Traian Basescu a speculat ieri la maximum fluctuatiile de pret ale benzinei. Pentru a doua oara in ultima saptamina, presedintele si-a ales perfect momentul in care sa faca declaratii tari cu privire la Petrom.

Dupa ce a crescut pretul carburantilor cu 1.600 de lei vechi de doua ori intr-o singura saptamina, Petrom a trecut la reduceri de 1.800 de lei in total, dupa ce Traian Basescu a amenintat, pentru a doua oara, gigantul petrolier. Prima data, cu controale din partea Consiliului Concurentei. Ieri, Basescu a spus ca presedintia studiaza contractul de privatizare al Petrom.

Petrom a anuntat ca va reduce pretul benzinei cu 8 bani incepind de azi, dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut verificarea agentilor economici care produc si distribuie carburanti.

Prin urmare, pretul carburantilor comercializati in cele peste 670 de benzinarii ale Petrom scade, de astazi, cu 2 eurocenti. Scaderea se reflecta insa numai in ceea ce priveste pretul benzinei, pretul motorinei si gazului petrol lichefiat raminind neschimbat. In urma acestei decizii, un litru de benzina ECO Premium va costa 3,55 de lei, in timp ce sortimentul Premium fara plumb va fi comercializat cu 3,52 de lei. Noul pret al benzinei Top Premium 99+ va fi de 3,85 de lei.

Contractul de privatizare, pe masa presedintelui

Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri-dimineata, inainte de a pleca in Statele Unite, ca cel mai important contract de privatizare incheiat de statul roman anul trecut se afla in atentia institutiei prezidentiale.

"Contractul de privatizare a Petrom se afla in analiza Presedintiei," a afirmat Basescu, fara a detalia.

Anterior acestei declaratii, seful statului s-a aratat ingrijorat de dubla crestere a preturilor la carburanti. Imediat dupa avertizarile presedintelui, Consiliul Concurentei a anuntat ca a declansat o investigatie pe piata produselor petroliere din Romania.

Du-te-vino la pompa

In prima saptamina din septembrie, Petrom a scumpit carburantii de doua ori: cu 9, respectiv 6 bani, ceea ce a insemnat o crestere cumulata de 4 eurocenti. Astfel, pretul unui litru de benzina Premium fara plumb, cel mai ieftin sortiment, a ajuns la un maxim de 3,69 de lei (1,01 euro).

La sfirsitul saptaminii trecute, Petrom a redus preturile la benzina cu pina la 10 bani pe litru. Cumulat cu reducerea de 8 bani de astazi, pretul benzinei a scazut cu 5 eurocenti.

Referitor la politica de preturi a Petrom, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a sustinut ieri ca va cere companiei OMV sa updateze preturile carburantilor in functie de cotatiile internationale o data pe luna si nu saptaminal ca pina acum.

Consiliul de Administratie al Petrom s-a reunit ieri-seara. Dorin Mucea si Sebastian Vladescu sint reprezentantii statului roman, potrivit unor surse din domeniu. Pina la inchiderea editiei, reprezentantii biroului de presa a companiei nu au facut nici o declaratie.

Preturile petrolului au scazut, luni, sub 63 de dolari pe baril, in urma reducerii cererii mondiale pentru produse petroliere. Petrolul brut de referinta pe piata americana a scazut cu 1,23 dolari, la 62,85 de dolari pe baril. Cotatia petrolului este, in prezent, cu opt dolari sub nivelul record de 70,85 de dolari pe baril, atins la 30 august.

OMV a cumparat anul trecut 51% din Petrom, in urma unei tranzactii de aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Jacques Chirac cere preturi mai mici

Presedintele francez Jacques Chirac a cerut companiilor pretroliere care distribuie si vind carburanti pe piata franceza sa reduca preturile. Chirac a laudat gestul ministrului de Finante Thierry Breton care a convocat vinerea trecuta o intilnire cu reprezentantii companiilor petroliere. Breton a cerut atunci jucatorilor de pe piata sa reduca preturile la pompa. In caz contrar, oficialul francez a amenintat ca va introduce o "taxa exceptionala" pentru a limita cresterea preturilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.