Fostul chirurg este chemat in judecata si i se cer cele mai mari daune din istoria moderna a Romaniei pentru culpa medicala

Ieri a avut loc la Tribunalul Bucuresti o noua infatisare in fata judecatorului in procesul doctorului Naum Ciomu. "Am cerut o noua expertiza psihiatrica si ni s-a acordat termen pana pe data de 14 octombrie pentru realizarea ei", spune Mircea Dutu, avocatul medicului incriminat.

Doctorul Naum Ciomu a devenit celebru in urma cu un an, pe 13 iulie, cand, in timpul unei interventii chirurgicale, a taiat in trei penisul unui pacient. Fostul medic al Spitalului Panduri va trebui sa-si dovedeasca nevinovatia pentru a nu fi condamnat la inchisoare. Avocatul sau, Mircea Dutu, spune ca nu e un lucru greu de facut. Nu de aceeasi parere este partea adversa, reprezentata de avocatul Mihaela Dobrescu.

"Doctorul Naum Ciomu nu a avut discernamant in momentul in care a taiat penisul pacientului sau. Starea sa este o consecinta a accidentului cerebral care s-a produs in timpul operatiei. Prin urmare nu poate fi tras la raspundere pentru fapta sa." Aceasta este teza pe care paratul o va folosi in proces. Avocatul sau, Mircea Dutu, rector al Universitatii Ecologice, spune ca dovezile care atesta nevinovatia clientului sau sunt indiscutabile.

"Avem analize de la doua spitale diferite care certifica existenta atacului cerebral", explica el. "In plus, o personalitate ca si academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, care este medic primar neurolog, a declarat sub semnatura ca "starea confuzionala de cateva minute pe care a avut-o Ciomu se explica printr-o echivalenta epileptica generata de o leziune cerebrala". Profesorul Liviu Cocora, actualul presedinte al Colegiului Medicilor, remarca: "Puteti privi acest caz nu ca o sanctiune, ci ca o pierdere a aptitudinii. Faptul ca acest om are o tulburare nu este o vina, ci o stare de fapt"".

Mircea Dutu crede ca aceste dovezi medicale il disculpa in totalitate pe clientul sau. "S-a spus ca i s-a facut frica atunci cand a vazut sange si din cauza asta a avut o diminuare a discernamantului. Cum sa i se faca frica unui chirurg cu zeci de ani de experienta si care a facut operatii mult mai grele decat cea pe care a gresit-o? De ce sa admiti ipoteza asta absurda si nu pe cea a unei pierderi complete a discernamantului din cauza unui accident cerebral?", se intreaba avocatul doctorului Ciomu.

Scenariu absurd

"Scenariul pierderii complete a memoriei e o teorie absurda", spune avocata partii vatamate, Mihaela Dobrescu. "Nici un doctor din lume nu poate certifica cu exactitate momentul in care a avut loc accidentul cerebral. E foarte posibil ca domnul Ciomu sa se fi speriat foarte tare dupa ce a realizat gravitatea faptei sale si sa fi avut atacul de abia atunci." Mihaela Dobrescu mentioneaza ca certificatele medicale pe care spune partea adversa ca le are nu constituie o proba in sine. "In fata legii nu este valabil, din cate stiu eu, decat certificatul medical de la Institutul de Medicina Legala", spune ea. "Or, singurul certificat de la acest institut recunoaste doar posibilitatea diminuarii discernamantului. Din cate stiu, doctorul Ciomu a cerut repetarea analizei."

Pacientul, mutilat pe viata

Atat avocatul Mihaela Dobrescu, cat si colega cu care lucreaza la acest caz, avocat Ioana Ionescu, spun ca nu vor face nici un compris vizavi de acest proces. "Dincolo de orice discutii in contradictoriu, un lucru este cert", spune Ioana Ionescu, "clientul nostru nu isi va mai reveni niciodata complet. I s-a prelevat o parte din muschiul antebratului pentru a i se reface o parte din organ, dar un deznodamant al acestor interventii este inca neclar.

De asemenea, avem depozitii care certifica clar ca viata pacientului a fost pusa in pericol. Pentru toate acestea vom cere pedeapsa cu inchisoarea si despagubiri. 800.000 de euro daune morale si 25.000 de euro daune materiale".

"Niciunul dintre colegii mei nu a vrut sa se compromita aparandu-ma"

Atata vreme cat sunt "medici care au comis erori soldate cu moartea pacientilor sau cu mutilari mult mai grave decat cea pe care a comis-o el, si care nu au fost adusi in fata instantei sau discreditati in vreun fel", doctorul Naum Ciomu pledeaza in fata opiniei publice intr-un singur fel: nevinovat.

"Evenimentul zilei": Ati incercat pana acum sa luati legatura cu cel caruia i-ati gresit operatia?
Naum Ciomu: Nu. Ce rost ar avea? Ce as putea sa-i zic? Cred ca mai mult l-as pune intr-o situatie penibila. La proces l-am salutat o data cand am trecut pe langa el, dar s-a facut ca nu ma aude. Alta tentativa de a-i vorbi nu am de gand sa fac. Nu are nici un rost.

Spuneti ca un accident cerebral a determinat eroarea medicala. Puteti sa descrieti acel moment?
Ultima clipa in care am fost lucid a fost atunci cand am inceput sa fac incizia. Apoi am inceput sa ametesc, am simtit o presiune puternica pe creier si nu mai puteam sa rationez. Mainile se miscau fara voia mea si se pare ca am si dat cu capul de lampa, pentru ca ulterior mi s-a descoperit o mica contuzie pe frunte. Nu am realizat ce am facut decat atunci cand facusem taieturile si cand era prea tarziu.

Teoretic, operatia era dificila?
Nici vorba. Nu era vorba decat de o coborare de testicul. Am operat cu succes cazuri mult mai complicate. Pe unul din Ferentari, care avea penisul taiat cu lama, sau un alt caz cu o fractura peniana grava, de i se umflase organul ca o trompa de elefant.

Considerati ca mass-media a acordat prea multa atentie cazului dumneavoastra?
Da. Cazul meu a fost atat de mediatizat deoarece a fost vorba de penis, organ cu o valoare sociala importanta. Dar cum ramane cu doctorii care-si omoara pacientii? Presa nu mediatizeaza aceste cazuri. Nu in aceeasi masura, oricum. Nu acum multa vreme, a fost la Iasi un caz in care medicul i-a sfaramat capul unui copil cu forcepsul, in timp ce incerca sa-l scoata din burta mamei. Care au fost consecintele actului sau? Nimeni nu stie. Si as putea sa dau zeci de astfel de exemple.

Daca presa v-a nedreptatit, ati simtit solidaritate din partea colegilor?
Nici vorba. Nimeni nu a vrut sa se compromita aparandu-ma. Ba, mai mult, colegul meu, medicul Ovidiu Branzan, care pe atunci era ministru al sanatatii, a spus ca l-am taiat voit pe nefericit. Ca gestul meu a fost voluntar. Incepuse sa se ia presa de el si s-a folosit de mine ca sa le distraga atentia. Ulterior a zis: "Ati vrut sange, v-am dat sange".

Inchisoare cu suspendare

"Din punct de vedere penal, miza nu este mare", afirma avocatul Mircea Dutu. "Deoarece a fost vatamare din culpa, doctorul Ciomu risca, in cel mai rau caz, o pedeapsa cu suspendare. Ce ne intereseaza insa pe noi este reabilitarea numelui sau. Dupa atatia ani de practica si atatea operatii reusite, cariera sa nu merita sa se sfarseasca asa. Cred ca i s-a interzis abuziv dreptul de practica. In Occident, suspendarea definitiva se da numai atunci cand e vorba de tulburari psihice majore. Nu spune nimeni sa intre de maine in sala de operatii. Dar sa tina un stetoscop in mana cred ca ar trebui sa i se permita."

Doctorul Ciomu este si el de acord cu acest verdict. "Vin la mine pacienti pe care i-am tratat de-a lungul timpului si imi cer sa-i consult pentru ca numai in mine au incredere. Nu am cum sa-i ajut pentru ca legea imi interzice sa fac asta."


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.