De 15 ani, sistemul sanitar se tot reformeaza, fara ca in Sanatate sa se simta vreo urma de coerenta. Fiecare ministru instalat in fotoliul cel mai nesigur a venit cu propria-i reforma. La fel s-a intamplat si cu proaspatul uns la Ministerul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care si-a lansat, ieri, viziunile. Astfel, acesta a anuntat schimbari majore si fundamentale in sistemul sanitar. Una dintre cele mai controversate a fost intentia de impartire a spitalelor pe categorii: de urgenta, clinice, de cronici si sociale. In acest sens, va fi creat Serviciul national de asigurare a urgentelor, capabil sa acopere intreg teritoriul cu paramedici, cu finantare de la bugetul de stat. In fapt, spitalele de urgenta vor fi singurele care vor ramane sub obladuirea si coordonarea Ministerului Sanatatii, deoarece spitalele sociale vor fi subordonate si finantate de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, iar cele clinice si de cronici vor trece in subordinea comunitatilor locale.

Nicolaescu si-a mentinut si decizia de privatizare a spitalelor, adaugand aici si dezvoltarea de sectii private in cadrul spitalelor publice. Pentru aplicarea noii reforme, ministrul sanatatii a declarat ca va crea un nou cadrul legislativ in sistem, cu un pachet de legi ce va fi finalizat pana la 30 noiembrie 2005. Ministerul Sanatatii urmeaza sa fie supus si el unui proces de reorganizare, iar directiile de sanatate publica se vor transforma in inspectii sanitare. Totodata, Nicolaescu intentioneaza sa adopte masuri pentru limitarea numarului de internari, reglementand, in acelasi timp, si accesul la diverse forme de protectie sociala.

Sistemul asigurarilor sociale de sanatate va functiona pe principiul solidaritatii, adica al contributiei in procent egal de la toti asiguratii care realizeaza venituri, principiu care, a afirmat ministrul sanatatii, nu se aplica in prezent. In privinta asigurarilor private de sanatate, Nicolaescu sustine ca acestea vor fi destinate platii diferentei dintre sumele acoperite de asigurarile sociale de sanatate si valoarea prestatiilor fiecarui furnizor de servicii medicale si farmaceutice, precum si pentru achitarea acelor servicii medicale care nu sunt platite de asigurarile de sanatate. Ministrul a precizat ca asigurarile private vor contribui la diminuarea atentiilor pe care pacientii le acorda personalului medical. Incepand cu 2006, sistemul de eliberare si prescriere a medicamentelor compensate si gratuite va fi, din nou, schimbat, a mai anuntat Nicolaescu, fara a specifica in ce vor consta aceste modificari.

Creditorii sistemului sanitar, pusi la zid

De saptamana viitoare, producatorii, distribuitorii de medicamente si farmacistii au amenintat ca vor intra in greva. Acestia sunt nemultumiti atat de impunerea scaderii pretului la medicamente, cat si de neachitarea datoriilor din 2004. "Nu raspund la presiuni si la santaj si nu sunt impresionat de o asemenea atitudine. Eu ii inteleg pe cei care vor profit mai mare si ca masura mea le-a diminuat profitul, dar suntem intr-o situatie in care s-a semnat un protocol", a declarat Eugen Nicolaescu.

Acesta a mai adaugat ca este problema distribuitorilor ca nu si-au incasat cele 1.500 de miliarde (reprezentand 20% din datoriile pe 2004), pentru ca nu si-au pregatit documentatia. Ministrul sanatatii a afirmat ca nu este cazul sa le plangem de mila distribuitorilor, care au avut atat de mult profit incat si-au permis sa astepte doi ani plata datoriilor. "Este o activitate cu risc comercial. In SUA, de exemplu, in fiecare an falimenteaza 400 de societati", a conchis ministrul sanatatii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.