O echipa de cercetatori israelieni ne avertizeaza ca telefoanele mobile constituie adevarate rezervoare de microbi. Aceasta descoperire ar putea duce la adoptarea masurii de a interzice utilizarea celularelor in spitale.

Incriminate pentru faptul ca favorizeaza aparitia tumorilor sau ca provoaca accidente distragand atentia conducatorilor auto, telefoanele mobile sunt acuzate si de cauzarea unor boli infectioase.

STUDIU

Un cercetator israelian, specialist in boli infectioase si epidemiologie, a observat ca numeroase celulare apartinand colegilor sai erau contaminate cu bacterii. Pornind de la aceasta constatare, el a procedat la depistarea celor mai frecvente bacterii prezente in institutiile medicale din tara sa. Pentru aceasta a prelevat mostre de pe mainile si telefoanele a peste 70 de medici si 53 de infirmiere din diferite spitale.

Epidemiologul israelian a ajuns la concluzia ca 12% dintre telefoanele analizate erau contaminate. De asemenea, mainile a 24% din personalul medical participant la studiu erau pline de microbi.

In consecinta, specialistii atrag atentia ca amenintarea microbilor este si mai mare in cadrul serviciilor de urgenta ale spitalelor, deoarece riscul de contaminare este considerabil la pacientii aflati in stare critica. Mai mult decat atat, in departamentele de urgenta se gasesc cei mai rezistenti microbi la majoritatea antibioticelor, ceea ce amplifica riscurile pentru pacienti.

CONCLUZIE

Mesajul este simplu: personalul medical degeaba isi dezinfecteaza mainile inainte de procedurile medicale daca imediat dupa aceea utilizeaza telefonul mobil plin de microbi. Nici dispozitivele hands-free nu sunt protejate de agenti infectiosi. Castile pot fi de asemenea contaminate. De aceea este necesar a fi schimbate periodic si mai ales nu trebuie imprumutate. Cat despre telefoanele mobile, recomandarea specialistilor este sa nu fie utilizate in unitatile sanitare si sa fie dezinfectate din cand in cand.

INTERDICTIE

In Franta, de mai bine de 10 ani, este interzisa folosirea telefoanelor mobile in unele spitale deoarece pot interfera cu echipamentele medicale. Dar in absenta unor incidente notabile, aceasta masura este controversata, specialistii fiind pe cale de a renunta la ea. Ei sunt de parere ca tehnologia celularelor a evoluat. In plus, unii cercetatori din Marea Britanie au aratat ca telefonul mobil este utilizat in mod curent atat de personalul sanitar, cat si de pacienti sau insotitori. Si toate acestea fara efecte negative. Totusi ei sunt de acord cu delimitarea zonelor din interiorul spitalelor unde se poate folosi fara probleme telefonul mobil si interzicerea acestuia in alte departamente.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.