Fostul ministru PSD al justitiei i-a acordat ilegal statutul de notar public Manuelei Mitrea, sotia colegului sau din guvernul Nastase

Manuela Mitrea, deputat PSD, a devenit notar public in urma cu doi ani, fara sa dea examen. Doamna Mitrea a obtinut ordinul de numire direct de la ministrul justitiei din acea vreme, Rodica Stanoiu, colega de guvern si de partid cu Miron Mitrea.
Rodica Stanoiu a semnat documentul fara nici o rezerva, desi Manuela Mitrea nu indeplinea o conditie obligatorie pentru a intra in breasla notarilor: sustinerea unui examen.

"Am facut o cerere la doamna ministru Rodica Stanoiu pentru numirea ca notar public. Apoi, m-a chemat doamna ministru si m-a testat, adica mi-a pus mai multe intrebari."
Manuela Mitrea, deputat PSD, sotia lui Miron Mitrea

"I-am dat ordinul Manuelei Mitrea, e adevarat, dar cei de la Uniunea Notarilor nu s-au opus."
Rodica Stanoiu, deputat PSD, fost ministru al justitiei

Manuela Mitrea, nevasta ex-ministrului transporturilor, a devenit notar fara sa dea examen. Ea a fost numita printr-un ordin semnat de fostul ministru al justitiei

Manuela Mitrea, sotia lui Miron Mitrea, a devenit notar in urma cu doi ani fara sa dea examen. Deputat de Mehedinti si nevasta de ministru, Manuela Mitrea a obtinut, in 2003, numirea pe post printr-un ordin ministerial semnat de Rodica Stanoiu, fost ministru al justitiei. Desi Legea notarilor publici prevede in mod ferm sustinerea unui examen, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) nu a reactionat in niciun fel la numirea abuziva a sotiei mai marelui PSD.

Cariera cu macaz

Manuela Mitrea, deputat in Parlamentul Romaniei incepand cu 2000 si sotia fostului ministru PSD al transporturilor Miron Mitrea, si-a reorientat cariera profesionala in 1997, cand a terminat a doua facultate, Dreptul. Prima specializare, de inginer, a fost lasata la o parte in favoarea celei de jurist.
Manuela Mitrea a fost notar stagiar timp de doi ani la cabinetul lui Vasile Varga din Braila, pana in noiembrie 2003. Din acel moment mai avea de facut un singur pas pana sa ajunga notar definitiv, mai exact sa sustina examenul de definitivat, asa cum prevede legea.

Sotia ministrului transporturilor de la acea vreme a gasit o cale mai scurta spre profesia de notar, care nu a inclus si sustinerea examenului. Manuela Mitrea a obtinut ordinul de numire direct de la ministrul justitiei de atunci, Rodica Stanoiu, colega in Guvernul Romaniei cu sotul sau, dar si colega de partid cu ea. Rodica Stanoiu a semnat documentul fara nici o rezerva, desi stia, probabil, ca incalca flagrant o lege.

O testare usoara

Sotia lui Miron Mitrea recunoaste ca nu a dat nici un examen pentru a deveni notar, insa sustine ca a fost testata de colega sa de partid. Din declaratiile celor doua membre ale PSD se poate reconstitui felul in care a decurs numirea Manuelei Mitrea in postul de notar. "Am facut o cerere la doamna ministru Rodica Stanoiu pentru numirea ca notar public. Apoi m-a chemat doamna ministru si m-a testat, adica mi-a pus mai multe intrebari", ne-a explicat Manuela Mitrea. Atat cererea pe care Mitrea spune ca ar fi facut-o, cat si "testarea" nu au insa nicio legatura cu procedurile legale prin care un jurist poate sa ajunga notar public.

Manuela Mitrea nu numai ca nu a sustinut nici un examen, asa cum cere legea, in fata unei comisii a UNNPR, ci a facut si cererea de numire in functia de notar in nume personal. In mod normal, solicitarea este redactata si inaintata ministrului justitiei de Consiliul UNNPR, dupa ce un jurist a parcurs toate etapele prevazute de lege.

UNNPR a inchis ochii

Putea presedintele UNNPR sa se opuna numirii ilegale a Manuelei Mitrea? Pana si Rodica Stanoiu sustine ca da si ca, in cateva randuri, a facut-o. Viorel Manescu a recunoscut, de altfel, ca UNNPR a dat in judecata Ministerul Justitiei pentru emiterea catorva ordine de numire a unor notari care nu dadusera examen. Manescu nu a considerat necesar sa se opuna si numirii Manuelei Mitrea, desi avea instrumente legale sa impiedice intrarea in breasla a acesteia. Conform legii notarilor, ordinul ministrului trebuie avizat de UNNPR, altfel notarul nu poate profesa. In cazul nevestei lui Miron Mitrea, insa, UNNPR si-a dat avizul. Ordinul semnat de Rodica Stanoiu poate fi revocat de actualul ministru al justitiei, Monica Macovei.

Ilegalitati de la cap la coada

"Oricine vrea sa ajunga notar trebuie sa dea concurs. Iar daca un ministru de justitie a emis un ordin de numire a unui notar, fara ca acea persoana sa fi dat examen, ordinul este nelegal", a transat chestiunea fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica. Manuela Mitrea este convinsa insa ca nu a incalcat in niciun fel legea cand a sarit direct de la statutul de notar stagiar la cel de notar definitiv fara examen. "Eu oricum aveam experienta de peste cinci ani in profesii juridice, pentru ca fusesem sefa cabinetului parlamentar al lui Oliviu Gherman, apoi parlamentar", a incercat sa explice sotia lui Miron Mitrea. Un argument care nu are totusi nicio legatura cu legea.

Conform declaratiei de avere depuse anul acesta la Camera Deputatilor, Manuela Mitrea a castigat de la cabinetul sau notarial mai mult decat de la parlament. Astfel, in 2004, sotia lui Miron Mitrea a incasat 371 milioane lei de la Camera si peste 400 milioane lei din activitatea cabinetului notarial.

Am facut o cerere la doamna ministru Stanoiu pentru numirea ca notar public. Apoi m-a chemat doamna ministru si m-a testat, adica mi-a pus mai multe intrebari
Manuela Mitrea, deputat PSD de Mehedinti, notar public

Legea: vrei sa fii notar, trebuie sa dai examen

Conform Legii 36/1995, care reglementeaza activitatea notarilor publici, nu exista decat doua posibilitati ca o persoana sa devina notar public: dupa efectuarea unui stagiu de doi ani (sau minimum un an, daca stagiarul are deja experienta in posturi juridice) sau fara stagiatura, dar numai daca solicitantul are cel putin
cinci ani de vechime intr-o profesie juridica. Si intr-o situatie, si in cealalta, candidatul la functia de notar trebuie sa sustina examen, in fata unei comisii a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Dupa ce promoveaza acest examen, solicitantul depinde de o formalitate: semnarea ordinului de numire in functie de catre ministrul de justitie, dupa ce acesta din urma primeste o propunere de la Consiliul UNNPR prin care se atesta ca viitorul notar a indeplinit toate cerintele legale.

O meserie banoasa

In Romania, in acest moment, isi exercita meseria aproape 1.200 de notari publici. Dintre acestia, un sfert fac parte din Camera Notarilor Publici Bucuresti care, pe langa Capitala, mai cuprinde judetele Giurgiu, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Ilfov. De altfel, Bucurestiul este orasul cel mai dorit de notari datorita sumelor mari care se vehiculeaza in special prin tranzactii imobiliare. In unele cazuri, comisionul unui notar la vanzarea unei vile poate ajunge si la cateva zeci de mii de euro. Perceput ca o meserie foarte banoasa, notariatul a fost suspectat in numeroase randuri ca poate fi accesat in schimbul unor sume mari de bani.

Rodica Stanoiu se eschiveaza

Conducerea UNNPR nu a reactionat in vreun fel la numirea abuziva a Manuelei Mitrea pe postul de notar. Cel putin asa reiese din declaratiile lui Viorel Manescu, presedintele UNNPR. "Noi nu am facut nici un fel de propunere catre Rodica Stanoiu pentru numirea Manuelei Mitrea. Pur si simplu ne-am trezit cu ordinul ajuns la noi. Dar cum sa te opui la ordinul ministrului, care are dreptul, conform legii, sa numeasca notari?", sustine Manescu.

Rodica Stanoiu afirma cu multa seninatate ca stie ca a incalcat legea prin numirea Manuelei Mitrea, dar ca acest lucru putea fi corectat de uniunea notarilor. Aceasta mai sustine ca reprezentantii UNNPR puteau sa conteste ordinul semnat de ea. "I-am dat ordinul Manuelei Mitrea, dar cei de la UNNPR nu s-au opus. Si asta in conditiile in care, in doua-trei randuri, alte ordine ale mele de numire de notari au fost refuzate. Aici nu s-au opus, au socotit ca se poate", a explicat ex-ministrul justitiei.

Prima sotie a lui Mitrea, tot notar

Manuela Mitrea este a doua sotie a lui Miron Mitrea. Prima, Dorina Mitrea, este si ea notar public, intrata si mai recent decat Manuela in breasla. Spre deosebire de actuala sotie a fostului ministru PSD al transporturilor, Dorina Mitrea a dat examen de definitivat pentru a ajunge notar public si chiar a terminat Facultatea de Drept ca sefa de promotie. Cabinetul notarial al primei sotii a lui Miron Mitrea este in buricul Bucurestiului, la nici doi pasi de Piata Romana.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.