Dupa anul 2035, batrana Europa va fi un arhipelag. Toate zonele de campie ale continentului vor fi inundate, iar platourile montane vor ramane singurele insule locuibile.

Vom intra, apoi, intr-o noua era glaciara. Acestea sunt previziunile profesorului universitar Alexandru Maruta, facute publice inca din anul 1980.

PREVIZIUNI

Intr-o carte aparuta in urma cu mai bine de 25 de ani, profesorul Maruta semnala ca Pamantul este supus unei tendinte de microglaciatiune. "Pesemne ca multi m-au considerat nebun. Eu explicam la acea vreme - prelucrand datele statistice ale forurilor internationale - ca se ajunsese (la nivelul anilor '70-'80) la un asemenea grad de folosire a combustibililor fosili (carbune, petrol, gaze naturale), incat efectul de sera degajat in atmosfera ar fi trebuit sa fie mult mai accentuat", a explicat profesorul.

EFECTUL DE SERA, BENEFIC

La acea data, temperatura medie anuala a Terrei era de 15 grade Celsius. Faptul ca nu era si mai cald se datora tocmai acestui inceput de micro-glaciatiune, efect contracarat de excesul de caldura degajat prin activitatile umane, in opinia lui Maruta. "In absenta efectului de sera, glaciatiunea ar fi fost deja prezenta. Deci cresterea peste masura a arderilor - cea care a provocat efectul de sera - s-a dovedit, pana la un anumit moment, benefica", a precizat profesorul Maruta.

VIN APELE

Asadar, s-a cam terminat perioada in care arderile erau benefice. De-acum (adica de niste ani buni), ca urmare a accentuarii efectului de sera, gheturile calotelor polare au inceput sa se topeasca. Asta duce automat la cresterea nivelului apelor marilor si oceanelor. Pentru anul 2050, cand temperatura medie anuala se estimeaza a fi de 19 grade Celsius, previziunile nu sunt deloc incurajatoare. "Vor fi inundate toate zonele de campie, deci se va micsora dramatic suprafata continentelor, mergand, in functie de cofiguratia reliefului, pana la impartirea lor in insule", a sustinut profesorul Maruta.

ALTA CONFIGURATIE

Europa ar arata asemenea unui arhipelag, tinand cont atat de suprafetele actuale acoperite de ape, dar si de zonele de campie. Vor fi inundate teritorii insemnate. Insulele britanice vor fi inghitite in intregime de ape, la fel si Danemarca. Nu scapa nici tarile baltice, nici o mare parte a Frantei ori a Ungariei. Din Romania se va alege o insula cu malurile pe linia actuala a Carpatilor. Practic, Transilvania.

CONVULSII SOCIALE

Vor disparea zonele fertile ale continentului, vor disparea si principalele furnizoare de energie situate, nu-i asa, in apropierea apelor. In lipsa arderilor, procesul de glaciatiune va avansa. "Efectele asupra populatiei vor fi dezastruoase. Migrarea oamenilor catre zonele mai inalte va genera convulsii sociale si tendinte de cucerire. Pe fondul saracirii si al luptei pentru supravietuire, oamenii vor ajunge sa se imbrace in piei de animale si sa reinvete sa foloseasca arcul si sageata", a descris Maruta posibilul scenariu apocaliptic.

PREA TARZIU?

Pe baza prognozelor dramatice, la Conferinta Internationala pentru probleme de mediu din 1997, in Japonia, s-a incheiat un protocol pentru reducerea arderilor. Marile tari industrializate nu au subscris. Abia recent, cu ocazia unei consfatuiri din Statele Unite ale Americii s-a ajuns la concluzia ca aceasta reducere este chiar necesara si s-a trecut la aplicarea ei. "In acest fel, omenirea ar putea macar prelungi, daca nu evita complet, momentul fatal al intronarii definitive a glaciatiunii", a fost de parere profesorul Alexandru Maruta .


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.