Top EVZ la final: ei sunt stapanii Romaniei

Timp de doua saptamani, "Evenimentul zilei" v-a prezentat "Cei mai puternici zece romani", un demers publicistic realizat printr-o abordare inedita a ierarhiei celor mai importante personaje ale momentului. Au fost publicate zece portrete ale oamenilor care ne influenteaza in acest moment viata.

Retrospectiva pe care o publicam azi incearca sa creioneze profilul celor care au fost descrisi, analizati si intervievati in EVZ pe parcursul celor doua saptamani de Top 10.

Pentru cititori credem ca a fost o sansa de a-i cunoaste mai bine pe oamenii momentului, cei care domina prima pagina a cotidienelor si jurnalele de stiri.

Pentru reporteri, un bun prilej de a-i intalni intr-o ipostaza mai putin conflictuala pe cei despre care scriu zilnic.

Iar pentru cei zece "puternici" ai Romaniei topul a devenit o ocazie sa se priveasca in oglinda, alta decat cea pe care le-o asaza in fata consilierii de imagine.

Presa ostila

Atat amanuntele inedite din biografiile celor zece "puternici", consideratiile lor despre putere si bani, cat si dezvaluirea punctelor slabe au conturat si au dat culoarea aparte pe care o are fiecare dintre cele zece personaje.

Fiind in general oameni foarte ocupati, cei zece "puternici" s-au lasat cu greu convinsi sa vorbeasca intr-un mod mai relaxat decat i-a obisnuit o presa pe care o vad de cele mai multe ori "ostila". Astfel, reporterii EVZ au avut parte in timpul intalnirilor si de situatii amuzante.

Umbra lui Iliescu

Traian Basescu a tinut sa ne arate, la Cotroceni, camera cu un singur tacam, unde manca Ion Iliescu.
Mugur Isarescu i-a servit pe redactori cu bomboane - desi acestia ii cerusera un lingou de aur - motivand ca tine cura de slabire.

Au trecut multe zile pana cand Adrian Nastase a acceptat sa fie intervievat. In biroul sau de la Camera Deputatilor, acesta le-a aratat reporterilor EVZ sculptura "Cap de copil", care era de fapt o copie. Astfel, a vrut sa dea replica unui articol mai vechi din EVZ.

Sorin Ovidiu Vantu se uita la televizor pe un program sportiv si, desi s-a declarat ateu, a scapat de cateva ori formularea "Fereasca Dumnezeu!".

Premierul Tariceanu a devansat cu o zi intalnirea pe care trebuia sa o aiba cu reporterii EVZ, si astfel interviul a fost acordat cu bunavointa in timpul unei zile, printre discutii si intalniri cu diversi colaboratori.
Dan Voiculescu a acceptat sa vorbeasca desi avea 39 de grade temperatura, fiind racit. A "dezvaluit" si de unde i se trage raceala: "Am fost la o nunta la Brasov unde am jucat o sarba si am iesit afara dezbracat. Noaptea e frig acolo".

George Copos s-a pregatit foarte mult inainte de intalnire. La intrebarea "Sunteti un tip impulsiv?", Copos s-a intors spre colaboratoarea sa din departamentul de comunicare si aceasta i-a raspuns "da".

Nici Dinu Patriciu nu s-a despartit de consilierii de comunicare, iar acestia au incercat de multe ori sa dea directia discutiei.

Ion Tiriac l-a numit pe reporterul EVZ "baietas" si s-a scuzat spunand ca asa le spune tuturor celor care-s mai tineri decat el.

"Cei mai puternici 10 romani" a fost un pariu pentru EVZ care a incercat sa le prezinte cititorilor povestea oamenilor care ne influenteaza, mai mult sau mai putin, viata.

Romania, intre magnati si lideri sociali

De luni, 5 septembrie, si pana ieri, EVZ v-a oferit ierarhia puterii, altfel spus, o ordonare cantitativa a "celor mai cei" 10 ai Romaniei. Luand in considerare anumite caracteristici ale puterii insa, lucrurile se pot ordona si altfel, dupa un criteriu mai curand calitativ. Observand esantionul celor 10, se poate constata ca puternicii Romaniei sunt de doua feluri: magnati si lideri sociali.

Intre magnatul absolut, caracterizat prin putere economica si oculta, si liderul social, care decide in stat in numele celor multi, se poate trasa o axa pe care se asaza foarte frumos restul puternicilor zilei.

Magnatii: conservatorii progresisti

La capatul din stanga, magnatii se caracterizeaza prin avere, influenta, egoism si faptul ca au urcat in varful piramidei prin propriile puteri (self-made men, cum spun americanii). Sunt oarecum apropiati ca mod de gandire doctrinei liberale din teoria politica. Magnatii isi exercita puterea mai ales in folosul propriu si nu influenteaza viata celor multi prin decizii transparente. De numele lor se leaga, in diferite grade, suspiciuni de imoralitate, dar au insusirea - foarte benefica pentru stadiul in care se afla Romania - de a crea bogatie.

Un loc comun greu de acceptat in 2005 este acela ca bogatii Romaniei si-au facut averea furand. Din vremurile lui Balzac incoace, orice inceput de economie de piata libera este populat de personaje dornice de imbogatire prin orice mijloace, in sensul in care "orice" inseamna si afaceri oneste. Fie ca au avut, fie ca nu au avut de-a face cu fostul sistem comunist, Vantu, Tiriac, Patriciu sau Voiculescu au dovedit ca au abilitatea de a acumula bogatie in nume propriu. Iar acumularea de bogatie inseamna, conform batranei legi a plusvalorii, si crearea de bogatie. Care, la un moment dat, incepe sa se distribuie in societate.

Referitor la categoria magnatilor, mai este necesara o remarca. Intre ei si proaspetii imbogatiti de dupa 1989 exista o diferenta calitativa. Aflati de regula in zona de sus a Topului "Capital", magnatii reprezinta acel esantion al bogatilor Romaniei care au inceput sa se manifeste ca exponenti autentici ai capitalismului liberal. Daca Topul "Capital" ar fi fost posibil la inceputul anilor '90, probabil ca ierarhia averilor nou-create ar fi fost cu totul alta.

In timp, atat cat se poate prevedea, magnatii Romaniei isi vor spala imaginea de eterna suspiciune "au bani, deci au furat". Copiii lor vor deveni, la un moment dat, reprezentantii unui anume tip de conservatorism, care va tinde spre perpetuarea ierarhiilor sociale de peste decenii. Deocamdata insa, desi starea de lucruri din Europa ii situeaza la dreapta spectrului politic, magnatii au datele unei forte politice progresiste, la fel ca in copilaria capitalismului.

Liderii sociali si stanga din interiorul dreptei

Aceasta categorie de putere are indeobste asociate determinari ca justitie, altruism, reprezentativitate populara, politic, progres. Afilierea lor politica declarata este totusi diferita de la un caz la altul. Iar asta, dintr-un motiv usor de observat: Romania nu si-a rezolvat problemele cu trecutul. Cei 15 (minus patru) ani de guvernare PSD au zadarnicit incercarile de repartizare justa a responsabilitatilor morale care revin fiecaruia dupa caderea comunismului. Un proces al acestuia, in sens strict juridic, a fost imposibil pur si simplu pentru ca oamenii din structurile noii puteri FSN-PSD au facut parte si din vechile ierarhii, deci judecata dreapta nu le convenea.

Indiferenta etica sau amoralismul guvernarilor FDSN-PDSR-PSD este tocmai bresa prin care Alianta D.A. a obtinut la sfarsitul lui 2004 o victorie bazata pe un discurs de natura etica, axat in primul rand pe lupta impotriva marii coruptii si dinamitarea mafiei constituite in ultimii 15 ani.

Este tocmai motivul pentru care electoratul a propulsat in fruntea tarii un presedinte puternic, cu un discurs abundent in cuvinte ca "bine" si "rau", "coruptie" si "grupuri de interese" si o mentalitate de tipul "da" sau "nu".

Cei pe care i-am numit lideri mesianici, in Romania lui 2005, detin puterea in numele poporului, fie ca au fost alesi, fie ca au fost numiti in functie de niste alesi si au diferite tipuri si grade de carisma. Ei o exercita pe aceasta din urma in mod transparent si prin intermediul structurilor statului (ceea ce e aproape o tautologie, fiindca puterea "se vede" in structuri), iar forta lor de moment este mai usor alterabila decat cea a magnatilor.

Nu in ultimul rand "mesianicii" au diferite grade de bogatie, dar forta financiara, atunci cand exista, este ascunsa, iar uneori - ca in cazul unor Teoctist sau Isarescu -, ea nu imbraca forma clasica a proprietatii.

Axa puterii si categoriile clasice

Categoria magnatilor, situata la stanga pe axa imaginata de noi, se suprapune oarecum peste centrul-dreapta axei politice europene de azi. Faptul nu trebuie sa surprinda, fiindca "stanga" si "dreapta", cu toate conotatiile lor sociale si economice, sunt categorii inoperante in Romania de azi. Primul si cel mai evident motiv este ca asa-numita stanga din Romania este conservatoare, iar dreapta este progresista, pe dos decat in democratiile occidentale. In Europa de Vest, stanga a aparut pe la jumatatea secolului al XIX-lea, ca un curent de gandire regulator, care tindea sa uniformizeze diferentele economice si sociale dintre bogati si saraci. La noi, aceeasi stanga este o mostenire a comunismului, deci incearca sa conserve intr-un anumit grad starile de lucruri de dinainte de 1989, inclusiv diferentele sociale.

Dreapta liberala este, prin contrast, progresista fiindca urmareste ameliorarea economica prin adoptarea modelului superior (fata de planificare) al economiei de piata libera. Atributul progresist al dreptei se evidentiaza, pe de alta parte, si prin crearea in interiorul fostei opozitii la PSD a unui nucleu de orientare politica etica, justitiara, al carui reprezentant evident este chiar marele castigator al ultimelor alegeri, presedintele Basescu. In campania electorala si dupa preluarea puterii, discursul justitiar al acestuia a tintit mai ales marea coruptie si mafia care paraziteaza economia romaneasca. Intre acest tip de discurs si abordarea clasica de tip etic al stangii nu exista insa nici un fel de inconsecvente.

Chiar daca astazi se situeaza din punct de vedere economic pe pozitii liberale, presedintele Basescu ar putea deveni in cativa ani un exponent al stangii autentice, care sa ceara dreptate economica si sociala.

Acest gen de quid pro quo ideologic este vizibil si in cazul altor trasaturi ale curentelor de gandire clasice. Inversarea stangii cu dreapta si stanga din interiorul dreptei sunt doar cea mai clara ipostaza a lui.

Viitorul

Vantu si Basescu se afla, in Romania lui 2005, pe pozitii de adversari ireductibili. Daca ne gandim la o societate stabila de tip occidental, axa puterii ramane asemanatoare, dar polii magnat si lider social sunt mult mai apropiati. Liderii sociali detin de regula destula bogatie, iar magnatii, destula onorabilitate, pentru ca intre ei sa nu apara situatii conflictuale. Este un drum pe care Romania a pornit, daca e sa ne gandim la perceptiile de acum cativa ani ale celor inclusi in topul EVZ. Dupa acest tip de omogenizare, se va putea vorbi despre conservatorism si progresism, stanga si dreapta si alte categorii politice traditionale in teoria politica.

Analiza de mai sus arata doar ca oricat de atipica ar parea lumea politica romaneasca, ea evolueaza catre o clarificare in urma careia va rezulta un model apropiat de cele occidentale, pe liniile de forta antagonice ale justitiei sociale si prosperitatii. Pana atunci, insa, societatea romaneasca mai are destui pasi de parcurs.

Cele patru criterii folosite in alcatuirea topului "Celor mai puternici 10 romani ai momentului" au fost averea, influenta, accesul la decizie si notorietatea. Cei 10 nominalizati se pot ordona si in functie de criteriile partiale, ca mai jos.

Topul averilor. Printre cei mai puternici 10 romani se numara cinci miliardari cu averi de peste 100 de milioane de dolari (nota 10).
Nume Avere Media Pozitia in topul "mare"
1 Dan Voiculescu 10 8.5 3
2 Dinu Patriciu 10 8.375 4
3 Sorin Ovidiu Vantu 10 8.3125 5
4 Ion Tiriac 10 8.125 6
5 George Copos 10 7.75 9
6 Adrian Nastase 9 7.875 8
7 Calin Popescu-Tariceanu 7.5 8 7
8 Traian Basescu 5.33 8.8325 1
9 Mugur Isarescu 5.25 8.625 2
10 Prea Fericitul Teoctist 4 7.585 10

Topul influentei. Influenta celor mai puternici 10 romani difera de la un caz la altul.
1 Traian Basescu 10 8.8325 1
2 Mugur Isarescu 9.5 8.625 2
3 Prea Fericitul Teoctist 9 7.585 10
4 Sorin Ovidiu Vantu 9 8.3125 5
5 Dinu Patriciu 8.75 8.375 4
6 Ion Tiriac 8.25 8.125 6
7 Calin Popescu-Tariceanu 7.67 8 7
8 Dan Voiculescu 7.33 8.5 3
9 Adrian Nastase 6.5 7.875 8
10 George Copos 6 7.75 9

Topul deciziei. Cei mai puternici nu sunt neaparat cel mai bine situati in structurile statale (vezi cazul Tariceanu).
Nume Acces la decizie Media Pozitia in topul "mare"
1 Traian Basescu 10 8.8325 1
2 Mugur Isarescu 10 8.625 2
3 Calin Popescu-Tariceanu 9.5 8 7
4 Dan Voiculescu 8.33 8.5 3
5 Prea Fericitul Teoctist 7.67 7.585 10
6 Adrian Nastase 7 7.875 8
7 George Copos 7 7.75 9
8 Dinu Patriciu 5.25 8.375 4
9 Sorin Ovidiu Vantu 4.25 8.3125 5
10 Ion Tiriac 4.25 8.125 6

Topul notorietatii. Cei mai puternici 10 romani au cu totii note foarte mari pentru notorietate.
Nume Notorietate Media Pozitia in topul "mare"
1 Traian Basescu 10 8.8325 1
2 Sorin Ovidiu Vantu 10 8.3125 5
3 Ion Tiriac 10 8.125 6
4 Prea Fericitul Teoctist 9.67 7.585 10
5 Mugur Isarescu 9.5 8.625 2
6 Dinu Patriciu 9.5 8.375 4
7 Adrian Nastase 9 7.875 8
8 Dan Voiculescu 8.5 8.5 3
9 George Copos 8 7.75 9
10 Calin Popescu-Tariceanu 7.33 8 7

Locul 1, nota 8,83: Traian Basescu: Copilul rau conduce Romania

Este presedintele a 22 milioane de romani, a ramas la aproape un an de la preluarea sefiei statului in topul increderii populatiei. A fost comandant de petrolier, primar general al Capitalei, ministru al transporturilor in doua guverne si presedintele unui partid pe care l-a preluat de la 8a in 2001 si l-a condus la putere in 2004. Traian Basescu va ramane in istoria Romaniei ca un presedinte atipic prin personalitate, mod de a-si exercita mandatul si proiectele politice. Pe care este determinat sa le duca la capat. "Daca am o tinta o ating", ne-a spus Basescu, razand. Arma lui este mesajul public. Modelele lui sunt propriul tata, coleg de generatie si de brigada de tancuri cu Vasile Milea, fostul presedinte american Ronald Reagan, Stefan cel Mare si Avram Iancu.

CE NE-A SCAPAT. Activitatea in calitate de primar general, cu bune si rele.

Locul 2, nota 8,62: Mugur Isarescu, dresorul de lei

Guvernatorul BNR are un prestigiu nemaiintalnit printre sefii marilor institutii ale statului roman si o continuitate de 15 ani in pozitia pe care o ocupa. Implicarea lui in politica, in perioada 1999-2000, a avut loc numai la cererea presedintelui Constantinescu si numai in calitate de tehnocrat (independent). In fruntea BNR, Isarescu poate face ce vrea in Romania si nu are voie, prin lege, sa primeasca instructiuni de la vreo alta institutie a statului. Singurele lui constrangeri: liniile trasate de FMI si cele ale Acordului Basel II, care omogenizeaza politica monetara a tarilor din Europa.

CE NE-A SCAPAT. Caderea bancilor din preajma anului 2000. Isarescu a fost criticat pentru modul in care a controlat activitatea bancilor comerciale intrate in faliment la sfarsitul mileniului.

Locul 3, nota 8,55: Dan Voiculescu - capitalistul socialismului

Fiul unui instalator controleaza un imperiu media si conduce Partidul Conservator. A fost hocheist de performanta in tinerete si probabil ca din aceasta cauza isi gaseste intotdeauna echilibrul si in politica. Spune ca averea sa a fost estimata gresit la 250 de milioane de dolari cind el de fapt are 500 de milioane de dolari. Profesor, senator, doctor, patron, sublocotenet Dan Voiculescu a ajuns unul dintre cei mai influenti romani in 15 ani de politica si afaceri. "Fiecare vede puterea altfel. De multe ori sunt pus in situatia de a gandi una si de a crede in ceva, si viata ma obliga sa fac alta".

CE NE-A SCAPAT. Securitatea. Singurele referiri la contactele lui cu securitatea si conturile lui Ceausescu au fost prezentate doar din perspectiva sa.

Locul 4, nota 8,37: Dinu Patriciu: "Ban la ban trage!"

Un fost arhitect care a ajuns astazi printre cei mai bogati politicieni romani, cu o avere de peste 300 de milioane de dolari. Conduce o "aripa" in PNL si compania Rompetrol. Cu toate ca se bucura de prietenia premierului Tariceanu a ajuns la inceputul anului pentru 24 de ore intr-o celula, fiind anchetat in afacerea "Petromidia". Ironia face ca, acum 65 de ani tatal sau, Valeriu Patriciu sa fi fost anchetat de statul roman tot intr-o afacere cu petrol, numita in epoca "Afacerea sondelor deviate".
Dinu Patriciu are in biroul sau autorizatia cu numarul 1 a unei firme din Romania postdecembrista.

CE NE-A SCAPAT. Complicitatile. Nu am amintit despre relatiile lui Patriciu cu ceilalti "pioni" din lumea petrolului, in special despre scandalul RAFO.

Locul 5, nota 8,31: Sorin Ovidiu Vantu, enigmaticul si machiavelicul

La cinci ani dupa episodul FNI, controversatul om de afaceri este preocupat de raspunderea fata de societatea romaneasca si, evident, de afaceri. Speculeaza pe pietele valutare externe (ultima tranzactie: euro cumparati cu 1,19 dolari si vanduti cu 1,35), neaga ca ar desfasura operatiuni in Romania si confirma calitatea de consultant pentru Realitatea TV si o serie de entitati economice interesate de investitii in tara. Sorin Ovidiu Vantu contesta ierarhia puterii stabilita de EVZ, pe motiv ca aceasta nu include capitalul simbolic, care reiese din raspunderea cu care puternicii au tratat societatea. Din acest motiv, Vantu spune ca nu are ce cauta in top.

CE NE-A SCAPAT. Biografia. Sorin Ovidiu Vantu nu vrea sa vorbeasca despre el insusi si a lasat EVZ libertatea de a-i reconstitui viata pornind de la legendele in circulatie.

Locul 6, nota 8,12: Ion Tiriac munceste de la 13 ani

Fostul mare jucator de tenis considera ca are o avere suficient de mare incat sa-si permita sa faca ce vrea in fiecare zi. Spune ca nu este adeptul stilului de viata luxuos si ca munceste de la varsta de 13 ani. Detesta comunismul pentru ca in timpul lui "s-a facut foamea" cu adevarat si nu mai vrea ca acele vremuri sa se intoarca vreodata. Magnatul se considera format in sport: "Sportul te invata sa pierzi sau sa castigi. Daca nu stii sa pierzi, nu numai ca nu mai ai cum sa apreciezi victoria sau castigul, dar iesi afara din realitate. Daca ii iei unui sportiv dreptul sa piarda, i-ai luat dreptul la onestitate".

CE NE-A SCAPAT. Ascensiunea in afaceri. Cu privire la aceasta perioada a vietii lui Tiriac, EVZ s-a marginit sa ofere generalitatile cunoscute referitoare la "inventatorul marketingului sportiv".

Locul 7, nota 8,00: Tariceanu, colectionarul nehotarat

Om de afaceri de succes a fost adus in politica de tatal sau vitreg, liberalul mason Dan Amedeo Lazarescu. Premierul Calin Popescu-Tariceanu colectioneaza actiuni, neveste, masini, motociclete si experiente pe muchie de cutit. In politica a fost un aventurier, dar nu a pararsit niciodata culoarul liberal. Si-a incercat mana cu alte doua mici partide liberale PNL-AT si Noul Partid Liberal si a candidat din partea celui din urma la Primaria Capitalei, pe care a ratat-o. A ajuns premier si presedinte de partid in conjunctura creata de neputinta lui Theodor Stolojan de a continua competitia politica. Este considerat un politician influentabil si nehotarat. Va ramane insa in memoria romanilor pentru cota unica de impozitare.

CE NE-A SCAPAT. Prietenia cu Dinu Patriciu.

Locul 8, nota 7,87: Adrian Nastase, vanatorul social-democrat

Ar fi putut sa castige tot, dar a ajuns in numai cateva luni sa ocupe pozitia a doua chiar in propriul partid. Adrian Nastase a dobandit functii publice numai ca numit. In 2004 insa a fost la un pas sa castige Cotroceniul. A pierdut si aceasta batalie, ceea ce i-a provocat o revelatie iritata, aceea ca exista doua Romanii, una care l-a vrut pe el si alta care l-a vrut pe Traian Basescu. Are si acum cateva pargii de putere importante: relatia cu filiale partidului pe care le coordoneaza ca presedinte executiv, apropierea de cercuri de afaceri influente si relatiile internationale pe care a reusit sa le construiasca si sa le mentina. De-a lungul timpului, i-au fost lipite mai multe etichete de care n-a scapat nici azi, cele mai cunoscute fiind "arogantul" si "patru case".

CE NE-A SCAPAT. De ce tine atat de mult la functia de presedinte al Camerei Deputatilor

Locul 9, nota 7,75: George Copos: Utecistul de ieri, magnatul de azi

Este reprezentantul celor care se simteau bine in comunism si a reusit sa se imbogateasca in capitalism. Si-a inceput afacerile in 1990 cu o cofetarie si astazi este patronul echipei de fotbal Rapid Bucuresti. A intrat in politica si a ajuns vicepremier. "Cand am inceput sa fac afaceri, in 1990, ma trezeam dimineata la ora trei si plecam sa aduc frisca pentru cofetarie. Aveam un Aro, iar iarna ma rugam sa nu inghete motorina ca sa pot sa ajung la timp", spune Copos. Isi conduce afacerile si familia cu autoritate. Ar dori sa faca totul de unul singur. Nu are incredere in colaboratori si nu deleaga de buna-voie responsabilitatile.

CE NE-A SCAPAT. Portul. Are mai multe afaceri pe litoral, printre care doua hoteluri si un port pentru iahturi.

Locul 10, nota 7,58: Teoctist, politicianul lui Dumnezeu

Intai-Statatorul Bisericii Ortodoxe Romane conduce o armata de 13.124 de preoti si are arondati nu mai putin de 18,8 milioane de ortodocsi declarati. Ireverentios vorbind, PF Teoctist are o acoperire mai mare decat TVR 1, deoarece isi face auzita vocea, prin intermediul Pastoralelor, pana in cel mai indepartat catun al tarii.

Prea Fericitul Teoctist s-a nascut in acelasi an cu Gica Petrescu, 1915, sub numele de Toader Arapasu. A devenit calugar in 1928 si a urcat treptele ierarhiei bisericesti pana in 1986, cand a ajuns Patriarh. Dincolo de controversata implicare in demolarea bisericilor si de retragerea la manastire, in 1990, Teoctist a avut o intalnire clandestina cu Papa, in 1989.

CE NE-A SCAPAT. Studiile referitoare la ortodocsii practicanti. Cati din cei 18,8 milioane de romani de aceasta confesiune merg cu adevarat la biserica?

LOCURILE 25-11 DIN TOP

Cei 15 care gusta puterea

Imediat in urma celor mai puternici 10 romani ai momentului se afla un pluton de 15 aspiranti la top 10 sau fosti diriguitori ai destinelor Romaniei. EVZ i-a prezentat pe 2 septembrie intr-o ordine aleatorie.

VASILE BLAGA: STRATEGUL DEMOCRAT. Ministrul administratiei si internelor a fost cel care l-a propulsat pe Traian Basescu de la primarie la presedintie.

REGELE MIHAI: ULTIMUL IMPARAT. Imaginea ireprosabila si influenta in familiile regale continua sa-i dea putere.

GHEORGHE FULGA: SPIONUL LUI ILIESCU. Seful SIE a avut un rol hotarator in criza ostaticilor si ii furnizeaza presedintelui Basescu informatii nepretuite.

ILIE BOTOS: DESCURCARETUL. Procurorul general al Romaniei a supravietuit schimbarii de putere, spre deosebire de omologul sau de la PNA.

THEODOR STOLOJAN: TEHNOCRATUL. Prin trecutul politic, influenta in PNL si simpatia presedintelui, continua sa reprezinte o forta.

NICU GHEARA: "OMUL DE ONOARE". Simbolul lumii interlope din Romania are, prin retelele criminale pe care se presupune ca le controleaza, o putere greu de cuantificat.

ADRIEAN VIDEANU: REGELE MARMUREI. Primarul Bucurestiului influenteaza destinele a peste doua milioane de oameni si are o forta financiara redutabila.

MONICA MACOVEI: INCORUPTIBILA. Este cea mai puternica femeie din Romania, a reusit sa clatine bizantinul sistem de justitie al tarii.

FRATII MICULA: BAIETII CU SUCURILE. Au prosperat sub toate regimurile politice. Au 700 de milioane de dolari.

PETER IMRE: CUCERITORUL. Bossul Philip Morris are o forta de lobby devansata doar de cea a lui Ion Tiriac.

GEORGE PAUNESCU: FRATELE CEL MARE. Sponsor al PSD, are cateva sute de milioane si detine 300 de mii de metri patrati din Bucuresti.

DAN IOAN POPESCU: BARONUL CENTRAL. A supravietuit, in fruntea filialei Bucuresti, tuturor schimbarilor din PSD. Avere considerabila.

RADU TIMOFTE: EMINENTA CENUSIE. Controleaza dosarele SRI si pe cele ale fostei Securitati.

ION ILIESCU: POLITICIANUL SARAC. Nu mai detine pozitii nici in stat, nici in PSD, dar e capabil sa catalizeze optiunile catorva milioane de romani oricand vrea.

MIRON MITREA: BRATUL TARE. Unul dintre cei mai marcanti membri ai PSD, se spune ca l-a scos pe Iliescu din carti. Influent in miscarea sindicala.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.