Dupa sase luni de tergiversari, Ucraina si-a onorat contributia financiara pentru ancheta comisiei internationale de la ESPOO in problema canalului Bistroe. Comisia isi va relua lucrarile la inceputul lui octombrie.

Raportul comisiei de investigatie constituita in cadrul conventiei ESPOO ar fi trebuit sa fie finalizat inca de la finele lunii aprilie 2005. Ancheta expertilor internationali cu privire la impactul canalului Bistroe asupra ecosistemului din Delta Dunarii a fost intirziata mai bine de o jumatate de an, pentru ca Ucraina nu a platit contributia sa financiara, in valoare de 65.000 de euro.

Potrivit unui studiu al Institutului de Cercetare Dezvoltare "Delta Dunarii", constructia poate genera un dezechilibru hidrologic in Delta si, astfel, pune in pericol existenta mai multor specii de pasari si pesti. Ucraina a incalcat toate conventiile internationale prin demararea lucrarilor la Bistroe, intr-una dintre Rezervatiile Biosferei. Delta Dunarii a fost inclusa de UNESCO in patrimoniul mondial si beneficiaza de un regim special de protectie.

Ucraina, greu de convins

"Noi am prezentat aceasta problema in repetate rinduri secretariatului Conventiei de la ESPOO, care a intervenit pe linga executivul ucrainean, cerindu-i sa-si onoreze obligatiile asumate", ne-a declarat Ion Gherghes, presedinte al Biroului Conventiei ESPOO si sef al Agentiei Nationale de Protectie a Mediului.

El a adaugat ca lipsa de reactie a vecinilor de la gurile Dunarii a determinat autoritatile romane sa ceara ca ancheta in "dosarul Bistroe" sa inceapa pe baza contributiei financiare a Romaniei. Dupa o serie de insistente pe cai diplomatice, atit din partea Romaniei, cit si a forurilor internationale, Ucraina a inteles sa-si achite datoria. Lucrarile comisiei de investigatie vor fi reluate in regim de urgenta, la inceputul lunii viitoare.

Ucraina si-a platit datoria dupa insistente mari

Ministerul Mediului a fost informat recent de o organizatie nonguvernamentala ecologista din Ucraina cu privire la faptul ca lucrarile la canalul Bistroe ar fi fost reluate. "Cel mai probabil, este vorba despre o redragare a gurilor canalului, pentru ca a inceput colmatarea", a declarat Adriana Baz, seful Directiei Biodiversitate din minister. Autoritatile romane spun ca oficialitatile din Ucraina nu au confirmat aceasta informatie si ca nu se pot pronunta cu privire la veridicitatea ei, deoarece nu au cum sa intre pe teritoriul ucrainean pentru a face verificari in teren.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.