Legile proprietatii, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata parlamentului, sunt boicotate din interior. Executivul ne informeaza, printr-o notita, ca a prelungit cu circa doua luni termenul pentru depunerea cererilor privind retrocedarea terenurilor agricole si a padurilor. Modificarea acestui termen va atrage dupa sine devansarea tuturor celorlalte termene stabilite initial. De asemenea, este foarte posibil ca incapacitatea prefectilor de a implementa legile sa atraga si alte prelungiri. Nici fostii proprietari amenintati cu despagubiri nu stau mai bine. Cosmarul continua.

Termenul de depunere a cererilor pentru retrocedarea terenurilor agricole si a padurilor a fost prelungit cu circa doua luni, pana la 30 noiembrie 2005, printr-o ordonanta de urgenta aprobata, joi, de Guvern. Cabinetul Tariceanu explica decizia de prelungire a termenului, stabilit initial la 22 septembrie 2005, prin faptul ca perioada stabilita initial nu a permis tuturor fostilor proprietari sa obtina documentele necesare si sa inregistreze cererile.

Ministerul Agriculturii, care este initiatorul ordonantei, considera ca, astfel, fostii proprietari vor avea timp suficient pentru a face rost de la Arhivele Nationale de toate actele doveditoare. In contextul confuziei generalizate dupa intrarea in vigoare a noii legi a proprietatii, fostii proprietari care incearca sa recupereze despagubiri in contul imobilelor expropriate, mai primesc o veste neagra. Lipsa normelor metodologice de stabilire si acordare a despagubirilor pentru fostii proprietari, aprobate de Guvern.

Procedura de acordare a despagubirilor aferente imobilelor ce nu pot fi restituite in natura revine Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii (ANRP). Comisia Centrala va analiza dosarele si va verifica, in fiecare caz, legalitatea respingerii cererii de restituire in natura. In situatiile in care Comisia apreciaza ca cererea de restituire in natura a fost respinsa in mod intemeiat, va desemna in mod aleatoriu un evaluator.

Termenul aleatoriu, arata ANRP, se refera la selectia evaluatorilor pe baza unui program de calculator, pentru a fi eliminate suspiciunile. Numai ca, in plina campanie a cererilor privind retrocedarile, evaluatorii nu au primit inca normele metodologice de aplicare a legii. De la normele in cauza se asteapta si stabilirea unor termene precise in care sa fie rezolvate dosarele de despagubiri, altfel urmasii fostilor proprietari risca la randul lor o aventura de ani buni cu autoritatile.

Potrivit presedintelui Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), Mihai Bojinca, se asteapta inca publicarea lor in Monitorul Oficial. La ora actuala, ANEVAR are peste 6.000 de membri titulari si 198 de firme afiliate. In prezent, activitatea acesteia se desfasoara in 51 de centre teritoriale si in 11 centre din Capitala. Evaluatori exista si in cadrul Corpului Expertilor Contabili, Corpului Expertilor Tehnici, Asociatia Evaluatorilor Funciari. La ora actuala, exista 207 societati de evaluare, persoane juridice, la nivel national.

"Selectarea aleatorie nu este o noutate, spune presedintele ANEVAR. Sigur, cata vreme nu am primit inca normele metodologice, nu putem prezenta exact modul de lucru al evaluatorilor, persoane fizice sau juridice. Totusi, va exista o selectie initiala a acestora, dupa care ei vor fi triati si pusi pe calculator, sa zicem asa". Criteriile de selectie urmaresc pregatirea profesionala, experienta anterioara privind activitatea de evaluator, referinte, asigurare profesionala necesara acoperirii unor eventuale daune. "Obligatia evaluatorului fata de client este de a prezenta acestuia concluziile obiectiv, rezultatele precise si reale asupra evaluarii cerute, indiferent de dorinta si indicatiile clientului. Incertitudinile trebuie, de asemenea, facute cunoscute", a precizat Mihai Bojinca. In caz ca nu este de acord cu evaluarea, clientul o poate contesta in instanta. De asemenea, el poate cere evaluarea simultana pentru aceeasi proprietate.

Deocamdata, primariile trebuie sa trimita la Comisia Centrala toate dosarele pentru stabilirea despagubirilor, care, in final, vor fi convertite in actiuni la fondul Proprietatea (la ora actuala fara administrator). Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de catre Stat (APDAS) considera ca lucrurile tergiverseaza in mod nepermis iar modul de acordare a despagubirilor este "o bataie de joc", potrivit presedintelui APDAS, Maria Teodoru. "Ceea ce face actualul Guvern este inadmisibil. Va fi confruntat cu o avalansa de procese si contestatii. Majoritatea proprietarilor sunt in varsta si au ajuns cu rabdarea la limita". Presedintele APDAS ne-a declarat ca sansele ca fostii proprietari sa fie despagubiti la adevarata valoare sunt foarte mici.

Fondul Proprietatea este alimentat din doua surse: privatizarea unor societati, din care abia 5-6 sunt rentabile si redobandirea creantelor de la tarile "pretine" cu regimul comunist (exemplul Irakului este edificator in acest sens). "Oamenii sunt plimbati pe la fel de fel de institutii. Cum sa valorifice actiunile? Nici vorba sa se duca si sa liciteze la o societate cu 100-200 de mii de euro, in conditiile in care un investitor vine cu sume incomparabil mai mari. Sa le vanda? Din experienta multora, la inceput au primit 60% din valoarea lor, ulterior procentul scazand la valori ridicole. Despre despagubiri reale, adica bani sau bunuri imobile la aceeasi valoare, putem vorbi doar la modul teoretic", a spus Maria Teodoru.

"De 15 ani ni se promite o evaluare corecta, insa proprietarii deposedati abuziv nu mai au incredere in nimeni, cu atat mai mult in evaluatorii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Ei nu vor accepta ca si acestia sa-si bata joc de ei, impreuna cu un intreg guvern care nu a inteles ca aceasta problema trebuie rezolvata corect. De altfel, faptul ca primul-ministru locuieste intr-o casa nationalizata spune destul", a mai spus presedintele APDAS.

Sapte oameni pentru 200.000 de dosare

Comisia Centrala pentru stabilirea despagubirilor, formata din sapte membri, va stabili valoarea actiunilor la Fondul "Proprietatea" pe care le va primi fiecare fost proprietar. Fondul "Proprietatea" este institutia de investitii financiare avand statul drept unic actionar prin participatiile pe care le mai are la unele societati cum ar fi Romtelecom, BCR, CEC, Transgaz, Transelectrica si Petrom. Acestea sunt doar cateva din cele peste 10 firme care vor contribui la Fondul "Proprietatea". Restul sunt mult mai putin atractive, ceea ce face ca fostii proprietari, sau mostenitorii lor, sa se declare nemultumiti de felul in care vor fi despagubiti. Marie Rose Mociornita, presedintele Organizatiei Internationale pentru Restituirea Proprietatii Private, a declarat ca cel putin trei sferturi din procentul de actiuni la Fondul "Proprietatea" nu au valoare si vor trece chiar zece ani ca ele sa ajunga la o valoare acceptabila.

Ea a precizat ca se va adresa justitiei, in cazul in care actiunile pe care le va primi nu vor fi rentabile. "O singura comisie pentru toata Romania, sincera sa fiu, daca nu are bunavointa, nu vad cum va judeca cazurile acestea. Cat despre despagubirea reala, nu este corecta pentru ca aceasta lege, aceste amendamente legalizeaza definitiv vanzarile facute pe Legea 112. Autoritatile au anuntat ca numarul cererilor de retrocedare de proprietati este de peste 200.000, dar estimeaza ca jumatate dintre acestea nu vor putea fi date inapoi fostilor proprietari.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.