Termenul limita pentru conformarea romanilor la normele europene de mediu se apropie de scadenta, iar sute de firme poluatoare au facut doar jumatate din investitiile necesare. Statul are doar doua posibilitati: fie le inchide, fie plateste amenzi usturatoare. Desi autoritatile se feresc sa vorbeasca de cifre exacte, surse din domeniu neau declarat ca penalizarile pe care va trebui sa le suporte Romania sunt de 100.000 de euro pe zi, adica 36,5 milioane pe an. Cu aceasta situatie au avut dea face si celelalte tari comuniste, iar unele au ales solutia cea mai simpla.

Pentru a nu se confrunta cu probleme sociale, generate de somaj in zonele monoindustriale, Polonia a ales sa plateasca din prima zi penalitatile impuse de Uniunea Europeana. La noi se inregistreaza intarzieri in toate domeniile. Problemele mari se intalnesc in cazul termocentralelor, combinatelor chimice si rafinariilor. Termocentrala de la Paroseni, spre exemplu, a obtinut o perioada de tranzitie de trei ani, pana in 2010. Pana atunci, trebuie sa se respecte un calendar foarte strict de conformare.

La Paroseni lucreaza un numar semnificativ de oameni, atat in centrala, cat si la mina. Rafinariile Astra, Petrobrazi, Petrotel au poluat si continua sa polueze solul pe care sunt amplasate, dar si zonele adiacente. Orasul Ploiesti este inconjurat exclusiv de pamant imbibat cu petrol si benzina pana la adancimi greu de imaginat. Practic, depoluarea este imposibila, iar costurile de ecologizare s-ar ridica la ordinul miliardelor de euro.

Combinatele de ingrasaminte chimice polueaza aerul si apa. Azomures, Turnu, Amoniul, Sofert, Bacau, Craiova au tehnologii din anii '70-'80. Desi spera ca se va termina la timp, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, ne-a declarat ca trei centre energetice - Rovinari, Isalnita si Turceni - ar trebui sa faca investitii anuale de peste 400 milioane de euro pentru ca Romania sa nu plateasca penalitati din 2007.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.