Oficialii Petrom au justificat cresterile repetate ale pretului benzinei, explicind ca o ieftinire a carburantilor, cind barilul era cotat la 73 de dolari, ar fi putut conduce la acuzatii de dumping. Alinierea la preturile internationale spune astfel adio unei protectii la care sperau romanii in virtutea exploatarii zacamintelor de petrol din tara.

Dupa achizitionarea pachetului majoritar de catre grupul austriac OMV, politica de preturi a Petrom s-a aliniat evolutiei internationale a titeiului si a carburantilor. Acesta este motivul pentru care compania nu a putut scadea pretul la benzina pe plan intern, in contextul in care barilul de petrol a atins nivelul de 73 de dolari. Acum, cind preturile au revenit la nivelul inregistrat inainte de dezastrul provocat de uraganul Katrina si cind cererea mondiala de titei s-a domolit, presedintele OMV, Wolfgang Rittenstorfer, a spus ca ingrijorarile si avertismentele presedintelui Traian Basescu nu au avut nici un efect asupra ieftinirii benzinei. In plus, oficialul OMV spune ca Petrom nu ar fi putut scadea pretul la carburanti, desi 40% din productie provine din import, pentru ca ar fi incalcat legile din domeniul concurentei.

Dupa o serie de acuzatii repetate aduse companiilor petroliere ca tin preturile sus la carburanti, oficialii Petrom au simtit nevoia sa se justifice.

Marja de manevra a grupului Petrom in privinta politicii de pret este destul de limitata, a motivat presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

"In medie, 48% din pretul carburantilor din Romania il reprezinta taxele, 43% inseamna costuri de productie, iar 9% acopera logistica, transportul si distributia. Posibilitatea noastra de a schimba preturile in sus sau in jos este destul de limitata", a recunosut Ruttenstorfer.

In plus, daca Petrom ar fi scazut preturile carburantilor cind acestea urcau pe plan international, compania ar fi riscat sa fie acuzata de dumping sau sa fie data in judecata pentru practicarea unor preturi neconcurentiale. Mai mult, o ieftinire a benzinei in contextul in care barilul era cotat la 73 de dolari pe plan extern ar fi scos din joc celelalte companii din domeniu, a spus presedintele OMV.

Astfel, piata internationala a ramas singurul factor care a influentat politica de preturi a Petrom.

Rompetrol, cea de-a doua mare companie petroliera din Romania, isi stabileste politica de preturi tot in functie de cotatiile internationale. Analistul economic Ilie Serbanescu spune ca acest lucru este normal, pentru ca Rompetrol importa toata materia prima. In schimb, alinierea la cotatiile internationale nu ar trebui sa se aplice si in cazul Petrom, care isi poate acoperi 40% din necesarul de titei din productia interna, a spus Serbanescu.

In ceea ce priveste avantajul pe care Petrom il are din exploatarea unor importante zacaminte de petrol din Romania, presedintele OMV a sustinut ca profitul obtinut din diferenta fata de cotatiile internationale va fi investit in modernizarea rafinariilor, a segmentului de productie si in distributie.

Preturile revin la normal

Preturile practicate de Petrom la vinzarea de carburanti au ajuns la nivelul pre-"Katrina".

Inainte de producerea uraganului, Petrom vindea benzina cu 3,56 lei noi, iar motorina cu 3,25 lei noi. Imediat dupa dezastru, in prima saptamina din aceasta luna, pretul unui litru de benzina Premium fara plumb a atins un nivel-record de 3,69 lei noi, adica 1,01 euro. In sapte zile, compania a ridicat de doua ori pretul la pompa, pentru benzina, cu 16 bani. Ieri, Petrom a anuntat o noua reducere, cu 8 bani, a benzinei, dupa ce la sfirsitul saptaminii trecute a mai operat o scadere de 10 bani. In prezent, un litru de benzina la statiile Petrom se vinde cu 3,55 lei noi, iar motorina cu 3,23 lei. Pe plan international, pretul petrolului s-a cifrat ieri la 63,3 dolari pe baril, in scadere cu 4 centi fata de nivelul de luni, dupa ce cererea din Statele Unite s-a redus si dupa ce a devenit evident ca nivelul inalt al cotatiilor afecteaza cresterea economica.

Basescu nu a influentat scaderea preturilor

Oficialii Petrom au exclus ca diminuarea preturilor carburantilor ar avea o legatura cu declaratiile presedintelui Basescu sau cu investigatia Consiliului Concurentei.

Inainte de a pleca in Statele Unite, Basescu a spus ca dosarul de privatizare a Petrom se afla in atentia institutiei prezidentiale, fara a detalia asupra acestui subiect.

Ruttenstorfer a declarat ca OMV si Petrom vor acorda tot sprijinul necesar Presedintiei in analiza contractului de privatizare, subliniind ca intregul proces de trecere in proprietate privata a companiei a fost unul transparent si derulat sub supravegherea FMI si UE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.