Aseara, farmaciile inca nu aveau programul de calcul al noilor preturi

Medicamentele vor avea, de astazi, preturi mai mici ca urmare a intrarii in vigoare a ordinului Ministerului Sanatatii care prevede scaderea pretului de raft al medicamentelor cu 7%-11% prin micsorarea adaosurilor comerciale si a taxelor de importator.

Ordinul semnat de ministrul Eugen Nicolaescu prevede scaderea adaosului practicat de farmacii pentru pretul medicamentelor de la maximum 33% la maximum 24%, si micsorarea taxei de importator de la 15 la 8,5%. La micsorarea pretului produselor farmaceutice de import a contribuit si disparitia unei alte taxe care intra in pretul medicamentelor: marja de depreciere a leului fata de euro si dolar, care era de 5% din pretul de producator.

Santaj pe seama bolnavilor

Suparati de ieftinirea medicamentelor sunt distribuitorii, care au si amenintat ca, daca Ministerul Sanatatii nu gaseste o cale de a le plati datoriile pe care le au de primit de la spitale si farmacii, si care se ridica la 300 de milioane de euro, vor sista livrarea catre unitatile spitalicesti si farmaceutice care au creante.

"Distribuitorii au si ei dreptate, ca isi primesc banii pe medicamente cu sase luni intarziere, daca si-i primesc. Situatia va deveni insa dramatica daca vor sista livrarile si catre farmacii, asa cum au amenintat. Bolnavii internati isi cumpara singuri multe dintre medicamentele cu care fac tratament pentru ca in spitale nu sunt, iar daca nu vor mai gasi aceste medicamente nici la farmacii, drama se amplifica", ne-a declarat prof. dr. Florian Popa, presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania si director al Spitalului "Sf. Pantelimon" din Bucuresti.

La randul lor, farmacistii spun ca, daca MS nu rezolva problema datoriilor cat mai repede, vor sista vanzarile. Din ambele situatii ies in dezavantaj bolnavii, deveniti obiect de santaj fie ca sunt internati in spitalele cu datorii, fie ca fac tratamente in ambulatoriu.

Ieri seara erau inca multe farmacii care nu primisera programul computerizat prin care sa poata calcula noile preturi ale medicamentelor. Am luat insa cinci dintre cele mai cautate produse din farmaciile HelpNet, pentru care am calculat noul pret de raft.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.