Fata de perioada de dinainte de ’89, cind romanii isi schimbau locuinta o data la 25 de ani, acum ei se muta in casa noua o data la 15 ani. Peste 15-20 de ani, romanii vor ajunge la trei-patru mutari pe viata.

In Canada, o familie din cinci si-a schimbat domiciliul in ultimii cinci ani, in Anglia, una din zece, iar americanii se muta in casa noua o data la trei-patru ani, e adevarat de fiecare data cu chirie si aproape niciodata intr-o casa proprietate personala. In cazul romanilor care sint proprietari in proportie de 97%, schimbarea locuintei nu este un lucru lesne de facut. Lipsa resurselor financiare dar si dezvoltatul simt al proprietatii fac ca in Romania rata mobilitatii rezidentiale sa fie foarte scazuta.

Nevoia de confort sporit

Dar, incet, incet, lucrurile se vor schimba. "Oamenii au inceput sa iasa din tiparul construit in perioada comunista si sa-si urmeze aspiratiile legate de confort. Acum, romanii, in special cei din mediul urban, isi schimba locuinta o data la 12-15 ani", spune Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar.

Nevoia de un spatiu si de un confort sporit este principalul motiv pentru care romanii aleg sa-si mute domiciliul. "La noi, media este de 2,5 camere per locuinta, fata de patru cit dispun francezii, sau cinci camere per locuinta, norma britanicilor. De asemenea, suprafata medie locuibila la noi este de 34 de metri patrati, fata de 59 cit au polonezii sau 80, grecii", spune Mirela Nae, asistent universitar la Facultatea de Geografie Umana si Economica.

Casa se muta dupa locul de munca

Alte motive pentru care romanii isi schimba locuinta sint schimburile intervenite in viata familiei, precum un mariaj, aparitia unui copil sau un divort sau schimburile survenite in cartier, ca aparitia diferitelor gasti de raufacatori, tranzactii cu droguri.

Peste 15-20 de ani, principalul motiv pentru care romanii vor ajunge sa-si schimbe locuinta de cite trei, patru ori in viata va fi apropierea de catre locul de munca. "Se tinde catre o societate capitalista in care oamenii vor avea cit mai multe joburi, vor cauta sa capete cit mai multa experienta, iar casa va trebui sa fie cit mai aproape de locul de munca", e de parere Ion Radu Zilisteanu, purtator de cuvint al Asociatia Romane a Agentiilor Imobiliare. Un alt motiv va fi inlesnirea sistemelor de finantare prin credit sau leasing. "In plus, se va incepe construirea de blocuri de locuinta in defavoarea caselor unifamiliare", spune Zilisteanu.

Schimbarea locuintei contra modernizarea ei

Cei care nu-si permit achizitia unei noi locuinte prefera sa investeasca in modernizarea celei pe care o detin deja. Astfel, un chestionar efectuat la nivel de Bucuresti, pe 500 de persoane, a relevat faptul ca aproape 38% dintre cei chestionati investesc intre 10 si 50% din venitul lunar in renovarea casei, 10,6% intre 50 si 100%, 22,7% mai putin de 10%, 15,5% nu investesc deloc in casa, in timp ce 12% si-l risipesc in intregime pentru renovarea sau reamenajarea casei, ba chiar se mai si imprumuta. "Procentul celor care au investit in locuinta 100% din venitul lunar este mai ridicat in sectorul 4 fata de sectorul 1. Acest lucru se explica prin dorinta de a investi in cartiere mai putin bune pentru a substitui imaginea negativa a cartierului", spune Mirela Nae, realizatoarea sondajului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.