Afaceristii din Delta Dunarii incearca sa discrediteze asociatiile ecologiste care au semnalat exploatarea abuziva practicata in rezervatie. Miza: orice gura inchisa inseamna milioane de euro in plus pentru firmele concesionare. Bineinteles, fara sa se tina cont ca Delta este, in primul rind, o rezervatie naturala.

Unul dintre concesionarii care si-a vazut afectate in mod serios afacerile cu icre negre din Delta este Alexandru Bitner. Firma sa, Piscicola Tour, este detinatoarea celui mai mare contract de concesiune, de 100.000 ha, obtinut in vremea cind Adrian Nastase era prim-ministru. Intre cei doi exista o legatura de prietenie, recunoscuta, de altfel, de Bitner. Faptul ca demersurile organizatiilor ecologiste de a stopa jaful din Delta au inceput sa fie luate in seama de actuala guvernare l-au determinat pe Bitner sa iasa la rampa. El a acuzat, in emisiunea 100% a lui Robert Turcescu de la Realitatea TV, ca Asociatia Salvati Delta-A.C. are anumite "interese" in Delta. Argumentul adus de Bitner a fost o solicitare a ONG-ului catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) de a-i fi concesionate 21.000 ha din zona protejata Sacalin-Zatoane, precum si un canton.

Declaratia lui Bitner reprezinta, de fapt, doar o incercare de denigrare a unuia dintre cei mai importanti contestatari ai sai. Paul Cononov, guvernatorul Deltei Dunarii, spune ca Bitner fabuleaza. "Nu exista nici o cerere a ONG-ului Salvati Delta Dunarii de concesiune, cumparare sau administrare, pe nici o suprafata din Delta. De fapt, nici nu s-ar putea asa ceva. Exista o cerere a acestui ONG, depusa de aproximativ opt luni de zile, de parteneriat pentru administrarea comuna cu ARBDD a unui canton ecologist de pe bratul Sf. Gheorghe, in care ONG-ul Salvati Delta Dunarii se angajeaza sa produca ecomateriale si studii de impact pe zona 'Sacalin-Zatoane>>. Restul e fabulatie", spune Cononov.

Nici un interes patrimonial

Documentul propus de SDD este un contract de parteneriat care isi propune "salvarea Rezervatiei Naturale a Biosferei Delta Dunarii, prin dezvoltarea de programe ecologice…". Daca documentul va fi acceptat, "Salvati Delta Dunarii" are dreptul de a monitoriza aria protejata, de a supraveghea ecologic zona sau de a reprezenta aria naturala protejata, in cadrul intilnirilor internationale si nationale. Este imposibil ca din exercitarea acestor drepturi sa se poata vorbi de "interese" de genul celor acuzate de Bitner. Cu atit mai mult cu cit obligatiile ONG-ului sint numeroase. Acesta trebuie sa realizeze studii de impact pentru zona respectiva, sa amenajeze cantonul Sacalin-Zatoane care, in acest moment, este o ruina, astfel incit sa poata fi un centru de lucru pentru orice asociatie ecologista implicata in salvarea Deltei, sau sa promoveze actiuni de informare ecologica.

Atentie, se trage!

Presedintele Asociatiei Salvati Delta-A.C., Liviu Mihaiu, spune ca se astepta la aceste atacuri. "Cind incepi sa te ocupi de 'tratarea>> ecologica a celei mai mafiote exploatari piscicole de sturion si icre negre din Delta Dunarii e firesc ca sa se traga la propriu, cu glont, daramite cu pixul prin ziare sau televiziuni. 'Interesul>> pe care l-a identificat pritenul lui Adrian Nastase la organizatia Salvati Delta nu are nici o legatura cu proprietatea, exploatarea piscicola sau concesionarea. Este vorba de o baraca in care ecologistii romani, francezi sau cei ai ARBDD sa se poata adaposti cind cei care braconeaza 'legal>> sau ilegal deschid focul", spune Mihaiu.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.