Cu incepere de la 1 ianuarie 2007, tinerii vor merge in armata doar pe baza de voluntariat si vor desfasura astfel de activitati in toate institutiile din sistemul de aparare nationala si de ordine publica, potrivit modificarilor facute de membrii Comisiei pentru aparare din Camera Deputatilor, la propunerea Ministerului Apararii Nationale, proiectului de lege privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul pe baza de voluntariat.

"Toti membrii Comisiei de aparare au fost favorabili acestui proiect de lege, cea mai mare parte a articolelor a trecut cu majoritate de voturi", a declarat ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, citat de Rompres. El a explicat ca sistemul actual de incorporare se va pastra pana in 2007, iar in anul viitor va fi pregatit noul sistem, prin initierea de proiecte de lege care sa intre in vigoare incepand cu 2007 si care sa prevada statutul soldatilor, gradatilor voluntari, precum si modul de functionare a institutiilor dupa intrarea in vigoare a acestei legi.

In functie de nevoile pentru perioada urmatoare, MApN va angaja intre cinci mii si zece mii de voluntari, care pot fi barbati sau femei. Teodor Atanasiu a mai spus ca noul sistem pe baza de voluntariat nu necesita fonduri suplimentare fata de cel actual, deoarece cheltuielile facute periodic cu soldatii incorporati vor fi aceleasi pentru cei angajati pe baza de contract. Contractul de voluntariat presupune termene si conditii precise de lucru in armata romana.

Proiectul mai prevede ca pe durata starii de razboi, a starii de mobilizare, precum si pe timpul starii de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, pentru barbati, in conditiile legii. Dupa intrarea in vigoare a acestei legi, MApN are in vedere crearea unui sistem de motivatii, astfel incat cei mai buni dintre tineri sa vina sa satisfaca stagiul militar si sa participe la misiunile armatei romane. Ultima recrutare pentru militari in termen se va face in octombrie 2006, pentru cei cu termen redus in iunie 2006. Acest proiect de lege va intra saptamana viitoare in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.