cei 300 de euro in punctul de trecere a frontierei, fie aratand un bilet dus-intors Romania - Franta si prezentand cate 30 de euro pentru fiecare zi de sedere in spatiul Schengen. Mai mult, in cazul in care acesta si-a achitat inainte de plecare costurile de cazare si masa, el poate iesi din tara fara a i se cere la frontiera sa mai arate vreo suma de bani.

Ca alternativa la prezentarea banilor la granita, MAI a propus mai multe documente, in functie de scopul declarat al calatoriei: imputerniciri de la firmele pe care oamenii de afaceri le reprezinta, invitatii la diverse evenimente sau certificate de studii. Blaga a concluzionat spunand ca proiectul a fost aprobat de societatea civila in proportie de 99,99%, dar a precizat ca va urma o intalnire "tehnica" cu reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale, pentru a clarifica ultimele aspecte.

Conditii mai bune si pentru oamenii de afaceri

Oamenii de afaceri au scapat de obligativitatea prezentarii invitatiei partenerului strain, conform ultimei variante avansate de MAI pentru proiectul de ordin privind stabilirea documentelor si a sumelor in valuta pe care cetatenii romani trebuie sa le detina la iesirea in strainatate. Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) ne-a decalarat ca in varianta prezentata ieri de reprezentantii MAI, pentru calatoriile in scopuri profesionale, intreprinzatorii pot prezenta la alegere certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului din Romania care sa ateste calitatea de comerciant, o invitatie din partea unei firme sau autoritati la intruniri sau manifestari in scop de afaceri sau de serviciu insotite de traducerea in limba romana, alte documente care atesta existenta relatiilor de afaceri sau cu autoritatile respective sau bilete de intrare la targuri si congrese.

Potrivit lui Parvan, este foarte importanta introducerea posibilitatii ca dovada detinerii sumei in valuta, impusa de legislatia romana la iesirea din tara sa fie facuta printr-un card cu utilizare internationala insotit de extras de cont eliberat cu cel mult 24 de ore inaintea iesirii din tara. In acest sens poate fi folosita si chitanta ATM. "Am convenit cu MAI ca oamenii de afaceri sa prezinte, la alegere, unul dintre documentele stipulate in ordin si nu pe toate, respectiv certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului care sa ateste calitatea de comerciant, invitatia din partea unei firme sau autoritati, alte documente care atesta existenta relatiilor de afaceri sau cu autoritatile respective si bilete de intrare la targuri si congrese", a adaugat Parvan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.