Romania a raspuns miercuri criticilor aduse de membrii Comisiei Helsinki politicii privind adoptiile internationale. Acestia au reprosat faptul ca tara noastra a acceptat noua lege care restrictioneaza adoptiile internationale ca pret al integrarii in Uniunea Europeana.

"Uniunea Europeana a spus guvernului roman sa interzica adoptiile internationale, platind astfel pretul pentru a deveni stat membru, si Romania a capitulat", a spus seful Comisiei Helsinki, senatorul Sam Brownback, in cadrul audierilor de miercuri de la Washington. Acesta a mai declarat ca UE este de vina pentru ca a permis ca politica sa intervina in procesul de ajutorare a copiilor.

Basescu a promis solutionarea dosarelor blocate

SUA a reprosat Romaniei faptul ca in perioada moratoriului din 2001, precursor al legii actuale care interzice adoptiile internationale, peste 200 de dosare care implicau cetateni americani au fost blocate. Reprezentanta Guvernului SUA, Maura Harty, a mai afirmat ca aceste dosare sint inca nesolutionate, desi oficialii romani, printre care si presedintele Traian Basescu, au promis clarificarea lor. Insa autoritatile romane sustin ca au respectat cadrul legal, tinind seama de standardele europene, iar cazurile demarate inainte de moratoriu au fost deja rezolvate, potrivit declaratiei ambasadorului Romaniei in SUA, Sorin Ducaru. Cit despre dosarele blocate mentionate de congresmenii americani, din luna iulie 2005 a fost demarat un proiect de audit al acestora, realizat de un grup de specialisti, care se va finaliza in octombrie 2005, potrivit sefului Oficiului Roman pentru Adoptii, Teodora Bertzi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.