Exporturile de whisky din Statele Unite spre Romania au crescut de cinci ori, ajungind de la 500.000 de containere (sticle sub patru litri) in 2000 la 2,7 milioane de containere in 2004. In prima parte a acestui an, romanii au cumparat cu 55% mai mult whisky de la americani decit anul trecut.

Concurs de tarii

Producatorii americani de spirtoase s-au intrecut, la sfirsitul saptaminii trecute, in prezentarea unei game variate de sortimente de whisky, toate destinate consumatorilor din fostele tari comuniste.

"Aceste tipuri (...) difera de tot ce se afla in prezent pe piata, cum ar fi coniacul, vodca sau ginul," a spus Chris Morris, distilator-sef in cadrul Brown-Forman, companie care isi are sediul in statul Kentucky din SUA. Firma produce Jack Daniel’s Tennessee Whisky si lichiorul Southern Comfort.

Victimele "Katrinei"

Importurile de anul acesta ar putea fi afectate insa de oferta mai scazuta. Uraganul Katrina a afectat si producatorii de whisky americani, majoritatea desfasurindu-si activitatea in apropierea zonelor afectate de dezastru. Potrivit lui Frank Coleman, care lucreaza in industria spirtoaselor, mai multe distilerii au avut de suferit de pe urma "Katrinei".