Ploile abundente si inundatiile din aceasta vara au provocat un adevarat dezastru printre culturile de vita de vie. Producatorii de vin estimeaza ca in aceste conditii, vinul s-ar putea scumpi cu 20-30%. Potrivit Patronatului National a Viei si Vinului (PNVV), producatorii vor fi nevoiti sa foloseasca in circuitul comercial pentru a acoperi deficitul de productie stocurile din anii anteriori, in conditiile in care pierderile din industrie se ridica la 4.500 miliarde lei vechi. Valeriu Cotea, presedintelePNVV, ne-a spus ca productia de vin din acest an ar putea sa fie mai redusa cu circa 50% fata de nivelul de sase milioane hectolitri din 2004.

Din cauza dezastrului din sectorul vitivinicol, Ministerul Agriculturii s-a vazut nevoit sa scoata niste bani de la buget pentru a mai diminua din efectele negative. Astfel, toti proprietarii de vita de vie nobila vor primi un sprijin de 150 miliarde de lei (15 milioane lei noi) in vederea achizitionarii de substante de combatere a bolilor daunatoare aparute in acest an, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta aprobat de Guvern.

Flaviu Nicolae Lazin, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat ca sunt estimate pierderi de peste de 30-40%" in sectorul vitivinicol. Potrivit acestuia, inundatiile au determinat aparitia pe pe intreaga suprafata de vie cu soiuri nobile a mai multor boli, precum mana, fainarea si putregaiul cenunsiu. In aceste conditii, exista pericolul ca butucii de vita de vie sa fie distrusi.

Lazin a precizat ca sprijinul financiar va fi dat in vederea stoparii disparitiei in masa a butucilor. Romania are o suprafata de vita de vie pe rod de circa 191.000 hectare, din care peste 104.000 hectare reprezinta vie nobila, detinuta de circa 1,2 milioane de proprietari. Banii vor fi acordati sub forma de bonuri valorice proprietarilor inscrisi in registrul plantatiilor viticole care fac dovada ca au efectuat lucrari de intretine a plantatiilor. Bonurile vor putea fi folosite pana la 1 decembrie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.